Τρίτη 1 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Προέλαση των ανταρτών, αλλά και συνεννοήσεις...

ΚΙΝΣΑΣΑ. -

Η ανταρτική "Εθνική Συμμαχία Δημοκρατικών Δυνάμεων" του Ζαίρ ανακοίνωσε χτες την κατάληψη νέων εδαφών, αλλά και τη σοβαρή περίπτωση συνάντησης ανάμεσα στον Ζαϊρινό δικτάτορα, Μομπούτου Σεσεσέκο και τον ηγέτη των ανταρτών Λόρεντ Καμπίλα.

Ανακοίνωση των ανταρτών, που μεταδόθηκε από ραδιοσταθμό τους, αναφέρει ότι τις μέρες αυτές πραγματοποιούνται συναντήσεις από αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, προκειμένου να προετοιμάσουν την κρίσιμη συνάντηση. Υποστήριξαν επίσης ότι κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Καμίνα και ότι οι δυνάμεις τους προελαύνουν προς τη Λουμπουμπάσι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ζαίρ. Μάλιστα, εκπρόσωπος των ανταρτών είπε ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν τελικά στη Νότια Αφρική, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια θα είναι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στη συνάντηση Καμπίλα - Μομπούτου.

Το δράμα προσφύγων

Οι αντάρτες διέταξαν περίπου 20.000 πρόσφυγες από τη Ρουάντα και το Μπουρούντι να εγκαταλείψουν μέχρι σήμερα το πρωί το προσωρινό τους στρατόπεδο στη Λούλα, νότια του Κισανγκάνι, στο ανατολικό Ζαίρ. Οι πρόσφυγες είχαν συγκεντρωθεί από την περασμένη βδομάδα στο στρατόπεδο αυτό, με την προοπτική να εισέλθουν στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες πόλη Κισανγκάνι.

Πολλοί απ' αυτούς πεθαίνουν καθημερινά από δίψα και πείνα η έχουν εξαντληθεί από την πεντάμηνη οδύσσειά τους στις ζούγκλες του Ζαίρ, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο.

Υπηρεσίες αρωγής απέστειλαν το Σάββατο προμήθειες σε τρόφιμα και φάρμακα προς τους πρόσφυγες. Ηταν η πρώτη φορά που έφτασε βοήθεια στους πρόσφυγες από τις 15 Μαρτίου που η πόλη Κισανγκάνι, όπου υπολογίζεται ότι συνωστίζονται περίπου 100.000 πρόσφυγες, κατελήφθη από τους αντάρτες.

Αμερικανικά "αυτιά" στη δυτική Ουγκάντα

Υψηλής τεχνολογίας "σταθμό ακρόασης" έστησαν οι ΗΠΑ στη δυτική Ουγκάντα, με σκοπό να ελέγξουν τις εξελίξεις των ανταρτών στο Ανατολικό Ζαίρ, επισημαίνει χτεσινό δημοσίευμα της εβδομαδιαίας ανεξάρτητης εφημερίδας "Ανατολική Αφρική" της Κένυας.

Η εφημερίδα, επικαλούμενοι υψηλόβαθμους αξιωματούχους του στρατού της Ουγκάντα, υποστηρίζει ότι ο αμερικάνικος "σταθμός" έχει ήδη εγκατασταθεί τους τελευταίους δύο μήνες στη θέση "Φορ Πορτάλ" κοντά στα όρη Ρζενζόρι στη μεθόριο Ουγκάντας - Ζαίρ. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο αμερικανικός στρατός έχει εγκαταστήσει άλλους δύο σταθμούς εξοπλισμένους με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στις περιοχές του Μπρανζαβίλ του Κονγκό και στο Κινγκάλι της Ρουάντας.

Αυτά με τις ανεπίσημες πληροφορίες. Επισήμως, οι ΗΠΑ έχουν στο Μπρανζαβίλ τουλάχιστον 500 στρατιώτες επικαλούμενες την περίπτωση που θα προκύψει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την απομάκρυνση ξένων που ζουν στο Ζαίρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ