Τρίτη 1 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Επικίνδυνη πορεία προς το άγνωστο

Χαρακτηριστικά πορείας προς το άγνωστο έχει η όλη προετοιμασία αποστολής ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Αλβανία. Το μόνο που θεωρείται δεδομένο είναι η ελληνική εμπλοκή, από εκεί και πέρα επικρατεί πλήρης σύγχυση και αβεβαιότητα όσον αφορά το ρόλο και την αποστολή, τον τόπο εγκατάστασης και το αν στη δύναμη αυτή πάρουν μέρος και στρατευμένοι που υπηρετούν τη θητεία τους.

Σχετικές διαβουλεύσεις εκπροσώπων των χωρών που θα στείλουν στρατεύματα στην Αλβανία πραγματοποιούνται αύριο στην Ιταλία. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, ενώ έχουν δηλώσει ενδιαφέρον και εκτός ΕΕ χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τουρκία. Στο μεταξύ ήδη βρίσκονται στην Αλβανία τρεις ειδικοί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ανασυγκρότηση του αλβανικού στρατού.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, ανακοίνωσε χτες ότι από την Ελλάδα θα σταλεί ένα τάγμα δύναμης 600 - 700 ανδρών με διάρκεια παραμονής κατ' αρχήν τριών μηνών. Πάντως, οι προετοιμασίες που γίνονται σε στρατόπεδο της Βόρειας Ελλάδας αφορούν σε δύναμη κατά πολύ μεγαλύτερη αυτής του τάγματος, η οποία θα είναι μηχανοκίνητη και βαριά εξοπλισμένη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να πάρει μέρος στην αποστολή μέχρι το τέλος της βδομάδας, αποστολή που, όπως είπε, θα είναι μεν στρατιωτική, αλλά αστυνομικού χαρακτήρα, με σκοπό την προστασία της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο, η αποστολή έχει χαρακτήρα καθαρής στρατιωτικής -πολεμικής επιχείρησης.Ο υπουργός Αμυνας δεν έκρυψε ότι "είναι μια επικίνδυνη αποστολή" και σημείωσε ότι "θα έχει δυσκολίες", αφού "πηγαίνουμε εκεί για να στηρίξουμε την ασφαλή διακίνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και δεύτερον για να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των επιτελικών αποστολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες θα σταλούν εκεί για να στηρίξουν το έργο της ανοικοδόμησης". Ο υπουργός Τύπου, πάντως, στα παραπάνω ως αποστολή της δύναμης πρόσθεσε και τη "διατήρηση ανοιχτών των οδών επικοινωνίας,μέσω του αεροδρομίου των Τιράνων, των λιμανιών ή των οδικών δικτύων της γειτονικής χώρας".

Οταν ρωτήθηκε δε, αν η συμμετοχή θα είναι εθελοντική,κατά το πρότυπο της δύναμης που έχει σταλεί στη Βοσνία, απάντησε αρνητικά και είπε ότι υπάρχει συγκεκριμένη μονάδα,συντεταγμένο τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αντίθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν το επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι η δύναμη αυτή πρέπει να αποτελείται από μόνιμα στελέχη και όχι εφέδρους. Ενώ είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει, η παρουσία της ελληνικής δύναμης να είναι κυρίαρχη στην περιοχή και για το λόγο αυτό επιθυμεί να εγκατασταθεί στην περιοχή των Τιράνων, όπου υπάρχει το αεροδρόμιο και τα μεγάλα οδικά δίκτυα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ