Τρίτη 1 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πόλη - "φάντασμα" το Στρασβούργο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Πόλη - "φάντασμα" θύμιζε χτες το Στρασβούργο, όπου, μετά από απόφαση του δήμου, παρέμειναν κλειστά όλα τα καταστήματα και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις θέσεις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, το οποίο ολοκλήρωσε, χτες το απόγευμα, τις εργασίες του 10ου Συνεδρίου του.

Το Σάββατο, μέρα έναρξης του συνεδρίου του Εθνικού Μετώπου, οι δρόμοι του Στρασβούργου κατακλύστηκαν από περισσότερους από 100.000 διαδηλωτές, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους και την αποδοκιμασία τους για τις θέσεις του ακροδεξιού κόμματος του Ζαν Μαρί Λεπέν. Μέλη αντιρατσιστικών και αριστερών οργανώσεων έφθασαν στο Στρασβούργο από πολλές γαλλικές πόλεις, κυρίως, όμως, από το Παρίσι, την Τουλόν και τη Μασσαλία. Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο από το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ηδη, από την προηγούμενη βδομάδα, οι γαλλικές αρχές είχαν αποστείλει στο Στρασβούργο περισσότερους από 2.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής Αστυνομίας, καθώς και μεγάλο αριθμό αστυνομικών, για να αποφευχθούν τυχόν συγκρούσεις ανάμεσα σε αριστερούς και μέλη του Εθνικού Μετώπου. Αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί και στο χώρο που διεξήχθη το συνέδριο των ακροδεξιών, ενώ οι 2.200 σύνεδροι είχαν εντολή να μην κυκλοφορούν στην πόλη με διακριτικά του κόμματος. Παρ' όλα αυτά, δεν έλειψαν τα παρατράγουδα. Τέσσερα μέλη του Εθνικού Μετώπου συνελήφθησαν και θα προσαχθούν σε δίκη με την κατηγορία ότι υποδύθηκαν τους μυστικούς αστυνομικούς και ότι χτύπησαν αρκετούς διαδηλωτές ενώ προσπάθησαν να "συλλάβουν" μερικούς άλλους.

Ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι αντιρατσιστικές και αντι - ακροδεξιές διαδηλώσεις, ο Ζαν Μαρί Λεπέν εκλεγόταν με συντριπτική πλειοψηφία, για άλλη μια φορά, πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου. Ο ίδιος, στην 90λεπτη ομιλία λήξης των εργασιών του Συνεδρίου, επανέλαβε ότι η ακροδεξιά είναι "μόνη εναλλακτική λύση προς όφελος της Γαλλίας" και δε δίστασε να παραλληλίσει τους στόχους του κόμματός του με αυτούς του Νέλσον Μαντέλα, όταν προσπαθούσε να επιτύχει την εκπροσώπηση των μαύρων στο Κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής επί καθεστώτος απαρτχάιντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ