Πέμπτη 15 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Ελιγμοί Μπερίσα ελέω διεθνών "πιέσεων"...

ΤΙΡΑΝΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΑΘΗΝΑ.-

Επιχειρώντας να κατασιγάσει προσωρινά την υποβόσκουσα "οργή" της αμερικανικής διπλωματίας και των διεθνών μεσολαβητών και την προειδοποίηση των οχτώ κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση "εθνικής συμφιλίωσης" υπό τον Μπασκίμ Φίνο ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές, ο Πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ανέβαλε χτες την επικύρωση του εκλογικού νόμου, τον οποίο ψήφισε το Δημοκρατικό Κόμμα με ελάχιστες, ήσσονος σημασίας, τροποποιήσεις, ανακοινώνοντας πάντως ότι οι εκλογές "θα διεξαχθούν την 29η Ιουνίου".

Τα κόμματα της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης" - πλην Δημοκρατικού, φυσικά - έχουν "προειδοποιήσει" ότι, υπ' αυτούς τους όρους, δε θα συμμετάσχουν στη διεξαγωγή των εκλογών, όπως μετέδωσε το "Ασοσιέιτεντ Πρες". Στη Βιέννη, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι ο εντεταλμένος του μεσολαβητής για το Αλβανικό, πρώην Αυστριακός καγκελάριος Φραντς Βρανίτσκι μεταβαίνει επειγόντως στα Τίρανα, προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες άρσης του πολιτικού "αδιεξόδου", συναντώμενος τόσο με τον Μπερίσα όσο και με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Σοσιαλιστές. Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται μετά και από την τηλεφωνική "επίκληση" του πρωθυπουργού της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης, Μπασκίμ Φίνο.

Πάντως πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούσαν χτες ότι αφού ο Μπερίσα εγκρίνει τον εκλογικό νόμο (με απολύτως πλειοψηφικό σύστημα) και η ρήξη στην κυβέρνηση "εθνικής συμφιλίωσης" οριστικοποιηθεί, η αποστολή του Βρανίτσκι θα καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη.

Ο Μπερίσα επανέλαβε ότι οι επιτροπές "λαϊκής σωτηρίας" των εξεγερμένων πολιτών θα πρέπει να διαλυθούν, άλλως "η αστυνομία θα πρέπει να δράσει". Μιλώντας στην πόλη Καβάτζα, μπροστά σε περίπου... 250 παριστάμενους, ο Μπερίσα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι εκλογές "θα επισφραγίσουν τη μεγαλύτερη νίκη για την αλβανική δημοκρατία".

Επιστρέφων και... "δώρα φέρων"

Ο Μπασκίμ Φίνο αναμενόταν να επιστρέψει στην Αλβανία χτες αργά το βράδυ, μετά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε συνομιλίες με την Αμερικανίδα υπουργό Μαντλίν Ολμπράιτ και αξιωματούχους διεθνών οργανισμών. Νωρίτερα χτες, μιλώντας στο "Ρόιτερ", ο Φίνο είπε ότι "πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση", διαμέσου διαπραγματεύσεων με τον Βρανίτσκι και τον Μπερίσα. "Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης θα πρέπει να προστατευτεί (...), τα προβλήματα θα λυθούν και νομίζω ότι θα λυθούν όλα μαζί", είπε ακόμη ο Φίνο. Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης" φαίνεται ότι απέσπασε την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ, αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χτες ότι τα προγράμματα βοήθειας, ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων, θα συνεχιστούν. Πέραν αυτού, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς είπε ότι "ο κοινοβουλευτικός ελιγμός που πραγματοποίησε στις 13 Μάη ένα αλβανικό πολιτικό κόμμα, αποφασίζοντας μονομερώς για τις εκλογικές διαδικασίες, αντιτίθεται πλήρως στην αρχή της συναίνεσης". Ο Μπερνς πρόσθεσε ότι "η πρωτοβουλία αντιβαίνει στην αρχή του αποφασίζειν συναινετικώς, που κατέστη πρωταρχική για το σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης". Μιας κυβέρνησης που, από ό,τι φαίνεται, η Ουάσιγκτον δε θα ήθελε να δει να καταρρέει...

Ιταλική "πρωτοβουλία"

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε χτες ότι σχεδιάζει να διοργανώσει διεθνή διάσκεψη με θέμα την Αλβανία, στις 18 Ιουνίου στη Ρώμη, "για να μελετηθούν πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά θέματα με στόχο τη σταθεροποίηση" της χώρας.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι της διάσκεψης, η οποία θα είναι σε υπουργικό επίπεδο, θα προηγηθεί μια προπαρασκευαστική συνάντηση στις 26 Μάη στη Ρώμη.

Ακόμη, η Ιταλία καλωσόρισε την απόφαση της Πορτογαλίας να συμμετάσχει στη δύναμη.

Στον αλβανικό νότο

Ενας Ελληνας πολίτης σκοτώθηκε χτες από αδέσποτες σφαίρες στην Αυλώνα κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης ενόπλων συμμοριών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κατά την ίδια πηγή, στο Αργυρόκαστρο το γενικό προξενείο της Ελλάδας παραμένει για δεύτερη μέρα κλειστό, αφού οι τοπικές αστυνομικές αρχές αδυνατούν να αναλάβουν την περιφρούρησή του (ο διευθυντής της αστυνομίας παραιτήθηκε προχτές βράδυ).

Αυξημένα μέτρα στα σύνορα

Ο στρατός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ενίσχυσε χτες τα μέτρα ασφαλείας στη μεθόριο της χώρας με την Αλβανία. Ακόμη, δόθηκε εντολή να επιταθεί ο βαθμός ετοιμότητας των ένοπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ μετά το προχτεσινό μεθοριακό επεισόδιο στην επαρχία Γκοσιτβάρ στο δυτικό τμήμα της χώρας, απ' όπου Αλβανοί λαθρομετανάστες αποπειράθηκαν να διεισδύσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Στην Αθήνα, σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος ζήτησε από την ηγεσία της πολυεθνικής δύναμης που έχει εγκατασταθεί στην Αλβανία να αναλάβει τη φρούρηση της αλβανοελληνικής μεθορίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ