Παρασκευή 9 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Πολιτικό "αδιέξοδο"

Απέτυχε ο Φραντς Βρανίτσκι να επιτύχει συμβιβασμό μεταξύ των δύο πόλων κεντρικής εξουσίας των Τιράνων, του Προέδρου και του πρωθυπουργού

ΤΙΡΑΝΑ. -

Ο Φραντς Βρανίτσκι έδειξε χτες να "αποτυγχάνει" όσον αφορά τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ του Προέδρου Σαλί Μπερίσα και των συν αυτώ του Δημοκρατικού Κόμματος από τη μια και του πρωθυπουργού της "κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης" Μπασκίμ Φίνο και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, από την άλλη. Οι διαφωνίες τους, όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών παραμένουν. Κι ο Βρανίτσκι, "σηκώνοντας τα χέρια ψηλά" είπε ότι εναπόκειται πλέον στα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας να "συμβιβαστούν", ορίζοντας την ημερομηνία των εκλογών, το εκλογικό σύστημα, με το οποίο θα διεξαχθούν (πλειοψηφικό, αναλογικό ή μεικτό), και πώς θα αντιμετωπιστούν οι εξεγερμένοι πολίτες.

Ο Μπερίσα, με τον οποίο συναντήθηκε χθες ο Βρανίτσκι, είπε ότι "οι μόνοι" που αντιτίθενται στις εκλογές είναι οι εκπρόσωποι των εξεγερμένων, οι οποίες ελέγχουν πολλές πόλεις στο νότο. Ο Μπερίσα είπε ότι "θέλουν να καθορίσουν τη βούληση του αλβανικού λαού (...), με τη δύναμη των Καλάσνικοφ".

Ο Πρόεδρος για άλλη μια φορά κατηγόρησε τους Σοσιαλιστές ότι "υποθάλπουν" τους εξεγερμένους, υποστηρίζοντας τις επιτροπές. Κάλεσε ακόμη τους διεθνείς οργανισμούς να μελετήσουν την κατάσταση στις ελεγχόμενες από τους εξεγερμένους περιοχές και μετά να υποβάλουν προτάσεις για την ημερομηνία των εκλογών.

Ο Τρίταν Σέχου, ηγέτης των Δημοκρατικών του Μπερίσα, είπε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Ιούνιο "αν όλα τα πολιτικά κόμματα καταδικάσουν τις επιτροπές των εξεγερμένων κι αν όλοι οι πολιτικοί μπορέσουν να ταξιδέψουν ελεύθερα στη χώρα".

Ο Φάτος Νάνο, ηγέτης των Σοσιαλιστών, υιοθέτησε μια πιο μοιρολατρική διατύπωση: "Μόνο ο Θεός μπορεί να κάνει κάτι τώρα", είπε φεύγοντας από τη συνάντηση με τους Δημοκρατικούς και τον Βρανίτσκι, νωρίς χθες το απόγευμα.

Ο Φίνο σχεδιάζει να προωθήσει στη Βουλή τη δική του πρόταση για τον εκλογικό νόμο και ταυτόχρονα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, στις 15 του Μάη. Αν η Βουλή, στην οποία κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί, αρνηθεί, η κυβέρνηση "εθνικής συμφιλίωσης" και ο ίδιος θα παραιτηθούν.

Αυτό, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, ίσως οδηγήσει στην απόσυρση της πολυεθνικής "αστυνομευτικής" δύναμης από την Αλβανία. Οπως είπε χτες στο Γαλλικό Πρακτορείο "κάθε παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας στην Αλβανία εδράζεται στην ύπαρξη μιας κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης. Αν εκλείψει, παύει να υπάρχει και η βάση για τη δική μας παρέμβαση".

Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Μπενιαμίνο Αντρεάτα είχε πει προχτές στο Ιταλικό Κοινοβούλιο ότι, αν η αλβανική κυβέρνηση πέσει, πρέπει να αναθεωρηθούν και οι λόγοι της παρουσίας της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία, και ενδεχομένως να αποφασιστεί η αποχώρησή της. Ο Ντίνι επανέλαβε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν τον Ιούνιο, άλλως...

Από την πλευρά του ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Μπασκίμ Φίνο εξέφρασε τη "λύπη" του για την "απειλή" της Ιταλίας. Απευθύνοντας έκκληση προς τον Μπερίσα να συναινέσει σε ένα συμβιβασμό, επανέλαβε το επιχείρημα ότι "αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους τους Αλβανούς, όχι μόνο για την έξοδο από την κρίση, αλλά και για το μέλλον της χώρας, ιδιαιτέρως για την οικοδόμηση θεσμών, για την επικράτηση του νόμου και για τη δημιουργία μιας πανίσχυρης οικονομίας της αγοράς".

Στο μεταξύ οι Δημοκρατικοί του Μπερίσα επιχειρούν να αποκαταστήσουν τα ερείσματά τους στη Δύση, ειδικά στη Γερμανία, την οποία επισκέφθηκε χτες αντιπροσωπεία του. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πάντως, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, με το οποίο ο Μπερίσα και οι Δημοκρατικοί είχαν άριστες σχέσεις πριν το ξέσπασμα της κρίσης, υιοθέτησε "αυστηρούς" τόνους. Συνέστησε δηλαδή στους συνομιλητές του "να μην τορπιλίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών" και να βρουν ένα συμβιβασμό με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και την κυβέρνηση Φίνο για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, από πλειοψηφικό σε μια μορφή αναλογικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ