Παρασκευή 9 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ελιγμοί για την παραμονή στην εξουσία

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οι πολιτικοί ηγέτες της Τουρκίας, ειδικά οι κυβερνώντες, αποδύονται σε μια σειρά "σπειροειδών" ελιγμών τις τελευταίες μέρες, με αντικειμενικό στόχο να παραμείνουν στην εξουσία, μεσοπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα: για άλλη μια φορά, το πολιτικό σκηνικό της γείτονος αποκτά χαρακτηριστικά λαβύρινθου- χωρίς μίτο της Αριάδνης. Το κύριο άρθρο της "Turkish Daily News" είχε προχτές έναν πολύ εύγλωττο τίτλο: "Το χάος στο οποίο έχουμε βρεθεί"...

Ο Ερμπακάν και οι στρατηγοί...

Ο πρωθυπουργός και ηγέτης του "ισλαμικού" Κόμματος Ευημερίας Νετσμετίν Ερμπακάν "προκάλεσε" ξανά χτες τους στρατηγούς, λέγοντας ότι η άρνηση στους μαθητές του δικαιώματος να φοιτούν σε θρησκευτικά σχολεία ισοδυναμεί με παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, ο Ερμπακάν τόνισε ότι "είναι το φυσικότερο δικαίωμα των ανθρώπων να διδάσκουν τη θρησκεία τους στα παιδιά τους από νεαρή ηλικία... Είναι ένα δικαίωμα αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Εθνη και τις ευρωπαϊκές διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι αναγνωρισμένο σε όλο τον κόσμο". Τι σημαίνει η δήλωση; Πολύ απλά, την αντίθεση του Ερμπακάν στο αίτημα του στρατού - όπως το εξέφρασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας - να αυξηθεί η υποχρεωτική εκπαίδευση στα οκτώ χρόνια από πέντε που είναι σήμερα, δηλαδή ουσιαστικά να καταργηθεί η μεσαία βαθμίδα των κρατικών θρησκευτικών σχολείων, στην οποία οι μαθητές αρχίζουν να φοιτούν από την ηλικία των 11 ετών.

...οι στρατηγοί και η Τσιλέρ

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, επιχείρησε να "συνετίσει" τους στρατηγούς, απειλώντας με αποστρατεύσεις και κατηγορώντας τους για "ανάμειξη στην πολιτική" - για να προσκρούσει στην οξεία αντίδραση του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατηγού Ισμαϊλ Χακί Καρανταγί.

Οι "Χουριέτ" και "Σαμπάχ" ανέφεραν ότι η Τσιλέρ, σε συνάντησή της με τον Καρανταγί την 16η Απρίλη, επέκρινε τις δηλώσεις πολιτικού περιεχομένου, στις οποίες είχε προβεί ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ.

"Οι συνάδελφοί μου κάνουν το καθήκον τους και δεν αναμειγνύονται στην πολιτική (...) κάνετε ό,τι μπορείτε", απάντησε ο Καρανταγί, κατά τις ίδιες πηγές.

Σε μια σαφή ένδειξη πολιτικού αμοραλισμού, η Τσιλέρ - πάντα κατά τις δύο εφημερίδες - ζήτησε παράλληλα την υποστήριξη του στρατού, σε μια προσπάθεια "εξουδετέρωσης" του ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας του πρωθυπουργού Ερμπακάν και εταίρου της στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Καρανταγί αρνήθηκε, επαναλαμβάνοντας την επωδό ότι "ο στρατός δεν αναμειγνύεται στις πολιτικές υποθέσεις".

Η ανατροπή του Ερμπακάν

Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Ερμπακάν, Γιαλίμ Ερέζ, είπε χτες ότι ελπίζει σθεναρά στο σχηματισμό μιας συμμαχίας για την ανατροπή της.

Ο Ερέζ επιχειρεί να σχηματίσει μια συμμαχία πολιτικών που υποστηρίζουν τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, αφότου παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας, τον περασμένο μήνα, με αφορμή την απροθυμία της κυβέρνησης να "καταστείλει τις δραστηριότητες των ισλαμιστών".

Ο ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς Μπουλέντ Ετζεβίτ "πιστεύει στην ανάγκη να δημιουργηθεί μια ισχυρή σκιώδης κυβέρνηση για να ασκήσει πίεση στους Ισλαμιστές και να τους διώξει από την εξουσία", αλλά απέφυγε να υποστηρίξει σαφώς τον Ερέζ.

"Συμφωνούμε ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό. Συμφωνούμε επίσης ότι μια εναλλακτική κυβέρνηση πρέπει να έχει βρεθεί προηγουμένως", δήλωσε ο Ετζεβίτ, έπειτα από τις συνομιλίες του με τον πρώην υπουργό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσπάθειες Γιλμάζ για σχηματισμό κυβέρνησης (1997-06-25 00:00:00.0)
Πολλές οι εσωτερικές συγκρούσεις (1997-06-13 00:00:00.0)
Προς "εξομάλυνση" της κρίσης (1997-05-02 00:00:00.0)
Νέα κυβερνητική κρίση (1997-04-26 00:00:00.0)
Βουλευτές "πάνε κι έρχονται"... (1996-07-05 00:00:00.0)
Παραπέμπεται για σκάνδαλα η Τσιλέρ (1996-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ