Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσπάθειες Γιλμάζ για σχηματισμό κυβέρνησης

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η προσπάθεια του εντολοδόχου πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ να σχηματίσει κυβέρνηση, εξαιρουμένων των Ισλαμιστών του κόμματος Ευημερίας, συνάντησε χθες, όπως αναμενόταν, την υποστήριξη των δύο σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, αλλά και τη σκληρή αντίδραση της κυριότερης αντιπάλου του Γιλμάζ, της Τανσού Τσιλέρ.

"Τον καλούμε να επιστρέψει την εντολή αμέσως", δήλωσε η Τσιλέρ κατόπιν 20λεπτης συνάντησής της με τον Γιλμάζ.

Ο Γιλμάζ, ως γνωστόν, δε θέλησε να συναντηθεί με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Νετσμετίν Ερμπακάν, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε μετά από τη δική του συνάντηση με τον Γιλμάζ: "θεωρούμε εθνικό καθήκον να συνεισφέρουμε με οποιονδήποτε τρόπο είναι απαραίτητος" προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση υπό τον Γιλμάζ. Ο άλλος σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, είπε απλώς - με σαφώς μικρότερη δόση ενθουσιασμού - ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης Γιλμάζ. Μόνο που η υποστήριξη των δύο αυτών κομμάτων δεν αρκεί στον Γιλμάζ για να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή (χρειάζεται τουλάχιστον 10 ψήφους ακόμη). Ο ηγέτης του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας υπολογίζει σε κάποιες αποσκιρτήσεις από το Κόμμα Ορθού Δρόμου της Τσιλέρ, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι βουλευτές της θα αναλάβουν τελικά τέτοια ευθύνη.

Η Τανσού Τσιλέρ είπε χτες ότι θα περιμένει υπομονετικά τη σειρά της για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αλλά πληροφορίες επέμεναν ότι ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ, "υπό πίεση" από τους στρατηγούς, δεν έχει καμία πρόθεση να δώσει την εντολή στην Τσιλέρ, ακόμη κι αν ο Γιλμάζ αποτύχει να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης στο 550μελές τουρκικό Κοινοβούλιο.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε "πλήγμα στη δημοκρατία", είπε η Τσιλέρ, καταδικάζοντας τέτοιου είδους προτάσεις. Ο Ερμπακάν είναι σε θέση να διορίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση και να προκηρύξει εκλογές μέσα σε 45 ημέρες, αν δεν αναφανεί βιώσιμη κυβερνητική λύση.

Και ο - υπηρεσιακός πλέον - πρωθυπουργός Ερμπακάν εκτίμησε χτες ότι τα σχέδια για έναν κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς τους ισλαμιστές θα αποτύχουν και θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του κόμματός του στην εξουσία.

"Μόλις το Κοινοβούλιο αρνηθεί την ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση Γιλμάζ, εκείνος θα πρέπει να επιστρέψει την εντολή. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει φανερό αύριο (σήμερα) το αργότερο", είπε ο Ερμπακάν σε βουλευτές του. "Μια νέα κυβέρνηση με αυθεντική πλειοψηφία στη Βουλή θα σχηματιστεί", πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόταση ανασύστασης του συνασπισμού Κόμμα Ευημερίας - Κόμμα Ορθού Δρόμου, με την υποστήριξη του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ