Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Πολλές αντιθέσεις και προβλήματα με τις ... εκλογές

ΤΙΡΑΝΑ.- Μπορεί πολλοί ξένοι διπλωμάτες να εκτιμούν πως η συμφωνία των τριών μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της Αλβανίας προχτές στη Ρώμη να "δίνει εχέγγυα" για την επιτυχία των εκλογών της 29ης Ιουνίου, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαφωνούν. Ηδη από προχτές υποψήφιος βουλευτής διερωτάτο "πώς μπορούμε να δηλώνουμε ότι θα αναγνωρίσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, όταν γνωρίζουμε ότι οι εκλογικοί παρατηρητές θα πρέπει να ελέγχουν ταυτόχρονα έντεκα ή και δεκατέσσερα εκλογικά τμήματα και πώς είναι διαμορφωμένη η κατάσταση σε βορρά και νότο;".

Πέντε μέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα. Εννιά μικρά κόμματα σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες εμμένουν στην εκ των προτέρων κατανομή 40 εδρών στο Κοινοβούλιο, με ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα βασιζόμενο στις λίστες των κομμάτων. Συνολικά 115 βουλευτές θα εκλεγούν με το σύστημα της άμεσης εκλογής. Οι ηγέτες τους ζητούν το 65% των ψήφων να διατεθεί προκαταβολικά με το αναλογικό σύστημα στα μικρότερα κόμματα και το υπόλοιπο ποσοστό στα δύο μεγαλύτερα, το Σοσιαλιστικό και το Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου Σαλί Μπερίσα. Προβάλλουν μάλιστα το επιχείρημα ότι έτσι θα αυξηθεί ο πλουραλισμός στο νέο αλβανικό Κοινοβούλιο. Οι Σοσιαλιστές είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε εκ των προτέρων κατανομή των ψήφων.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια χαρακτηριζόμενη ως "αποφασιστικής σημασίας" συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των κομμάτων.

Διαφορές υφίστανται ακόμη για την ώρα που θα κλείσουν τα εκλογικά τμήματα. Εχει ανακοινωθεί ότι θα κλείσουν στις 9 το βράδυ τοπική ώρα. Το Δημοκρατικό Κόμμα επιμένει να κλείσουν τουλάχιστον δύο ώρες νωρίτερα για να αποτραπούν ενδεχόμενα βίαια επεισόδια, στη διάρκεια της νύχτας. Από την πλευρά του, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ανησυχεί για την ασφάλεια των περίπου 450 παρατηρητών του και προτείνει τα εκλογικά τμήματα να κλείσουν στις 6 το απόγευμα. Μόνο που ο Πρόεδρος Μπερίσα απορρίπτει οποιοδήποτε αίτημα τροποποίησης της ώρας που θα κλείσουν τα εκλογικά τμήματα...

Κρούσματα βίας

Δεκαπέντε νεκροί και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός από τα επεισόδια που ξέσπασαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Αλβανία, κατά χτεσινή ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τρεις τραυματίες είναι αστυνομικοί.

Ο Πρόεδρος Μπερίσα, μιλώντας χτες σε προεκλογική συγκέντρωση στα Τίρανα, κατηγόρησε οξύτατα τους σοσιαλιστές, αναφερόμενος σε "διασυνδέσεις τους με πληρωμένους γκάνγκστερ" και προειδοποιώντας τους ότι "δε θα χαρούν τους καρπούς της νίκης, αν καταφεύγουν στον τρόμο ή την αιματοχυσία".

Μιλώντας σε δημόσια συγκέντρωση οπαδών του, που δεν ξεπερνούσαν τα 700 άτομα, ο Μπερίσα είπε ακόμα ότι οι σοσιαλιστές αντίπαλοί του θα έχουν το ίδιο τέλος "με τους κομμουνιστές προκατόχους τους".

"Εσείς και τα αδέλφια σας ανησυχείτε εξαιτίας της βίας των συμμοριών. Υπόσχομαι ότι στις 29 Ιουνίου αυτές οι συμμορίες θα έχουν άσχημο τέλος. Θα τους πούμε ότι, όπως και οι προκάτοχοί τους το 1944, θα έχουν το ίδιο επονείδιστο τέλος", κατέληξε.

Ο Μπερίσα μπορεί να παρουσίασε μεν επιθετικότητα στο εσωτερικό, αλλά δεν ήταν το ίδιο σκληρός έναντι των διεθνών οργανισμών που του ζήτησαν την κατάργηση των επενδυτικών πυραμιδικών σχημάτων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αλβανικών εφημερίδων, ο Αλβανός Πρόεδρος υπέγραψε σχετικό διάταγμα, "συμμορφούμενος" με τις εκκλήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας για το διορισμό ανεξάρτητων επιτρόπων, που θα αναλάβουν τον έλεγχο των υφισταμένων πυραμιδικών σχημάτων και την κατάργησή τους.

Αλλωστε, σε κοινή τους επιστολή οι διευθυντές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιούσαν ότι η κατάργηση των σημερινών πυραμιδικών σχημάτων είναι "προϋπόθεση για οποιαδήποτε μελλοντική οικονομική βοήθεια προς την Αλβανία"...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και επίσημα πρωθυπουργός ο Μπερίσα(2005-09-06 00:00:00.0)
Σε "αδιέξοδο" η εκλογική διαδικασία(1997-05-20 00:00:00.0)
Πολιτικό "αδιέξοδο"(1997-05-09 00:00:00.0)
"Διάλογο" ζητεί τώρα η κυβέρνηση Μπερίσα(1997-02-18 00:00:00.0)
Αλεξάντρ Μέξι(1997-02-16 00:00:00.0)
Δημοτικές εκλογές τον Οκτώβρη(1996-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ