Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Διάλογο" ζητεί τώρα η κυβέρνηση Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ.-

Σε αλλαγή ρητορικής προχωρεί η κυβέρνηση της Αλβανίας, καθώς οι διαρκείς διαδηλώσεις των τελευταίων βδομάδων την έχουν φέρει σχεδόν προ του χείλους του γκρεμού: Αν κανείς πιστέψει τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μέξι, Τρίταν Σιέχου, ήδη επιδιώκεται η έναρξη συνομιλιών με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ρεζέπ Μεϊντάνι, για να εξευρεθεί τρόπος εξόδου από την κρίση (σημειώστε ότι ο Σιέχου δήλωνε πριν λίγες μέρες "αν θέλουν εμφύλιο, θα τον έχουν").

Ωστόσο, παραμένει ιδιαιτέρως αμφίβολο το αν ο Μεϊντάνι αποδεχτεί την πρόταση για συνάντηση (την ερχόμενη Τετάρτη, κατά το πρακτορείο "Ρόιτερ"), πολύ περισσότερο αφού μέχρι στιγμής το Σοσιαλιστικό Κόμμα αρνείται τις "διακοσμητικές", όπως τις χαρακτηρίζει, συνομιλίες και ζητεί μέσω του Φόρουμ για τη Δημοκρατία παραίτηση της κυβέρνησης Μέξι.

Πάντως, η αλλαγή ρητορικής του Δημοκρατικού Κόμματος πρέπει να θεωρείται δεδομένη, μετά τη σαββατιάτικη δήλωση του Σαλί Μπερίσα περί "εσφαλμένων χειρισμών" στην αντιμετώπιση της υπόθεσης των "πυραμιδικών" σχημάτων.

Παρά όμως τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκλιμακώσει την κρίση, οι διαδηλώσεις στην Αυλώνα συνεχίστηκαν και χτες, για 14η ημέρα. Οι διαδηλωτές επανέλαβαν το αίτημα παραίτησης της κυβέρνησης και διαμήνυσαν προς τα Τίρανα ότι σε θα υποχωρήσουν έως ότου παραιτηθεί και ο Σαλί Μπερίσα. Οι περίπου 2.000 συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν το απόγευμα, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Δίκες ενόψει...

Σήμερα αρχίζει η δίκη του Ραμίζ Αλία, τελευταίου κομμουνιστή (;) Προέδρου της Αλβανίας, για "γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

Τριάντα τρεις από τους ως τώρα δικασθέντες αξιωματούχους έχουν ήδη δικαστεί και καταδικαστεί με τις ίδιες κατηγορίες σε ποινές από κάθειρξη 15 ετών έως ισόβια.

Ο Αλία, 71 ετών, θεωρείται από την Εισαγγελία υπεύθυνος για φόνους στα σύνορα Αλβανών, οι οποίοι προσπαθούσαν να διαφύγουν παράνομα από τη χώρα, στο διάστημα από το 1986 ως το 1991. Κατηγορείται επίσης για μαζικούς εκτοπισμούς Αλβανών με πολιτικά κίνητρα από το 1982 ως το 1986, όταν ήταν πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Ο Αλία, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και ένα χρόνο, θα δικαστεί μαζί με δύο πρώην υπουργούς Εσωτερικών, τον Σιμόν Στεφάνι και τον Εκουράν Ισάι, οι οποίοι κατηγορούνται επίσης για "γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

Κατηγορείται επίσης ότι στις 2 Απριλίου του 1991 διέταξε τις δυνάμεις της τάξης να ανοίξουν πυρ εναντίον διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα μέλη του (τότε αντιπολιτευομένου) Δημοκρατικού Κόμματος. Και ακόμη, για μια "απόπειρα πραξικοπήματος" την ίδια χρονιά στη στρατιωτική σχολή των Τιράνων.

Σε επιστολή που έδωσε στον Τύπο μέσω του δικηγόρου του, ο Αλία δηλώνει πως είναι "πολιτικός κρατούμενος".

"Η δίκη μου αρχίζει σε μια στιγμή δύσκολη για την Αλβανία και έχει στόχο να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τη σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση που συγκλονίζει τη χώρα", γράφει ο Αλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ