Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συνομιλίες για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ. -

Στη Ρωσία αρχίζει μια βδομάδα συνομιλιών της ρωσικής ηγεσίας με ξένους ηγέτες, που θα επισκεφτούν διαδοχικά τη Μόσχα, με σκοπό εξεύρεσης λύσης στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ, της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι και των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ θα μεταφέρουν το μήνυμα ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία. Ετσι, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ, με άλλους ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους και κοινοβουλευτικούς για θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άλλα διμερή θέματα. Επίσης, θα προσπαθήσει να πείσει τη Μόσχα να αποδεχτεί τα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Τζένεραλ Αλτζάιγκερ", ο Κίνκελ είχε δηλώσει ότι κύριος στόχος της επίσκεψής του στη Μόσχα είναι να κάνει τα σχέδια του ΝΑΤΟ για επέκταση "πιο ευχάριστα, πιο ευπρόσδεκτα στη Μόσχα", η οποία εξακολουθεί να αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα αυτή. Το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ συζήτησε τη Δευτέρα στη Βόννη ο Κίνκελ με την Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία θα επισκεφτεί τη Μόσχα την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Από τη μεριά του, ο Πριμακόφ δήλωσε την Κυριακή, στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ ότι η Ρωσία πρέπει να κάνει τη φωνή της να ακουστεί ισότιμα με τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ στα πλαίσια του χάρτη συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Ο Πριμακόφ τόνισε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ θα πρέπει "να κατευνάζει τους φόβους" της Μόσχας ενόψει της προοπτικής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. "Σε αντίθετη περίπτωση, δε νομίζω ότι μας ενδιαφέρει μια τέτοια συμφωνία", επισήμανε ο Πριμακόφ, εκφράζοντας την ευχή να υπάρξει συμφωνία "σ' ένα ορισμένο αριθμό θεμάτων που αφορούν τα συμφέροντα της Ρωσίας και στα οποία η Μόσχα θα μπορούσε να μετάσχει σε συναινετική βάση, ακριβώς όπως και οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ".

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Βλαντίμιρ Λουκίν, μιλώντας για την κατάσταση στην εξωτερική πολιτική, σημείωσε ότι η Ρωσία "διέρχεται μια πολύ δύσκολη στιγμή".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκληρή στάση από τις ΗΠΑ (1998-01-31 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή πολιτική, απαρχή των αγώνων (1998-01-04 00:00:00.0)
Υπογράφεται σήμερα η συμφωνία (1997-05-27 00:00:00.0)
Αντιδράσεις από τη... συμφωνία (1997-05-17 00:00:00.0)
Ενάντια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ (1997-04-09 00:00:00.0)
"Αμετάπειστη" στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ (1997-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ