Σάββατο 31 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Σκληρή στάση από τις ΗΠΑ

Δε συμφώνησαν οι Μ. Ολμπράιτ και Γ. Πριμακόφ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΒΟΝΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Κανένα σημείο συμφωνίας δε βρήκαν, κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησής του στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ και η Αμερικανίδα ομόλογός του Μαντλίν Ολμπράιτ. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, η Ολμπράιτ και ο Πριμακόφ δεν έκαναν καμία προσπάθεια να κρύψουν τις σημαντικές διαφορές που χωρίζουν την τακτική των χωρών τους, αν και ήταν ιδιαίτερα ευγενικοί μεταξύ τους. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Βίκτορ Ποσουβαλιούκ στη Βαγδάτη, η προσπάθεια για διπλωματική επίλυση της κρίσης απέτυχε.

"Το μόνο που φαίνεται να κερδίζουμε είναι καθυστέρηση", υπογράμμισε η Μ. Ολμπράιτ, συμπληρώνοντας ότι "εξαντλήθηκαν οι διπλωματικές επιλογές και είναι καιρός για ριζικές αποφάσεις". Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να επαναλάβει ότι "τάσσεται υπέρ της λύσης και όχι απαραίτητα υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης, όμως, δεν πρόκειται η διεθνής κοινότητα να ανεχτεί την κοροϊδία του Ιρακινού Προέδρου", υπογραμμίζοντας ότι δε στέλνει τελεσίγραφο, αλλά είναι αποφασισμένη να τηρήσει σκληρή στάση. Οι δηλώσεις Ολμπράιτ ήταν, φυσικά, σύμφωνες με τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, λίγες ώρες νωρίτερα, ο οποίος τόνισε ότι "οι ΗΠΑ εξάντλησαν την υπομονή τους".

"Επιμένουμε στη διπλωματική λύση", δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο Βίκτορ Ποσουβαλιούκ αναχώρησε ξανά για τη Βαγδάτη. Ο Γεβγκένι Πριμακόφ, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πρωθυπουργού του Βίκτορ Τσερνομίρντιν, υπογράμμισε ότι "η όλη διαδικασία είναι ακόμη στην αρχή και εμείς προτιμούμε να είμαστε πιο υπομονετικοί από τις ΗΠΑ και να κάνουμε τα πάντα για μια πολιτική λύση".Η Μαντλίν Ολμπράιτ αναμένεται να συναντηθεί, σήμερα, με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, που δήλωσε ότι "τα περιθώρια εξεύρεσης πολιτικής λύσης στενεύουν επικίνδυνα". Στις αμερικανικές πιέσεις φαίνεται ότι υποκύπτουν εν μέρει, αν και τόνισαν ότι διατηρούν επιφυλάξεις, η Γαλλία, η Γερμανία και η Σουηδία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν,μετά τη συνάντησή του με την Μαντλίν Ολμπράιτ, τόνισε ότι "προτιμά τη διπλωματία, αλλά είναι ανοιχτός και σε άλλες επιλογές", ενώ ο Σουηδός ομόλογός του Ιαν Ελιάσον, μετά από συνάντηση που είχε με τον Μπιλ Ρίτσαρντσον, υπογράμμισε ότι "τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να δείξουν τα δόντια τους αν όντως η διπλωματία, στην οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, αποτύχει". Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, που διέψευσε κατηγορηματικά ότι η Γερμανία θα συμμετέχει, έστω και εμμέσως μέσα από παραχώρηση των στρατιωτικών της βάσεων στην οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση και τόνισε ότι η Βόννη δεν έχει δώσει "πράσινο φως" χωρίς όρους στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Αντιτίθενται Τουρκία, Ιράν

Κατά της χρήσης στρατιωτικής βίας τάχθηκε, όμως, η τουρκική κυβέρνηση η οποία μέσω γραπτής δήλωσης του αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ κατέστησε σαφές ότι δε θα υποστηρίξει μια αεροπορική επιδρομή κατά του Ιράκ και δεν είναι διατεθειμένη να διευκολύνει την απογείωση των αμερικανικών αεροσκαφών που βρίσκονται στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ. Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, αφού υπερθεματίζει υπέρ της διπλωματίας, τονίζει ότι η τουρκική οικονομία έχει δεχτεί σοβαρότατο πλήγμα, που αγγίζει την απώλεια 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στο Ιράκ και δεν είναι διατεθειμένη να περιέλθει σε ακόμη δυσκολότερη θέση.

Την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ εξέφρασε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί, ενώ καταδικαστική ανακοίνωση εξέδωσε και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, το οποίο ζήτησε και την άμεση επανεξέταση των σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του ιρακινού λαού.

"Επί ποδός πολέμου" η Βαγδάτη

Ανεβασμένο παραμένει το θερμόμετρο και στη Βαγδάτη, όπου ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν άνοιξε, ήδη, τις πύλες ορισμένων παλατιών του, προκειμένου να εισέλθουν εκατοντάδες Ιρακινοί που θα σχηματίσουν ανθρώπινη ασπίδα σε περίπτωση αεροπορικής επιδρομής. Οπως μετέδωσε το επίσημο Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ "ξενάγησε" ξένους διπλωμάτες σε ένα από τα 8 προεδρικά μέγαρα, που έχουν γίνει "μήλο της Εριδος" ανάμεσα στους επιθεωρητές και στην ιρακινή ηγεσία, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν κρυμμένα απαγορευμένα όπλα. Το Πρακτορείο δε διευκρινίζει πότε έγινε η "ξενάγηση" αυτή. Παράλληλα, ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης Ουμάμ Αμπντέλ Κχαλίντ δήλωσε ότι η Βαγδάτη δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής διότι δεν έχει τέτοια όπλα στην κατοχή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ