Σάββατο 31 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αμερικανικές "ανακαλύψεις"

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ασχημα προμηνύματα λαμβάνει η τουρκική κυβέρνηση από την Ουάσιγκτον: σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην Τουρκία "σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται". Η 49 σελίδων έκθεση αναφέρει πως, στο πλαίσιο του αγώνα της εναντίον του αυτονομιστικού κινήματος κατά των Κούρδων, η κυβέρνηση της Τουρκίας "βίαια έδιωξε άμαχους από τις εστίες τους, απέτυχε να διαλευκάνει παράνομες δολοφονίες, συναίνεσε σε βασανισμούς και περιόρισε την ελευθερία της έκφρασης".

Παράλληλα, άρθρο της εφημερίδας "Τάιμς της Νέας Υόρκης" (η οποία θεωρείται πως εκφράζει κύκλους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών) διατυπώνει την άποψη πως "πρέπει να επεκταθεί" η έρευνα για τους στενούς δεσμούς των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας με δεξιά τάγματα θανάτου και συνδικάτα του εγκλήματος, που χρονολογούνται πολύ πριν από την πρωθυπουργία της Τσιλέρ.

Στο Στρασβούργο

Με ακόμη νωπό το μελάνι της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για την απαγόρευση του Ρεφάχ, ήρθε χθες η είδηση της καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου για την καταχρηστική διάλυση του "Ενοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας" (ΤΒΚΡ).

Αλλοι τέσσερις πολιτικοί σχηματισμοί που έχουν απαγορευτεί στην Τουρκία έχουν προσφύγει στο Στρασβούργο και οι προσφυγές τους έγιναν αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην περίπτωση του ΤΒΚΡ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η απαγόρευσή του αποτελεί παραβίαση του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία εγγυάται την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, και επιδίκασε την καταβολή ποσού ύψους 120.000 γαλλικών φράγκων (περίπου 6 εκατομμύρια δραχμές) για δαπάνες και δικαστικά έξοδα στον πρώην πρόεδρο του ΤΒΚΡ Νιχάτ Σαργκίν και στον πρώην γενικό γραμματέα του ίδιου κόμματος Ναμπί Γιαγκτσί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ