Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Προσωρινή παύση των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων στους φοιτητές του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και στους εκπαιδευτικούς παρέδωσαν - τουλάχιστον προσωρινά - τα κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αποφάσισαν την Κυριακή να διακόψουν τις μαζικές κινητοποιήσεις των οπαδών τους, θέτοντας όμως στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς έναν όρο και ένα τελεσίγραφο: την πλήρη απελευθέρωση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, κυρίως των ραδιοφώνων και τηλεοράσεων, μέχρι τις 9 Μαρτίου.

"Δίνουμε στην εξουσία περιθώριο έως τις 9 Μαρτίου για την επιστροφή της ελευθερίας στα Μέσα", δήλωσε ο τρίτος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ζόραν Τζίντζιτς και επισήμανε ότι "εάν δε γίνει τίποτε μέχρι την ημερομηνία αυτή, τότε οι συγκεντρώσεις μας θα επαναληφθούν και θα είναι παλλαϊκές".

Η 9η Μαρτίου δεν είναι μια τυχαία ημερομηνία αλλά η ημέρατης έκτης επετείου από την πρώτη αντικυβερνητική διαδήλωση της 9ης Μαρτίου 1991, στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν επεισόδια και έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Η διαδήλωση εκείνη είχε τον ίδιο στόχο με την επικείμενη τωρινή: διαμαρτυρία για τον πλήρη έλεγχο των Μέσων από τους Σοσιαλιστές που κατείχαν την εξουσία.

Η Βέσνα Πέσιτς, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, στη δική της ομιλία προς το πλήθος ανέφερε ότι στις 21 Φεβρουαρίου θα οργανωθεί μια μεγάλη "Γιορτή της Νίκης" ενώ πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές αν θέλουν μπορούν να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή των φοιτητών που συνεχίζουντις κινητοποιήσεις τους ζητώντας δημοκρατία, ελευθερίες αλλά και την παραίτηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

Ουσιαστικά από χτες, η αντιπολίτευση ασχολείται με τη στελέχωση των νέων δημοτικών συμβουλίων ενώ ο Βουκ Ντράσκοβιτς, πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, διέψευσε τις φήμες ότι αντιδήμαρχος Βελιγραδίου θα είναι η σύζυγός του Ντάνιτσα Ντράσκοβιτς. Οι ηγέτες του συνασπισμού "Ζάγιεντνο" συμφώνησαν για την εκλογή του δημάρχου της πόλης του Βελιγραδίου, που θα είναι ο Ζόραν Τζίντζιτς.

Οι εκπαιδευτικοί συνέχισαν χτες, για τέταρτη βδομάδα, τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ οι οδηγοί των αστικών συγκοινωνιών ανέστειλαν την απεργία διότι ανακοινώθηκε ότι σήμερα θα τους καταβληθεί ο μισθός του Ιανουαρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ