Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ενταση και βομβιστικές επιθέσεις

ΜΠΙΛΜΠΑΟ.-

Ενας Ισπανός αστυνομικός σκοτώθηκε χτες από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη βασκική πόλη Μπιλμπάο, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, ενώ εκφράστηκαν υποψίες από την αστυνομία πως πρόκειται για έργο της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο δίπλα από ένα σχολείο και εξερράγη μόλις ο αστυνομικός επιχείρησε να βάλει σε λειτουργία τον κινητήρα. Πάντως, εκτός από το θάνατο του Μοντέστο Ρίκο, του Ισπανού αστυνομικού, δεν υπήρξαν τραυματισμοί από την έκρηξη.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μετά από ένα βίαιο Σαββατοκύριακο στη Χώρα των Βάσκων και ιδιαίτερα στο Μπιλμπάο, όπου κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης περίπου 10.000 υποστηρικτών του "Χέρι Μπατασούνα", η κυβέρνηση, για να διαλύσει το πλήθος, άρχισε να πυροβολεί με πλαστικές σφαίρες, τραυματίζοντας 8 διαδηλωτές, από τους οποίους οι δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Αλλα 20 άτομα τραυματίστηκαν κατά την καταστολή της διαδήλωσης που είχε οργανώσει το κόμμα "Χέρι Μπατασούνα", σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση ηγετικών του στελεχών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος στη Χώρα των Βάσκων, Κάρλος Ιτουργκαϊς δήλωσε ότι "η ΕΤΑ θέλει να προκαλέσει νέα αιματοχυσία για να καταστήσει τη ζωή όλων των δημοκρατών αδύνατη".

Σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές, η ΕΤΑ επιδιώκει με τις επιθέσεις της να κάνει επίδειξη δύναμης, ώστε να οδηγήσει την κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ενέργεια όμως που έχει απορρίψει η κυβέρνηση.

Η ένταση είναι μεγάλη στη Χώρα των Βάσκων μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η ισπανική κυβέρνηση ότι η ΕΤΑ ευθύνεται για μια σειρά αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων σε ολόκληρη την Ισπανία, την περασμένη βδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κάλεσε το 25μελές συμβούλιο του πολιτικού σκέλους της ΕΤΑ, το "Χέρι Μπατασούνα", να παρουσιαστεί στο δικαστήριο με την κατηγορία της προβολής ενός προπαγανδιστικού βίντεο κατά την περσινή προεκλογική περίοδο. Εντεκα από τα μέλη του Συμβουλίου του αρνήθηκαν να παρουσιαστούν, συνελήφθησαν και κρατούνται. Αλλοι τρεις βρίσκονται στις Βρυξέλλες και οι υπόλοιποι ηγήθηκαν της διαδήλωσης του Σαββάτου στο Μπιλμπάο.

Την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση της Μαδρίτης κατηγόρησε την ΕΤΑ ότι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία ενός δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Μαδρίτη και την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Γρανάδα, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν 10. Την Τρίτη ένας Βάσκος επιχειρηματίας πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια αποκριάτικης γιορτής και πάλι θεωρήθηκε έργο της ΕΤΑ. Ωστόσο, καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη αυτών των επιθέσεων. Η κυβέρνηση διέταξε την αύξηση της αστυνομικής παρουσίας στους δρόμους μετά τις δολοφονίες και περισσότερα μέτρα ασφαλείας για προσωπικότητες που αποτελούν πιθανούς στόχους, όπως δικαστές, στρατιωτικοί, αξιωματικοί της αστυνομίας και πολιτικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ