Κυριακή 16 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Αλεξάντρ Μέξι

Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο Αλβανός πρωθυπουργός ήταν πολύ πιθανό να παραιτιόταν καθαιρούμενος ή να καθαιρούνταν παραιτούμενος... Κατά τις φήμες που κυκλοφορούν στα Τίρανα, ο Αλεξάντρ Μέξι ίσως αποτελέσει τον πιο βολικό "αποδιοπομπαίο τράγο" για το Δημοκρατικό Κόμμα και - κυρίως - τον Πρόεδρο και πολιτικό πατριάρχη του, Σαλί Μπερίσα.

Στον Μέξι θα "φορτωθεί" το σκάνδαλο των πυραμιδικών σχημάτων, στην απέλπιδα προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Την Παρασκευή, πάντως, ο Μέξι άφησε να εννοηθεί, σε συνέντευξή του, ότι η ευθύνη είναι συλλογική και δεν αφορά απλώς το κυβερνών κόμμα, αλλά το αλβανικό πολιτικό προσωπικό στο σύνολό του. Το θέμα, είπε, ήταν γνωστό στους πάντες, ήδη από την περασμένη άνοιξη - "αλλά παραμονές εκλογών, ουδείς μπορούσε να παρέμβει (...) κι ούτε η αντιπολίτευση μίλησε για αυτό".

Και την αποτυχημένη πρότασή του να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος, πώς την εξηγεί; "Η Αστυνομία" - είπε στην ίδια συνέντευξη - "δεν είχε τα τεχνικά μέσα να χειριστεί την κρίση".

Ομως, παρά την ομολογία του (;) περί συλλογικής ευθύνης, ο Μέξι δεν απέφυγε να αποδώσει - γι' άλλη μια φορά - υποκίνηση των ταραχών στην "άκρα Αριστερά" και στους "εγκληματίες" (χωρίς να αποκλείει ταύτιση των δύο). Κι αν ακόμη δεν έχει κανείς την πρόθεση να αδικήσει τον Μέξι, η στάση του "όζει". Μυρίζει πολιτική θρασυδειλία και διάθεση "κουκουλώματος" των πυραμίδων...

Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ