Κυριακή 16 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Δε θα πληρώσουμε τα σπασμένα"

Δήλωση του προέδρου της ΠΕΜΕΝ, Θ. Σταματόπουλου

Πνίγουν τα ελλείμματα το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο!Το ετήσιο έλλειμμα του Ταμείου προβλέπεται φέτος να φτάσει τα 99 δισ. δραχμές! Παράλληλα, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επιφυλάσσει "μαύρα μαντάτα" για τους χιλιάδες ναυτικούς και συνταξιούχους, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός για το ΝΑΤ δε θα καλύψει ούτε το ένα τρίτο του ετήσιου ελλείμματός του, αφού καθορίστηκε στις 34,684 δισ. δραχμές!Το συνολικό έλλειμμα του Ταμείου, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της διοίκησής του, φτάνει σήμερα τα 158 δισ. δραχμές.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και με αφορμή τις προτάσεις των εφοπλιστών και του αντιπροέδρου του ΝΑΤ Ν. Ανδριτσάκη στην Επιστημονική Επιτροπή, που σύστησε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για την "εξυγίανση" του ΝΑΤ, οι οποίες προβλέπουν τη λειτουργία ενός "Νέου ΝΑΤ", που θα λειτουργεί ουσιαστικά σύμφωνα με τις αρχές μιας ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρίας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού ΝαυτικούΘανάσης Σταματόπουλος,δήλωσε:

"Δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε στη δημιουργία ενός άλλου ΝΑΤ, όπως θέλουν οι εφοπλιστές. Αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας ανθρώπων, που δε θέλουν να σκύψουν να δουν το πρόβλημα και έχουν μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση του ΝΑΤ. Δε φταίνε οι ναυτικοί που καλούνται να πληρώσουν τα "σπασμένα". Φταίει η πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που ενεργούσαν όπως και η σημερινή, σύμφωνα δηλαδή με τις επιταγές του εφοπλιστικού κεφαλαίου, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις τεράστιες επιπτώσεις που είχε αυτή η πολιτική για τους ναυτεργάτες. Η μείωση των οργανικών συνθέσεων, οι εγκριτικές πράξεις νηολόγησης που καθορίζουν αυθαίρετα τις οργανικές συνθέσεις και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πλοίου, οι χαμηλές εισφορές των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ, είναι ορισμένες από τις αιτίες που δημιούργησαν αυτή την κρίση στο Ταμείο. Ετσι σήμερα έχουμε την απαράδεκτη κατάσταση, το ΝΑΤ να μην μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους ασφαλισμένους, όπως είναι και αυτές ακόμα οι εξευτελιστικές συντάξεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ