Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Και επίσημα πρωθυπουργός ο Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ.--

Επίσημα αναγόρευσε προχτές πρωθυπουργό τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, ο Αλβανός Πρόεδρος Αφρεντ Μοϊσίου ως νικητή των επεισοδιακών και αμφιλεγόμενων αλβανικών γενικών εκλογών της 3ης Ιούλη.

Χτες, ο 60χρονος (πρώην πρόεδρος και νυν πρωθυπουργός) Μπερίσα παρουσίασε το σχέδιο σύνθεσης της κυβέρνησής του, η οποία ως επί το πλείστον φαίνεται να απαρτίζεται από τριαντάρηδες και θα περιλαμβάνει 14 υπουργεία (αντί των 19 που είχε η προηγούμενη «σοσιαλδημοκρατική» κυβέρνηση)... Από τους 14 υπουργούς, μόνον οι τέσσερις έχουν προηγούμενη πείρα σε ανάλογα πόστα εξουσίας...

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων για τη θέση του αντιπροέδρου της αλβανικής κυβέρνησης προορίζεται ο στενός συνεργάτης και δικηγόρος του Μπερίσα, Ιλίρ Ρουσμαΐλι. Ο διπλωμάτης και συγγραφέας Μπεσνίκ Μουσταφάι, θα έχει το υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο Εσωτερικών (που συγχωνεύεται με εκείνο της Δημόσιας τάξης και της Αυτοδιοίκησης) θα το αναλάβει ο 32χρονος Σοκόλ Ολντάσι, ενώ το υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Εμπορίου θα αναλάβει ο Γεντς Ρούλι.

Στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μπερίσα (την οποία στηρίζουν τέσσερα μικρότερα κόμματα) θα συμμετέχουν ο αρχηγός του «Ρεπουμπλικανικού» κόμματος Φατμίρ Μεντίου που θα διοριστεί υπουργός Αμυνας, ο Γκεντς Πόλο του «Μεταρρυθμισμένου Δημοκρατικού Κόμματος» που θα αναλάβει το υπουργείο Παιδείας, και ο (μεγαλύτερος σε ηλικία, 64χρονος) Λουφτέρ Ξουβέλι, του «Αγροτικού Περιβαλλοντικού Κόμματος» το υπουργείο Περιβάλλοντος. Τέλος, ο Θωμάς Μίκο του κόμματος «Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» θα αναλάβει το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισων Ευκαιριών.

Ο Μπερίσα, επιστρέφει στην εξουσία μετά από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το «Σοσιαλιστικό» κόμμα. Είχε διατελέσει Πρόεδρος της Αλβανίας, μέχρις ότου αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 1997 με την κατάρρευση των κερδοσκοπικών σχημάτων τύπου «πυραμίδας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ