Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Κόντρα Σρέντερ - Μέρκελ άνευ ουσίας...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Δίχως εκπλήξεις και με αναμάσημα πολιτικών συνθημάτων περί καταπολέμησης της ανεργίας και των οξυμένων κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων κύλησε προχτές η προεκλογική τηλεοπτική «μονομαχία» ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και την ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών, υποψήφια για το ίδιο χρίσμα στις εκλογές της 18ης του μήνα, Αγγελα Μέρκελ.

Ο Σρέντερ - από τη μεριά του, που όπως διαπίστωναν γερμανικά ΜΜΕ κέρδισε τις εντυπώσεις όχι όμως και την ουσία της προεκλογικής μάχης...- υπενθύμισε με τρόπο στους Γερμανούς ψηφοφόρους πως αντιστάθηκε στα κελεύσματα των ΗΠΑ για συμμετοχή στον πόλεμο στο Ιράκ και πως «πρέπει» να του δοθεί μία νέα ευκαιρία για συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας και στον τομέα κοινωνικής ασφάλισης.

Η Μέρκελ από την δική της πλευρά επέμεινε στις ευθύνες της κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών στα υψηλά ποσοστά ανεργίας (11,4%), αντιτάσσοντας ως λύση «εκείνες που δίνει η κοινωνία», έντονα ποτισμένες με «νεοφιλελεύθερο» άρωμα. Η μόνη αναφορά της Μέρκελ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής (τα οποία ίσα που θίχτηκαν) ήταν η αντίθεσή της στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Οπως είπε η Μέρκελ, η ΕΕ «δεν έχει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της ένταξης της Τουρκίας ως πλήρους μέλους», και έτσι «αντιπρότεινε» στην Αγκυρα ένα «προνομιακό καθεστώς»...

Πάντως, το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, που σύμφωνα με ορισμένα ερευνητικά ινστιτούτα, κυμαίνεται από 28% έως 35%.

Επιπλέον, βάσει των μετρήσεων που δημοσιεύτηκαν ως τις 2 Σεπτέμβρη, η απόσταση που χωρίζει τα κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) εξακολουθεί να ξεπερνάει σαφώς τις 10 μονάδες (υπέρ της Μέρκελ), έτσι ώστε η κάλυψη της διαφοράς να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη έως απίθανη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ