Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Πύρινος τάφος» από εμπρησμό

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τρεις έφηβες ομολόγησαν, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, ότι ευθύνονται για την πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτίριο σε νότιο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας, τα ξημερώματα της Κυριακής, και που στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους. Οι 3 νεαρές, ηλικίας 18 χρόνων οι δύο και 16 η τρίτη, παραδέχτηκαν ότι έβαλαν φωτιά στα γραμματοκιβώτια που βρίσκονταν στην είσοδο της 18όροφης εργατικής πολυκατοικίας στο προάστιο L' Hay des Roses κοντά στο αεροδρόμιο του Orly.

Η φωτιά γρήγορα επεκτάθηκε και στους υπολοίπους ορόφους του κτιρίου που φιλοξενούσε 110 διαμερίσματα. Πρόκειται για την τρίτη πυρκαγιά σε κατοικημένο κτίριο στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, τις τελευταίες 9 ημέρες. Αντίθετα, όμως, από τις άλλες δύο, στην εργατική πολυκατοικία του L' Hay des Roses δεν κατοικούσαν μετανάστες, αλλά Γάλλοι, ενώ το κτίριο δεν ήταν παλιό. Είχε ανεγερθεί το 1970 και ανακαινίστηκε πριν από μερικούς μήνες ολοσχερώς.

Εξαρχής, οι γείτονες είχαν αναφέρει ότι είδαν μια παρέα νεαρών να πυρπολεί τα γραμματοκιβώτια. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη γαλλική αστυνομία, δύο από τις έφηβες που κρατούνται κατοικούν στη συγκεκριμένη πολυκατοικία. Καμία περαιτέρω διευκρίνιση δεν έχει δοθεί για τα τυχόν κίνητρα της πράξης τους.

Το ενδεχόμενο του εμπρησμού δεν έχει αποκλειστεί ούτε για τις άλλες δύο πιο πρόσφατες πυρκαγιές, μέσα στο Παρίσι, δηλαδή για την πυρκαγιά της 26ης Αυγούστου, στο 13ο διαμέρισμα, όπου έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι και για την πυρκαγιά της 31ης Αυγούστου στο Marrais, όπου σκοτώθηκαν 7. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, όλα τα θύματα ήταν μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική. Τα κτίρια, βέβαια, ήταν σε τόσο άθλια κατάσταση και οι συνθήκες διαβίωσης τόσο απάνθρωπες, που ακόμη και αν οι δύο αυτές φονικές πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος, θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν «έγκλημα εξ αμελείας και αδιαφορίας».

Αυτό έχουν επισημάνει επανειλημμένως ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις που ασχολούνται με τους μετανάστες και τους αστέγους, που διαρκώς πληθαίνουν στην «πόλη του Φωτός». Υπό τη λαϊκή κατακραυγή και τη διογκούμενη οργή, που εκφράστηκε και με πραγματοποίηση διαδήλωσης το Σαββατοκύριακο, οι γαλλικές αρχές έχουν αρχίσει την εκκένωση όσων κτιρίων θεωρούνται «άκρως επικίνδυνα» χωρίς, όμως, να είναι ξεκάθαρο πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα στέγασης, που αναδείχτηκε από τα τραγικά αυτά γεγονότα, αφού δε φαίνεται να υπάρχει πρόθεση σοβαρής χρηματοδότησης των πολυέξοδων προγραμμάτων κοινωνικής στέγασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ