Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Βάρβαροι οι "ειρηνοποιοί" στη Σομαλία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Σε απάνθρωπες βιαιότητες και βασανισμούς εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Σομαλίας, επιδίδονταν Βέλγοι στρατιώτες, οι οποίοι συμμετείχαν στην πολυεθνική δύναμη 21 κρατών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που σαν στόχο είχε υποτίθεται να προστατεύσει και να βοηθήσει το λαό της αφρικανικής χώρας, την ώρα που μαστιζόταν από τον εμφύλιο πόλεμο.

Οι ανατριχιαστικές αυτές αποκαλύψεις δημοσιεύτηκαν στο κυριακάτικο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Observer", που συνοδεύεται και από φωτογραφικό υλικό το οποίο σοκάρει και τους ψυχραιμότερους, και προσδίδει μία τελείως διαφορετική διάσταση όσον αφορά την παραμονή και τη δράση των ξένων στρατιωτών στη Σομαλία και ιδιαίτερα των Βέλγων. Σε αναλυτικό ρεπορτάζ, που τεκμηριώνεται και από το σχετικό φωτορεπορτάζ, παρουσιάζονται αλεξιπτωτιστές, αξιωματικοί και στρατιώτες που βασάνιζαν με το πιο βίαιο και χυδαίο τρόπο Σομαλούς και κυρίως μικρά παιδάκια.

Στοιχεία που αφορούν αυτούς τους βασανισμούς κι ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, μετά από καταγγελίες άλλων συναδέλφων τους, μιλούν για "ψήσιμο" παιδιών πάνω από υπαίθρια φωτιά από Βέλγους αλεξιπτωτιστές, σε μία άλλη περίπτωση εξανάγκασαν ένα παιδί από τη μουσουλμανική μειονότητα να καταπιεί ποσότητα υγρών, που ήταν μία μείξη αλατισμένου νερού, σκουληκιών και εμετού, ενώ επίσημη αναφορά υπάρχει και για στρατιώτες που έπιασαν ένα παιδάκι να κλέβει και το έκλεισαν για ένα διήμερο σε ένα μεταλλικό κουτί κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς νερό, όπου δεν μπορούσε ούτε να αναπνεύσει αρκετά. Τελικά το παιδί αυτό δεν άντεξε και πέθανε. Ακόμα, υπάρχουν ντοκουμέντα από στρατιώτες που ουρούν πάνω από τραυματία ή και νεκρό, κάτι που δεν είναι απολύτως βέβαιο για την κατάσταση αυτού του σώματος που κειτόταν στο έδαφος, που όμως δεν αλλάζει σε τίποτα την ωμότητα και τη βιαιότητα που επιδείκνυαν οι 1.000 περίπου Βέλγοι που βρίσκονταν στη χώρα σαν μέλη της αποστολής, μόλις τους δινόταν η κατάλληλη ευκαιρία ή το ερέθισμα.

Στο Βέλγιο η υπόθεση του "ψησίματος" των παιδιών, οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη, όπου οι δύο αλεξιπτωτιστές καταδικάστηκαν σε... ένα μήνα φυλάκιση ο καθένας, και στην απολογία τους δικαιολόγησαν την πράξη τους λέγοντας ότι ήταν απλά ένα "παιχνίδι" για να συνειδητοποιήσουν τα μικρά Σομαλάκια ότι δε θα πρέπει να κλέβουν! Οι υπόλοιπες υποθέσεις αναμένεται να οδηγηθούν σύντομα στη δικαιοσύνη, αλλά η αισιοδοξία για την καταδίκη τους δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη, καθώς σε μία ανάλογη δίκη, το 1995, εννέα στρατιωτών, αθωώθηκαν σχεδόν όλοι και μόνο ένας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός μηνός με αναστολή, γιατί απλά παραδέχτηκε τις εικονικές εκτελέσεις παιδιών, κάτι που δεν έκαναν οι άλλοι.

Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις που αφορούν τη δράση των Βέλγων, δεν είναι οι μόνες καταγγελίες που υπάρχουν για τα μέλη της αποστολής της πολυεθνικής δύναμης που είχε την επονομασία "Αποστολή για την αποκατάσταση της ελπίδας"!

Παρόμοιες καταγγελίες για βιαιότητες υπάρχουν και για τους Ιταλούς στρατιώτες που έλαβαν μέρος, μετά από πρόσφατες αποκαλύψεις του ιταλικού Τύπου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, Ιταλοί αξιωματικοί και στρατιώτες κατηγορούνται για αμέτρητους βιασμούς γυναικών, ότι προχωρούσαν σε ακατάπαυστα βασανιστήρια σε Σομαλούς, βάζοντας ηλεκτρόδια σε διάφορα μέρη του σώματός τους, ενώ συχνά επιδίδονταν και σε σεξουαλική κακοποίηση διαφόρων ατόμων, ανεξαιρέτως φύλλου ή ηλικίας. Κάποιες άλλες φορές σκότωναν για "πλάκα",πυροβολώντας αδιακρίτως μικρά παιδιά και γυναίκες... για να εξασκηθούν στη σκοποβολή!

Μετά το σκάνδαλο που δημιουργήθηκε, η ιταλική κυβέρνηση διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση, ενώ συνέστησε αυτό το μήνα επιτροπή που θα εξετάσει και θα αποφανθεί για τις ωμότητες των Ιταλών στρατιωτών.

Δεν ήταν όμως μόνο τα βελγικά και τα ιταλικά κρούσματα ωμοτήτων των μελών της ειρηνευτικής αποστολής. Οι Καναδοί, που συμμετείχαν και αυτοί στην αποστολή, είχαν ειδικότητα στους βασανισμούς διά ξυλοδαρμού,ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα θύματά τους αποβιώνανε μετά την "ιδιαίτερη μεταχείριση". Η καναδική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην έρευνα των καταγγελιών και το πόρισμα αναμένεται να εκδοθεί αυτό το μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ