Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Σε δύσκολη θέση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Ακόμα και αν επιβιώσει της ψηφοφορίας για τις προτάσεις μομφής εναντίον του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εμφανίζεται πιο αποδυναμωμένος από ποτέ άλλοτε

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Κρίσιμη μέρα η χτεσινή για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς επρόκειτο να βρεθεί και τυπικά στο μάτι του κυκλώνα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ισραηλινό Κοινοβούλιο των δύο προτάσεων μομφής εναντίον του. Αν και το ενδεχόμενο ανατροπής της κυβέρνησης διαγραφόταν απίθανο, το τέλος της συζήτησης επρόκειτο να αφήσει, χωρίς καμία αμφιβολία, τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου πιο αδύναμο και ευάλωτο από ποτέ άλλοτε κατά τη διάρκεια της, μόλις ενός χρόνου, διακυβέρνησής του.

Σημαντικές διαρροές υπολογιζόταν ότι θα είχε ο κυβερνητικός συνασπισμός κατά τη συζήτηση των προτάσεων μομφής που κατέθεσαν το Εργατικό Κόμμα και το αριστερό κόμμα Μέρετζ εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με διασταυρωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, αρκετοί βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων στελεχών και βουλευτών του Λικούντ, είχαν την πρόθεση να απέχουν της ψηφοφορίας, στέλνοντας, με τον τρόπο αυτό, στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου το μήνυμα της βαθιάς δυσαρέσκειάς τους για τον απόλυτο και αυταρχικό τρόπο συμπεριφοράς που έχει υιοθετήσει απέναντι τόσο στους κυβερνητικούς του εταίρους όσο και απέναντι στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν το όνομα του υπουργού Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί να κατατάσσεται ανάμεσα στους πρώτους που θα απέχουν από την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, ενώ μάλιστα ο ίδιος εμφανίζεται να δηλώνει σε στενούς συνεργάτες του ότι σκέφτεται σοβαρά να υποβάλει την παραίτησή του. Τη στάση του Νταβίντ Λεβί αναμένεται να ακολουθήσουν και οι 4 βουλευτές του κόμματός του Γκεσέρ, το οποίο θεωρεί ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν έχει σεβαστεί τις δεσμεύσεις του προ του σχηματισμού κυβέρνησης για ανακούφιση των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων. Αντίθετα, το Ισραήλ, τον τελευταίο χρόνο, έχει ζήσει την οικονομική λιτότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Την αποχή φαίνεται ότι θα επιλέξουν, τουλάχιστον, 5 βουλευτές του Κόμματος Λικούντ, του οποίου ηγείται ο Νετανιάχου, ενώ ούτε χτες έλειψαν οι σφοδρές επιθέσεις εναντίον του από ηχηρά ονόματα του Λικούντ, εκ των οποίων ο Γιτζάκ Σαμίρ, πρώην πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής της ηγεσίας τόσο του κόμματος όσο και της χώρας.

Παράλληλα, οι πολύωρες διαβουλεύσεις του Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάν Σαράνσκι εικάζεται ότι απέδωσαν καρπούς, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να εξασφάλισε την υποστήριξη του κόμματος των Μεταναστών,του οποίου ηγείται ο Σαράνσκι με αντάλλαγμα την παροχή μεγάλου χρηματικού ποσού για την αποκατάσταση των μεταναστών από τη Ρωσία. Ικανοποιητικά αποτελέσματα, όμως, δεν είχαν οι επαφές του Νετανιάχου με το θρησκευτικό κόμμα "Σας", του οποίου η στάση παρέμενε ανεξιχνίαστη μέχρι χτες το απόγευμα.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας επρόκειτο να ανακοινωθούν αργά χτες βράδυ, όμως, όπως επισήμανε και ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εχούντ Μπάρακ, ήταν, μάλλον απίθανο, να ανατραπεί η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Δυναμική κινητοποίηση

Χιλιάδες εργαζόμενοι της κρατικής ισραηλινής εταιρίας αεροπλοϊας διαδήλωσαν, χτες, την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην προοπτική ιδιωτικοποίησης της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην περίμετρο του κτιρίου της εταιρίας, απέκλεισαν τις εισόδους, έκαψαν λάστιχα και εμπόδισαν στον διευθυντή της εταιρίας Αβιγκντόρ Μπεν Γκαλ να εισέλθει. Αφορμή της οργής των εργαζομένων ήταν η είδηση που μεταδόθηκε από το ισραηλινό ραδιόφωνο ότι ο Μπεν Γκαλ διαπραγματεύεται, ήδη, τη μερική πώληση της εταιρίας στην αμερικανική εταιρία "Λόκχηντ Μάρτιν". Η διάψευση της είδησης από τη διεύθυνση της εταιρίας δε στάθηκε ικανή να καθησυχάσει τους, περίπου, 14.000 εργαζομένους που φοβούνται ότι την ιδιωτικοποίηση θα ακολουθήσει κύμα απολύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ