Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολλές οι εσωτερικές συγκρούσεις

ΑΓΚΥΡΑ.- Ο "φραστικός πόλεμος" χαρακωμάτων μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού Νετσμετίν Ερμπακάν και Τανσού Τσιλέρ και των στρατηγών συνεχίστηκε και χτες. Μετά από τη συνάντησή τους, οι δύο εταίροι εμφανίστηκαν "αδιάλλακτοι" ως προς τις προειδοποιήσεις και τις συγκεκαλυμμένες απειλές του στρατού: η Τσιλέρ κάλεσε τους στρατηγούς "να ασχοληθούν με τις δικές τους υποθέσεις".

Μπορεί η Τσιλέρ να υιοθέτησε την τακτική του "ενιαίου μετώπου" Κόμματος Ευημερίας - Κόμματος Ορθού Δρόμου όσον αφορά το μέλλον της κυβέρνησης, αλλά οι σχέσεις εντός συνασπισμού δεν είναι ακριβώς οι ιδανικότερες. Η Τσιλέρ απαιτεί από τον Ερμπακάν να παραιτηθεί και να αναλάβει η ίδια την πρωθυπουργία, ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Η στάση του Ερμπακάν, ο οποίος είχε θέσει όρους, παραμένει αινιγματική, κι η Τσιλέρ απειλεί με διάλυση της κυβέρνησης...

Παράλληλα, ο συνασπισμός δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα στην ισχύ του, αφού ένας βουλευτής του Κόμματος Ευημερίας παραιτήθηκε, χωρίς να εξηγήσει την αιτία.

Ο Τύπος και η αντιπολίτευση επαναφέρουν έντονα τη συζήτηση περί "πραξικοπήματος", με δραματικά πρωτοσέλιδα περί "τελευταίας προειδοποίησης" των στρατηγών και εκκλήσεις προς τους ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού να παραιτηθούν. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο στρατός και οι πολιτικοί "τοποτηρητές του κοσμικού κράτους" της Τουρκίας θεωρούν πλέον στόχο τους και την αποπομπή της Τσιλέρ, λόγω της συμμαχίας της με το κόμμα που ενσαρκώνει τον... ισλαμικό κίνδυνο. Η φρασεολογία των στρατηγών, έγραψε η "Σαμπάχ", θυμίζει έντονα όσα λέγονταν πριν το πραξικόπημα του 1980...

Πέραν της κυβερνητικής κρίσης, υπάρχει ανοιχτό και το θέμα της εισβολής στο Ιράκ και της συνεχιζόμενης επί ένα μήνα επιχείρησης κατά των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ. Ο στρατός κίνησε χτες μια επίθεση και εντός τουρκικών συνόρων, στην επαρχία Μπινγκόλ, με 5.000 στρατιώτες και μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ρόιτερ".

Σε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο πρίγκιπας (διάδοχος) της Ιορδανίας, Χασάν Μπιν Ταλάλ, ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία, εξέφρασε την "ανησυχία" της χώρας του σχετικά με την επιχείρηση στο Ιράκ.

Στο μεταξύ χτες το κρατικό δικαστήριο ασφαλείας της Αγκυρας εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος 49 διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν το περασμένο Σάββατο εναντίον της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι κρατούμενοι διαδηλωτές αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης τριών έως πέντε ετών, με την κατηγορία ότι υποστήριξαν το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Κατά τα λοιπά, χτες στην Αγκυρα πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη των ηγετών που προτίθενται να δημιουργήσουν μια "ισλαμική διάσκεψη αναπτυσσόμενων χωρών" (ή D - 8). Οι λεπτομέρειες της σχετικής συμφωνίας αναμένεται να γίνουν γνωστές ως το Σαββατοκύριακο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ