Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κίνημα κατά της αύξησης των ενοικίων στο Λένινγκραντ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Κατά της αύξησης των ενοικίων και υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την απομάκρυνση του κυβερνήτη εκφράστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του Λένινγκραντ. Η υπόθεση ξεκίνησε όταν το Φλεβάρη ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης (Λένινγκραντ), Γιάκοβλεφ, έδωσε εντολή για την αύξηση κατά δυο φορές του ενοικίου των κατοικιών και των δημοτικών τελών και πληρωμών για τις υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος. Αυτό έπληξε πριν απ' όλα τα φτωχά στρώματα. Ακολούθησαν μαζικές συγκεντρώσεις, πικετοφορίες διαμαρτυρίας των πολιτών που ζήτησαν από τον κυβερνήτη να ακυρώσει την απόφαση αυτή. Στις 23 Φλεβάρη, στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν το ΚΕΚΡ και οι σύμμαχοί του, πάρθηκε η απόφαση να οργανωθεί συγκέντρωση υπογραφών κατά της αύξησης του ενοικίου, αν ο κυβερνήτης δεν ακυρώσει την εντολή του. Ο Γιάκοβλεφ είχε ορκιστεί στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να προστατέψει τα συμφέροντα των κατοίκων, αλλά τώρα αγνόησε τις μαζικές διαμαρτυρίες των κατοίκων της πόλης. Τότε, στη συγκέντρωση στις 27 Μάρτη, κατά τη διάρκεια της πανρωσικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας, η ομάδα πρωτοβουλίας, η οποία στο μεταξύ είχε καταγραφεί σύμφωνα με το νόμο, μοίρασε τους καταλόγους για υπογραφές και ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών.

"Υπήρξε ισχυρότατη πίεση", δήλωσε στο "Ρ" ο βουλευτής στην Κρατική Δούμα, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας και πρόεδρος της ΕΕ της "Εργαζόμενης Ρωσίας" Βλαντίμιρ Γκριγκόριεφ. "Ακόμα και κατά την καταγραφή της ομάδας πρωτοβουλίας χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε κάθε είδους εμπόδια. Είχε οργανωθεί αυστηρός πληροφοριακός αποκλεισμός: οι οργανωτές της πρωτοβουλίας δεν μπόρεσαν να περάσουν από το ραδιόφωνο ανακοίνωση για τον τόπο παράδοσης των καταλόγων με τις υπογραφές και για το τηλέφωνο επικοινωνίας. Παρ' όλα, όμως, τα εμπόδια μέσα σε λιγότερο από δυο μήνες κατατέθηκαν 246.075 υπογραφές, ενώ άλλες 30.000 περίπου δεν παραδόθηκαν έγκαιρα. Εξυπακούεται ότι αυτές δε λαμβάνονται υπόψη, αλλά ο κόσμος εξακολουθεί να πηγαίνει στην Επιτροπή Λένινγκραντ του ΚΕΚΡ και να παραδίδει πακέτα με συμπληρωμένους καταλόγους υπογραφών. Η πρωτοβουλία του ΚΕΚΡ έδειξε ότι πάνω από 250.000 κάτοικοι της πόλης διαμαρτύρονται κατά της εντολής του κυβερνήτη για την αύξηση των ενοικίων, δημοτικών τελών και πληρωμών που προσφέρουν οι δημοτικές υπηρεσίες. Διότι αυτό πλήττει βαριά τους εργάτες, τους εργαζομένους του δημόσιου τομέα, οι όποιοι έχουν μήνες να πληρωθούν, τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα πρέπει να δίνουν για την κατοικία όλη σχεδόν τη σύνταξή τους. Δε μένουν χρήματα για τα απαραίτητα προς το ζην. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, περίπου 170.000 υπογραφές συγκέντρωσε το ΚΕΚΡ και τις υπόλοιπες οι σύμμαχοί μας - το Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΚΡ) και το Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα Μπολσεβίκων (ΠΚΚμπ). Δυστυχώς, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) δε συμμετείχε στην ενέργεια αυτή. Μόνο ορισμένα απλά μέλη του κόμματος αυτού συμμετείχαν στη συγκέντρωση υπογραφών και έφεραν μερικές εκατοντάδες υπογραφές".

- Πώς σκοπεύει το ΚΕΚΡ να αξιοποιήσει τις υπογραφές;

- "Θα επιδιώξουμε η Νομοθετική Συνέλευση της περιοχής να ορίσει δημοψήφισμα με θέμα την παραίτηση του κυβερνήτη Γιάκοβλεφ για αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεών του και την αύξηση των ενοικίων. Τώρα έχουν συγκροτηθεί 5 (πέντε!) ειδικές επιτροπές για τον έλεγχο της γνησιότητας των υπογραφών. Φανταστείτε; Οχι μια, αλλά πέντε! Η "εξέτασή" τους θα είναι σχολαστικότατη και προβλέπουμε ότι θα υπάρξουν ορισμένες απορρίψεις. Και όμως το γεγονός παραμένει γεγονός: στο Λένινγκραντ έχουν συγκεντρωθεί 250.000 υπογραφές των ψηφοφόρων που διαμαρτύρονται για τις "καινοτομίες" του κυβερνήτη. Νιώθουμε ότι η ενεργητικότητα του πληθυσμού ανεβαίνει. Ενώ στα 1990 - 1991 συγκεντρώναμε προς υποστήριξη των εκδηλώσεών μας περίπου 5.000 - 10.000 υπογραφές, τώρα και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατά δεκάδες φορές περισσότερες, και αυτό είναι ευνόητο: έχουν θιχτεί τα πιο φλέγοντα, ζωτικά ζητήματα της ζωής των πολιτών".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκίνησε η Διεθνής Συνδιάσκεψη για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης (2017-08-12 00:00:00.0)
Δε μας φταίει ο Λένιν (2005-03-29 00:00:00.0)
Με ξύλο και συλλήψεις «τιμήθηκε» η επέτειος (2005-01-11 00:00:00.0)
60 χρόνια από την άρση της πολιορκίας του Λένινγκραντ (2004-01-27 00:00:00.0)
Πάντα ζωντανός... (1999-04-24 00:00:00.0)
Στη Ρωσία στελέχη του ΚΚΕ (1997-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ