Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Η αβεβαιότητα συνεχίζεται...

ΤΙΡΑΝΑ, ΑΘΗΝΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.- Η κεντρική εκλογική επιτροπή των Τιράνων ανέβαλε για σήμερα, Παρασκευή, την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές της 29ης Ιουνίου στην Αλβανία, καθώς η επιτροπή "αγνότητας"(! ) των υποψηφίων καθυστέρησε να απαντήσει για την εγκυρότητα των υποψηφιοτήτων. Η επιτροπή που ελέγχει τις πολιτικές προσωπικότητες της χώρας κινείται με αργό ρυθμό και ο επικεφαλής της εκτιμά ότι το έργο της δε θα έχει ολοκληρωθεί ούτε ως την ημερομηνία των εκλογών.

Στο μεταξύ ο Ιταλός διοικητής της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία, στρατηγός Λουτσιάνο Φορλάνι, δήλωσε πως οι άνδρες του θ' αναλάβουν την προστασία μόνο των διεθνών παρατηρητών, χωρίς να διευκρινίσει αν θα φρουρούν τις οδικές αρτηρίες. Ακόμη, είπε ότι ένα τμήμα θα μεταβεί στην Κορυτσά, ενώ η δύναμη στο Αργυρόκαστρο θα ενισχυθεί.

Πέρα από τα "διαδικαστικά" προβλήματα, η προεκλογική εκστρατεία στην Αλβανία έχει να αντιμετωπίσει και τη συνεχιζόμενη έξαρση της βίας. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το "Ασοσιέιτεντ Πρες", τρεις αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν χτες, στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στο Ελμπασάν, 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Τιράνων, στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του Προέδρου Σαλί Μπερίσα.

Οσον αφορά τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Αλβανίας, τον Σοσιαλιστή Φάτος Νάνο, αυτός βρέθηκε χτες στην Ελλάδα, και συναντήθηκε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τον πρωθυπουργό. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Νάνο προτίμησε να επικεντρώσει στη μετάβαση των Αλβανών μεταναστών στη χώρα του για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης", Μπασκίμ Φίνο, βρισκόταν την ίδια ώρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Νετσμεντίν Ερμπακάν, την υπουργό Εξωτερικών Τσιλέρ, τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον πρόεδρο της Βουλής Μουσταφά Καλεμλί.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτίμησαν ότι η επίσκεψη Φίνο στην Τουρκία "πέρασε απαρατήρητη", λόγω της πολιτικής κρίσης στη χώρα, ενώ η προσπάθεια του Φίνο να αποσπάσει δεσμεύσεις για οικονομική βοήθεια, δεν απέδωσε παρά μόνο γενικόλογες υποσχέσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ