Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΝΓΚΟ
Σχετική ηρεμία...

ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.-

Σποραδικά πυρά ακούγονταν, χτες, στην πρωτεύουσα του Κονγκό, όπου φαίνεται ότι έγινε εκατέρωθεν σεβαστή η έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν τη συγκέντρωση των ξένων υπηκόων στο αεροδρόμιο της πόλης, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να περισυλλέξουν τους νεκρούς από τους δρόμους για να αποφευχθούν οι επιδημίες.

Σχετική ηρεμία επικρατούσε χτες στην Μπραζαβίλ, όπου μόνο η ανταλλαγή πυρών γύρω από τη γαλλική πρεσβεία και το, ελεγχόμενο από τις γαλλικές δυνάμεις, αεροδρόμιο κατά το μεσημέρι θύμισε τις προηγούμενες μέρες των μαχών. Οι άνδρες των κυβερνητικών στρατευμάτων του Προέδρου Πασκάλ Λισούμπα περιπολούσαν, χτες, στο κέντρο της πόλης μοιράζοντας είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους.

Την ίδια στιγμή, οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις συνέχιζαν τη μεταφορά των ξένων υπηκόων στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Κονγκό, που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους. Ο Γάλλος πρεσβευτής Ραϊμόντ Σεζέρ δήλωσε ότι οι μάχες έχουν κοπάσει και η ηρεμία αρχίζει να αποκαθίσταται στην πόλη. Απέφυγε, πάντως, να απαντήσει στις απειλές του στρατηγού, πρώην Προέδρου, Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ότι θα εμποδίσει την προσγείωση γαλλικών αεροπλάνων στο αεροδρόμιο, εάν οι Γάλλοι στρατιώτες δεν εμποδίσουν την παροχή ενισχύσεων στις κυβερνητικές δυνάμεις μέσω του αεροδρομίου της πρωτεύουσας.

Παράλληλα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο Ερυθρός Σταυρός άρχισαν από χτες μια προσπάθεια περισυλλογής των πτωμάτων που κείτονται στους δρόμους της πόλης για να προληφθούν οι επιδημίες. Παρ' όλα αυτά, τόσο ο Ερυθρός Σταυρός όσο και οι κυβερνητικές αρχές δεν μπορούσαν, χτες, να δώσουν ακριβή εκτίμηση για τον αριθμό των νεκρών, τους οποίους εκπρόσωποι της πολιτοφυλακής του στρατηγού Νγκουέσο ανεβάζουν σε εκατοντάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ