Παρασκευή 9 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Διπλωματική κίνηση υπό το βάρος αιματηρών συγκρούσεων

ΚΙΝΣΑΣΑ. -

Στο άρμα της αμερικανικής διπλωματικής πρωτοβουλίας παραμένει πλέον σταθερά δεμένο το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, όσον αφορά την εξεύρεση τρόπων για την εκτόνωση των σκληρών μαχών που διεξάγονται στο Ζαϊρ, με τελικό σκοπό την κυρίευση της πρωτεύουσας Κινσάσα.

Ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον, Μπιλ Ρίτσαρντσον, μετέβη χτες στο Παρίσι για επαφές με τους αξιωματούχους του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Μετά το τέλος των επαφών του, προέβη στην εκτίμηση ότι οι προσεχείς ημέρες θα είναι "κρίσιμες για την ειρήνη" στο Ζαϊρ, ενώ φάνηκε αισιόδοξος για την πιθανότητα μιας δεύτερης συνάντησης ανάμεσα στον δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο και τον ηγέτη των ανταρτών, Λοράν Καμπίλα, η οποία - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - φαίνεται πως θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη.

"Οι διαπραγματεύσεις πλέον προωθούν μία ομαλή εκτόνωση της κρίσης στο Ζαϊρ" σημείωσε ο Ρίτσαρντσον, επαναλαμβάνοντας ότι τα σχέδια της Ουάσιγκτον για τη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα περιλαμβάνουν τη συγκρότηση προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών.

Δηλώσεις από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ζακ Ριμελάρντ, ο οποίος έσπευσε να διασκεδάσει τις φήμες που θέλουν το Ζαϊρινό δικτάτορα να εξορίζεται στη βίλα που διαθέτει στη γαλλική Ριβιέρα. Τόνισε, ότι οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών επισήμαναν στον απεσταλμένο της κυβέρνησης Κλίντον ότι πρωτεύον ζήτημα είναι η δραματική, "επείγουσα" κατάσταση των Ρουαντέζων προσφύγων, πολλοί εκ των οποίων έχουν πέσει θύματα ανελέητων σφαγών. Κατέληξε, μάλιστα, λέγοντας ότι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στον Μπιλ Ρίτσαρντσον και τα στελέχη του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών "ήταν μία θαυμάσια ευκαιρία τόσο για τους Γάλλους, όσο και για τους Αμερικανούς, αφού επιβεβαιώνεται ότι και οι δύο πλευρές έχουν τους ίδιους στόχους: μία πολιτική διευθέτηση της ζαϊρινής κρίσης, με ένα λειτουργικό μηχανισμό μετάβασης προς τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, με τη συμμετοχή διεθνών παρατηρητών".

Στο μεταξύ, έγινε χτες γνωστό πως οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ζαϊρ περικύκλωσαν τις δυνάμεις του Λοράν Καμπίλα στην πόλη Κένγκε, 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Κινσάσα. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο δυτική διπλωματική πηγή, οι αντάρτες εισήλθαν την Τετάρτη στην πόλη μετά από σφοδρές συγκρούσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 15 Ζαϊρινοί στρατιώτες και 85 αντάρτες. Την ίδια στιγμή, η ανθρωπιστική οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" έκανε λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς πολίτες στην Κένγκε, ενώ ο ζαϊρινός "Ερυθρός Σταυρός" εκτίμησε ότι οι νεκροί στις μάχες για την κατάκτηση της Κένγκε ξεπέρασαν τους 300, μεταξύ των οποίων είναι και αρκετοί πολίτες. Μάχες διεξάγονται και γύρω από την πόλη Κίκουϊτ, 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Κινσάσα.

Προσπάθειες φίμωσης και του ξένου Τύπου!

Το ζαϊρινό υπουργείο Πληροφόρησης αφαίρεσε τα διαπιστευτήρια από τέσσερις δημοσιογράφους του "Ρόιτερ" και έναν παραγωγό του CNN και τους έδωσε εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου αιτιολόγησε την απέλαση λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι αυτοί ευθύνονται για τις ακυρώσεις πολλών πτήσεων για την Κινσάσα με τις ανταποκρίσεις που στέλνουν στο εξωτερικό.

Οι υπό απέλαση δημοσιογράφοι είναι ο διευθυντής του γραφείου του "Ρόιτερ" στην Α. Αφρική, Νίκολας Κοτς, ο ανταποκριτής του στη Δ. Αφρική, Ζτον Τσιάεμεν, ο Ουίλιαμ Ουόλις, ο φωτογράφος του BBC Χάουαρντ Μπέρντιτ και ο παραγωγός του CNN Ρόμπερτ Ουάινερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ