Σάββατο 5 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Πολυάριθμες κινήσεις στην "πολιτική σκακιέρα"

Αύριο ολοκληρώνονται οι εκλογές με τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου

ΤΙΡΑΝΑ.-

Πολιτικές διαστάσεις φαίνεται να προσλαμβάνει η συγκέντρωση των φιλοβασιλικών στοιχείων που κατέληξε σε αιματηρά επεισόδια, αφού οι Σοσιαλιστές κατηγόρησαν τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, ότι υποκινεί τα φιλομοναρχικά στοιχεία για να ασκήσει πίεση κατά των Σοσιαλιστών και να διαιωνίσει την ένταση, που συγκλονίζει τη γείτονα χώρα εδώ και μήνες.

Το παρ' ολίγον μακελειό, όπου έχασαν τη ζωή τους 2 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα πέντε, αποτέλεσε το σημείο αναφοράς στις χτεσινές αντιπαραθέσεις μεταξύ των σοσιαλιστών και του Μπερίσα, αφού οι προθέσεις των βασιλικών φαίνονται ότι είναι άγριες και ο άνθρωπος που ηγήθηκε της εκστρατείας για την επαναφορά της μοναρχίας, Αμπεντίν Μουλοσμάνι, κάλεσε τους οπαδούς του Λέκα "να καθιερώσουν και να διεκδικήσουν με δυναμικό τρόπο το ποσοστό που τους έκλεψαν". Τα επεισόδια βύθισαν την πρωτεύουσα σε σύγχυση, που γρήγορα πήρε τη μορφή "πολιτικού ποδοσφαίρου". Πληροφορίες που προέρχονται κυρίως από τους κύκλους του Σοσιαλιστικού κόμματος, ανέφεραν ότι μέλη της προεδρικής φρουράς του Μπερίσα συμμετείχαν ένοπλα στη συγκέντρωση του Λέκα και πρωτοστάτησαν στα επεισόδια. Αντίθετα, το Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίζει ότι "ελεύθεροι σκοπευτές" έβαλαν εναντίον των διαδηλωτών και κατηγορεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι διοχετεύει λανθασμένες πληροφορίες για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ταυτόχρονα, το Δημοκρατικό Κόμμα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, χτες το πρωί, καταδίκασε τη χρήση βίας από την Αστυνομία των Τιράνων, η οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, υπάκουσε στις εντολές της κυβέρνησης, "δείχνοντας με το δάκτυλο" ως υπεύθυνους τους Σοσιαλιστές.

Παραιτήσεων και διαβουλεύσεων συνέχεια...

Παράλληλα με την πρόσφατη ένταση και τα προβλήματα ασφαλείας που αυτή συνεπάγεται, η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Μπελούλ Τσέλο, που κυκλοφορούσε σαν φήμη από την επομένη των εκλογών, τελικά έγινε πραγματικότητα. Ο Τσέλο υπέβαλε την παραίτησή του στον Μπερίσα αργά το βράδυ της Πέμπτης, για "προσωπικούς λόγους", η οποία και έγινε αποδεκτή. Σύμφωνα όμως με τα αλβανικά δημοσιεύματα η παραίτηση Τσέλο οφείλεται στη χειροτέρευση των σχέσεών του με τον Μπερίσα, ο οποίος τον είχε κατηγορήσει για "προδοσία" και συνεργασία με τους σοσιαλιστές.

Λίγες ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο, διόρισε τον αντικαταστάτη του, τον Αλί Καζάζι, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Αμυνας και ανήκει, όπως προβλέπει και η συμφωνία της 9ης του Μάρτη, για την κυβέρνηση συνασπισμού, στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Στο μεταξύ, η μεγάλη καθυστέρηση της έκδοσης των τελικών αποτελεσμάτων, δημιουργεί περίεργες εντάσεις, παρότι η νίκη των σοσιαλιστών είναι δεδομένη και έχει γίνει αποδεκτή από όλα τα κόμματα. Η καταμέτρηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ είναι προγραμματισμένος ο δεύτερος επαναληπτικός γύρος των εκλογών για τις 32 έδρες που εκκρεμούν, την Κυριακή. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή σε 32 από τις 115 εκλογικές περιφέρειες της Αλβανίας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και τρίτος γύρος στις 13 Ιούλη, στις περιφέρειες αυτές που σημειώθηκαν παρατυπίες και όπου τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμα διαθέσιμα. Ακόμα, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, από 105 σε 115 εκλογικές περιφέρειες, οι Σοσιαλιστές αποσπούν το 55% των ψήφων και το Δημοκρατικό Κόμμα το 25%, ενώ 6 μικρότερα κόμματα κατάφεραν να ξεπεράσουν το πλαφόν του 2% και να εκλέξουν μέλη στο Κοινοβούλιο. Οσον αφορά το δημοψήφισμα για τη μοναρχία, σύμφωνα πάντα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, 66% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της δημοκρατίας και 34% υπέρ της μοναρχίας.

Ο ΟΑΣΕ ασκεί έντονες πιέσεις στις αρχές να συνεργαστούν για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα κοπεί η βοήθεια. Με χτεσινή του έκκληση ο προεδρεύων του Οργανισμού, Δανός υπουργός Εξωτερικών, Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν, κάλεσε τον Μπερίσα και τα πολιτικά κόμματα "να καταστείλουν αμέσως οποιαδήποτε απόπειρα προβολής εμποδίων στην εκλογική διαδικασία" προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι: "η μελλοντική εξωτερική βοήθεια προς τη χώρα θα εξαρτηθεί από την προθυμία των αλβανικών αρχών να συνεργαστούν για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση".

Ο Μπερίσα διαβεβαίωσε τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ρομάνο Πρόντι, ότι οι εκλογές θα ολοκληρωθούν χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη.

Οσον αφορά την τύχη του ίδιου του Μπερίσα, απ' ότι φαίνεται εμμένει στην παραίτησή του, αφού ο ίδιος θεωρεί μία συγκατοίκησή του με τους σοσιαλιστές"απαράδεκτη". Αναμένεται να παραιτηθεί το αργότερο στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, μόλις ολοκληρωθεί ο επαναληπτικός γύρος των εκλογών. Οπως δήλωσε, πρόθεσή του είναι να αναλάβει τα ηνία του Δημοκρατικού Κόμματος για να ασκήσει "σκληρή αντιπολίτευση".

Η αποχώρηση της πολυεθνικής

Οπως είναι ήδη γνωστό η αποχώρηση των ιταλικών στρατευμάτων από την Αλβανία θα ξεκινήσει σταδιακά στις 18 Ιούλη και θα ολοκληρωθεί στις 10 Αυγούστου. Αυτό το επιβεβαίωσε και με χτεσινή του ανακοίνωση από την ιταλική πρωτεύουσα, ο υφυπουργός Αμυνας, Μάσιμο Μπρούτι. Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και η αυστριακή κυβέρνηση, με προβλεπόμενο χρόνο αναχώρησης των στρατευμάτων της την 25η Ιούλη. Η αποχώρηση της πολυεθνικής δύναμης είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Απόφαση που παρέτεινε την παραμονή της πολυεθνικής δύναμης για 45 μέρες, η οποία θα έπρεπε να είχε λήξει στις 28 Ιούνη και με τα νέα δεδομένα έως τις 15 Αυγούστου.

Ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον Γερμανό ομόλογό του, Φ. Ρίε, μιλώντας για το ελληνικό τμήμα που συμμετέχει στην πολυεθνική, δήλωσε ότι "είναι θέμα χρόνου το πότε θα αποχωρήσει η πολυεθνική δύναμη" και προσθέτοντας ότι "το θέμα αυτό θα καταληχθεί σε πολιτικό επίπεδο μέσα σε αυτές τις μέρες, σε συνεργασία και με τη νέα αλβανική κυβέρνηση, θα παρθεί η σχετική απόφαση.

Το σκηνικό όμως που υπολόγιζαν οι Ιταλοί για σύντομη σταδιακή αποχώρηση της πολυεθνικής από την Αλβανία, φαίνεται ότι ανατρέπεται εκ βάθρων, καθώς ο πρωθυπουργός, Μπασκίμ Φίνο, προέβη σε αίτημα προς τον Ευρωπαίο μεσολαβητή, Φραντς Βρανίτσκι, για δίμηνη παράταση της παραμονής της δύναμης και απ' ό,τι διαφαίνεται ο Βρανίτσκι δείχνει να συμμερίζεται τη θέση αυτή. Σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους ο Φ. Βρανίτσκι φέρεται να δήλωσε σε ανώτερα στελέχη της διοίκησης της πολυεθνικής δύναμης ότι "θα ήταν παράλογο να αρχίσουν οι στρατιώτες να πακετάρουν τα πράγματά τους από την επομένη των εκλογών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ