Σάββατο 5 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Κρίσιμα πολιτικά παιχνίδια

ΠΑΛΕ.-

Μέσα σε ένα κλίμα έντασης και με φόντο την πιο σοβαρή πολιτική κρίση της ηγεσίας των Σέρβων της Βοσνίας (RS), συνεδρίασε χτες το απόγευμα το Κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας, αψηφώντας την προχτεσινή εντολή της Προέδρου Μπιλιάνα Πλάβσιτς να διαλυθεί η Βουλή.

Η τριανδρία της ηγεσίας των Σερβοβόσνιων, ο Ντράγκαν Καλίνιτς, πρόεδρος της Βουλής της RS, ο Μομτσίλο Κράισνικ, που εκπροσωπεί τη σερβική πλευρά στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας και ο Αλέκσα Μπούχα, προσωρινός πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος ανακοίνωσαν στην Μπ. Πλάβσιτς ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τη "σκληρή" γραμμή του κόμματος ή να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η κρίση στη σερβοβοσνιακή ηγεσία εξελίχθηκε ραγδαία την Πέμπτη, μετά την απόφαση της Πλάβσιτς να διαλύσει τη Βουλή και η οποία στο διάταγμά της διάλυσης αναφέρει ότι η ενέργεια είναι επιβεβλημένη, γιατί δεν υπάρχει έννομη τάξη στη χώρα και το Κοινοβούλιο εκτελεί εντολές από ανεπίσημα κέντρα εξουσίας, υπονοώντας τον Ράντοβαν Κάρατζιτς. Η διάλυση, βάσει του Συντάγματος, έχει άμεση ισχύ, κάτι που σημαίνει την προσφυγή στην κάλπη την 1η του Σεπτέμβρη.

Η κυβέρνηση των Σερβοβόσνιων, μετά την υπογραφή του διατάγματος της διάλυσης, συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε ότι το διάταγμα της Πλάβσιτς είναι αντισυνταγματικό. Για να το ακυρώσει, το προσέβαλε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, η απόφαση του οποίου θα είναι δεσμευτική για όλες τις πλευρές. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ταχθεί στο πλευρό του Κοινοβουλίου, το οποίο συνεδριάζει σήμερα, για να αρχίσει τη διαδικασία εξοστρακισμού της Πλάβσιτς.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και η ΕΕ, η οποία ζήτησε από τους Σέρβους της Βοσνίας να μην εμποδίσουν τη διάλυση της Βουλής και να συμμορφωθούν με την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον. Η σχετική ανακοίνωση της προεδρίας της ΕΕ αναφέρει ότι αυτή η απόφαση της Προέδρου "συμβαδίζει με το Σύνταγμα της χώρας" και υπογραμμίζει ότι όλα τα κόμματα πρέπει να σεβαστούν το Σύνταγμα και να αποφύγουν οποιαδήποτε πράξη μπορεί να απειλήσει την ειρήνη. Ξένοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο αγώνας εξουσίας στους κόλπους των Σερβοβόσνιων αποτελεί κρίσιμη δοκιμασία για τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες που πρωτοστάτησαν στην ειρήνευση της Βοσνίας και τώρα προσπαθούν να διασώσουν την ειρήνη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ