- Με ωρολογιακή βόμβα μοιάζουν τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς κλιμακώνονται ολοένα και περισσότερο οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και τον ισραηλινό στρατό. Ο Ισραηλινός... - 1997-07-05 00:00:00.0"/> - Με ωρολογιακή βόμβα μοιάζουν τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς κλιμακώνονται ολοένα και περισσότερο οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και τον ισραηλινό στρατό. Ο Ισραηλινός... - 1997-07-05 00:00:00.0" /> Ετοιμη να εκραγεί η Δυτική Οχθη | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ετοιμη να εκραγεί η Δυτική Οχθη
  • Νέα βίαια επεισόδια στη Χεβρώνα
  • Με νέες αιματηρές επιθέσεις απειλεί η "Χαμάς"

Με ωρολογιακή βόμβα μοιάζουν τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς κλιμακώνονται ολοένα και περισσότερο οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και τον ισραηλινό στρατό. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο επανέναρξης συνομιλιών, ενώ η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση "Χαμάς" απειλεί με νέες αιματηρές επιθέσεις.

Συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις και τις ταραχές η Δυτική Οχθη. Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε από χθες τα ξημερώματα την πόλη της Χεβρώνα και με οδοφράγματα απαγορεύει την είσοδο στην πόλη σε όλους τους μη μόνιμους κατοίκους. Λίγες ώρες αργότερα, οι δρόμοι της Χεβρώνας μεταβλήθηκαν, για άλλη μια μέρα, σε πεδίο μάχης από τις βίαιες συγκρούσεις εκατοντάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατιωτών. Στις πέτρες, τις μολότοφ και τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς ο ισραηλινός στρατός απάντησε με δακρυγόνα, λαστιχένιες αλλά και αληθινές σφαίρες. Τελικός απολογισμός των χτεσινών επεισοδίων είναι 29 τραυματίες Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 6 τραυματίστηκαν από αληθινές σφαίρες και οι 23 από λαστιχένιες σφαίρες. Η κατάσταση αρκετών τραυματιών χαρακτηρίστηκε κρίσιμη από παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Προειδοποίηση απηύθυνε προς τους Παλαιστινίους ο διοικητής του ισραηλινού στρατού στη Χεβρώνα, στρατηγός Γκαμπί Οφίρ, τονίζοντας ότι η στάση των διαδηλωτών αναγκάζει τον ισραηλινό στρατό να παίρνει όλο και περισσότερο σκληρά μέτρα. Ο Γκαμπί Οφίρ υπογράμμισε ότι, στο εξής, όποιος Παλαιστίνιος συλλαμβάνεται να ρίχνει οποιουδήποτε τύπου βόμβα με πρόθεση να σκοτώσει "θα τιμωρείται με το ίδιο νόμισμα, δηλαδή θάνατο".

Οι άνδρες της παλαιστινιακής αστυνομίας έμειναν και χτες μακριά από τον τόπο των επεισοδίων και επενέβησαν μόνο για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από τον εβραϊκό θύλακα της πόλης, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα επεισόδια ανάμεσα σε Παλαιστινίους και εποίκους. Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αστυνομίας στη Χεβρώνα, Ταρίκ Ζέιντ, απαντώντας στις ισραηλινές κατηγορίες περί ηθελημένης ολιγωρίας, τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί δεν είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον της καταστολής των διαδηλώσεων του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή πολιτική.

Εντυπωσιακή συγκέντρωση της "Χαμάς"

Καίγοντας ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες, αλλά και ομοιώματα φανατικών Εβραίων, περισσότεροι από 30.000 Παλαιστίνιοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Χαμάς" και κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης Νάμπλους. Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν αυτό της εκδίκησης για το προσβλητικό προς τον προφήτη Μωάμεθ φυλλάδιο που μοιράστηκε στη Χεβρώνα, πριν από μερικές ημέρες, από Εβραία έποικο. Μιλώντας στο πλήθος ο εκπρόσωπος της "Χαμάς" στην πόλη, Σέικ Τζαμάλ Μανσούρ, προειδοποίησε ότι η "Χαμάς" θα εκδικηθεί για τη μείζονα προσβολή με τις αιματηρότερες επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει ποτέ και κατέληξε στη διαπίστωση ότι "ο παλαιστινιακός λαός βρίσκεται και πάλι στην αρχή μιας μεγάλης εξέγερσης".

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, αρκετοί Παλαιστίνιοι κατευθύνθηκαν προς τον τάφο του Ιωσήφ, που βρίσκεται υπό ισραηλινή κυριαρχία, αλλά απωθήθηκαν από τους Ισραηλινούς στρατιώτες και την παλαιστινιακή αστυνομία. Πάντως, για προληπτικούς λόγους, ο ισραηλινός στρατός είχε δώσει εντολή εκκένωσης του Τάφου του Ιωσήφ από χτες τα ξημερώματα.

Νετανιάχου: άμεσος τερματισμός των επεισοδίων

Εκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε, χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Δυτική Οχθη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, με δηλώσεις του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία προσπάθεια επανέναρξης των "ειρηνευτικών συνομιλιών" αν δε λήξουν οριστικά τα επεισόδια στη Χεβρώνα και κατηγόρησε, άλλη μια φορά, τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ ότι υποθάλπει με την ανοχή του τις βίαιες διαδηλώσεις των Παλαιστινίων με στόχο να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ.

Παρά την κλιμάκωση στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προχώρησε, χτες, σε άλλη μια ενέργεια που χαρακτηρίστηκε "προκλητική" από τους αναλυτές και τους Παλαιστινίους, ενώ εξόργισε την ισραηλινή αντιπολίτευση. Ο Εχούν Γιατόμ, πρώην αξιωματικός των εσωτερικών μυστικών υπηρεσιών Σιν Μπετ, του οποίου το όνομα είχε γίνει πέρυσι πρωτοσέλιδο μετά την αποκάλυψη ότι είναι ο αυτουργός της δολοφονίας δύο Παλαιστινίων κρατουμένων κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους, είναι από χτες ο ειδικός σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε θέματα τρομοκρατίας.

Το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ, όμως, ήταν κρίσιμο και όσον αφορά τις εξελίξεις την κρίση που ταλανίζει την πολιτική ζωή της χώρας. Πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι ανέμεναν με ανυπομονησία την εμφάνιση του υπουργού Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, ο οποίος και έχει απειλήσει με παραίτηση τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό τίποτε νεότερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ