ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανυπόταχτα για το μεγάλο στόχο

Εκδήλωση τιμής στον Νίκο Μπελογιάννη έκανε χτες στη Νομική η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας, με κεντρικό ομιλητή τον Δ. Γόντικα

"Σαράντα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη, ακολουθούμε τα βήματά του αγωνιστικά, αισιόδοξα, ανυπότακτα". Με αυτά τα λόγια η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ απευθύνθηκε προς τους φοιτητές, καλώντας τους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης στον μεγάλο αγωνιστή του κομμουνιστικού κινήματος Ν. Μπελογιάννη, την οποία πραγματοποίησε χτες το απόγευμα στο αμφιθέατρο "Τριανταφυλλόπουλου" στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Και πολλοί ήταν οι φοιτητές εκείνοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό, δείχνοντας ότι τα οράματα, οι αξίες και τα ιδανικά του Ν. Μπελογιάννη δεν έχουν σβήσει, συνεχίζουν μέχρι σήμερα να συγκινούν και να εμπνέουν τους νέους και τις νέες της χώρας μας.

Ομιλητής στη χτεσινή εκδήλωση ήταν ο Δημήτρης Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος εισερχόμενος στο αμφιθέατρο έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης, που επαναλάμβαναν το σύνθημα "Οκτώ δεκαετίες αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία".

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Δ. Γόντικας τόνισε πως ο Ν. Μπελογιάννης δεν είναι απλά ένα ιστορικό πρόσωπο, μια ηρωική μορφή του παρελθόντος του κομμουνιστικού κινήματος, όπως αρκετοί θέλουν να τον παρουσιάζουν.

"Η ιστορία του, συνέχισε, η δράση του, η θυσία του, οι ιδέες του συμβολίζουν τον τιτάνιο αγώνα του λαού μας με τους εκμεταλλευτές του, ντόπιους και ξένους. Εναν αγώνα που οι ρίζες του χάνονται βαθιά στο 1821 και συνεχίζεται ως την πλήρη δικαίωσή του. Συμβολίζουν το βαθύ πόθο του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη, λευτεριά και κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής και καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Αντιπροσωπεύουν έναν καινούριο κόσμο δίχως πολέμους και πείνα. Η δε στυγερή δολοφονία του θα συμβολίζει για πάντα το αποκρουστικό, καταπιεστικό και ξενόδουλο πρόσωπο της άρχουσας τάξης απέναντι στο λαό και τη νεολαία".

Ο Δ. Γόντικας έκανε μια σύντομη αναδρομή στη ζωή του Ν. Μπελογιάννη, τονίζοντας, αναφερόμενος στη σκηνοθετημένη δίκη και εκτέλεση του Μπελογιάννη, ότι "η αμερικανοκρατία επιδίωξε να τρομοκρατήσει το λαό. Να συκοφαντήσει και να απομονώσει το ΚΚΕ από τις πιο πλατιές λαϊκές μάζες. Να ανοίξει το δρόμο για την πιο γρήγορη και πιο ολοκληρωτική εισβολή της αμερικανικής πολιτικής στην Ελλάδα".

"Ο Ν. Μπελογιάννης, συνέχισε, στην ομιλία του, νίκησε γιατί δε θεώρησε τον εαυτό του ούτε για μια στιγμή κατηγορούμενο, αλλά κατήγορο της αμερικανοκρατίας και της ντόπιας αντίδρασης. Ο κομμουνιστής υπέρτατο και μοναδικό κριτή έχει το κόμμα του και το λαό και μόνο στο κόμμα του και στο λαό λογοδοτεί.Νίκησε, γιατί συνδεόταν αδιάσπαστα με το λαό και ήταν σάρκα από τη σάρκα του, πίστευε ακλόνητα στις ακατανίκητες αξίες του λαού και ήταν αταλάντευτη η πίστη του στα ιδανικά του σοσιαλισμού, πίστη που πήγαζε από τη βαθιά γνώση των νόμων της κοινωνικής εξέλιξης. Ηταν σίγουρος για τις ιδέες του και βέβαια πάλευε για την πιο δίκαιη υπόθεση".

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δ. Γόντικας κάλεσε κάθε μέρα να βάζει ο καθένας το δικό του πετραδάκι για "να φτάσουμε μια μέρα πιο γρήγορα στο μεγάλο αυτό στόχο" και ευχήθηκε στα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης καλή επιτυχία στις φοιτητικές εκλογές.

Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησε η προβολή της ταινίας "Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο". Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός.

Πρόταση αγώνα για το ΤΕΦΑΑ και τον αθλητισμό

Μιλούν στο "Ρ" μέλη των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας

Η ανάγκη για πραγματικά λαϊκό αθλητισμό, η επίλυση των προβλημάτων του ΤΕΦΑΑ, η επίλυση των προβλημάτων που δυναμιτίζουν τη λειτουργία του Τμήματος, η ανεργία των αποφοίτων, είναι μερικά από τα θέματα που οι ΠΚΣ ΤΕΦΑΑ Αθήνας προβάλλει, όπως πρόβαλλε και τον υπόλοιπο χρόνο, ενόψει των φοιτητικών εκλογών της 9ης Απρίλη, διεκδικώντας την ψήφο των φοιτητών.

Πέρσι στο Σύλλογο του ΤΕΦΑΑ δεν έγιναν εκλογές "χάρη" στη ΔΑΠ, που "με το έτσι θέλω" μπήκε στη σχολή και με τραμπούκικες μεθόδους (σπάζοντας κάλπες κλπ.) κατάφερε να διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας ΤΕΦΑΑ πέρα από τα προβλήματα της σχολής - που δεν είναι λίγα - έχει παρέμβαση και πρόταση για τον αθλητισμό γενικότερα, ως θέμα που αφορά και ενδιαφέρει μεγάλα τμήματα της νεολαίας και που σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο θέλει να το εκμεταλλευτεί για να χειραγωγήσει συνειδήσεις, με τους νέους στο περιθώριο, να παρακολουθούν αγώνες από τα ιδιωτικά κανάλια. Οι ΠΚΣ τονίζουν πως ο αθλητισμός δεν πρέπει να είναι προνόμιο των λίγων αλλά όλη η νεολαία να έχει τη δυνατότητα να αθληθεί σε εγκαταστάσεις που θα παρέχονται από το κράτος, στελεχωμένες με γυμναστές επιστήμονες που θα βγαίνουν μόνο από τα πανεπιστήμια της χώρας και όχι από κάθε λογής ιδιωτικές παρασχολές.

Ο "Ρ" βρέθηκε χτες στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ στη Δάφνη και κατέγραψε τα προβλήματα του Τμήματος και τη διέξοδο που δίνουν οι ΠΚΣ όπως τα μεταφέρουν τρεις φοιτητές - μέλη της παράταξης.

Η Αλ. Θεοχάρη αρχίζει να απαριθμεί μερικά από αυτά τα προβλήματα της σχολής. "Οι ΠΚΣ, λέει, βάζουν πρώτα από όλα την υποβάθμιση του αθλητισμού όπως τη βιώνει ο καθένας καθημερινά, που έχει και τον αντίκτυπό της στο Τμήμα: Δε διορίζονται γυμναστές στους δήμους, στα σχολεία, στο στρατό. Ο πενιχρός προϋπολογισμός του Τμήματος δεν επιτρέπει να έχουμε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις, όπως αμφιθέατρα, εγκαταστάσεις και κλειστά γυμναστήρια, ενώ υπάρχει το πρόβλημα με τα παλιά συγγράμματα. Δε διατίθενται καν τα λεφτά για τη μεταστέγαση του Τμήματος στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου όπου υπάρχει χώρος για το ΤΕΦΑΑ. Το αποτέλεσμα είναι το πρώτο έτος της σχολής να στεγάζεται στην Καλογρέζα και τα υπόλοιπα στη Δάφνη".

"Τη στιγμή που χαρίζονται 150 δισ. στις ΠΑΕ, δε διαθέτουν 2 - 3 δισ. για να μεταστεγαστεί το ΤΕΦΑΑ", συμπληρώνει ο Θοδ. Λιάπης."Είναι ενδεικτικό του πώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και το ΤΕΦΑΑ αποτελεί μέρος αυτή της πολιτικής, συνεχίζει. Παράλληλα το ΤΕΦΑΑ αποτελεί το "πείραμα" για την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Η δράση των ΠΚΣ λοιπόν επικεντρώνεται στο να ενημερώνει τους φοιτητές και να τους πείθει ότι τίποτα δε χαρίζεται αλλά όλα κατακτιούνται με αγώνες".

Η τρίτη της παρέας, η Ευ. Γρηγορίου,απαντώντας στο ερώτημα γιατί τελικά οι φοιτητές πρέπει να ενισχύσουν τις ΠΚΣ, μεταφέρει τη δική της εμπειρία από την επαφή της με την παράταξη πέρσι, όταν πρωτομπήκε στη σχολή και πώς εντάχθηκε στην παράταξη. "Οι πρώτοι που είδα να μπαίνουν στο αμφιθέατρο και να ενημερώνουν τους φοιτητές για το τι προωθείται από την κυβέρνηση σε σχέση με τη σχολή όταν πρωτοήρθα, ήταν τα μέλη των ΠΚΣ. Είναι η μοναδική παράταξη που συζητά με τους φοιτητές τα πραγματικά προβλήματα, σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις, που προσπαθούν να κερδίσουν τους φοιτητές με τακτική επιφανειακή".

ΝΣ ΚΝΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Καταδικάζει τις φασιστικές μεθόδους

"Τις απαράδεκτες προσπάθειες ορισμένων "γνωστών αγνώστων", που την περασμένη Τετάρτη το βράδυ σε μια επίδειξη φασιστικής βίας και αυταρχισμού κατέστρεψαν ή έκαψαν πανό με φοιτητικά συνθήματα", καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Νομαρχιακό Συμβούλιο του Νομού Ηρακλείου της ΚΝΕ.

"Σε μια κρίσιμη φάση του φοιτητικού κινήματος, τονίζεται, όταν οι ταξικοί φραγμοί στην παιδεία μεγαλώνουν, η ανεργία καλπάζει και το μέλλον για τους φοιτητές διαγράφεται σκοτεινό, η προσπάθεια πόλωσης και τρομοκρατίας των σπουδαστών αποσκοπεί στη φίμωση των αγώνων της νεολαίας για ένα καλύτερο αύριο". Το ΝΣ Ηρακλείου καλεί όλους τους σπουδαστές να μην πτοηθούν από αυτές τις άνανδρες προσπάθειες των γνωστών πια τραμπούκων και να ψηφίσουν μαζικά τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας.

"Οχι" στη μαστούρα

Την ώρα που σύσσωμες οι φοιτητικές παρατάξεις, με εξαίρεση τις ΠΚΣ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προβάλλουν ως πανάκεια για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών την αποποινικοποίηση της χρήσης και τον ψεύτικο διαχωρισμό μεταξύ"σκληρών και μαλακών" ναρκωτικών. Την ώρα που η παράταξη του "ΣΥΝ" στο ΤΕΙ Αθήνας (και όχι μόνο) πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα τα ναρκωτικά έχοντας κρεμάσει στο κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ ένα τεράστιο τσιγαριλίκι και έχοντας ως κεντρικό σύνθημα "δραπετεύστε".

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας πάνε κόντρα στο ρεύμα της εποχής, που θέλει μια νεολαία μέσα στη "μαστούρα", ανήμπορη να αντιδράσει στη σαπίλα που υπάρχει τριγύρω της και λένε τα πράγματα με το όνομά τους: "Οχι" σε όλα τα ναρκωτικά, "όχι" στην εξάρτηση.

Είναι προφανές και από αυτό το παράδειγμα ότι στις 9 του Απρίλη οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν, μεταξύ της εξάρτησης που προτείνουν οι άλλοι και του ανυπόταχτου τρόπου ζωής που προτείνουν οι ΠΚΣ.

Ασφυκτιά κάτω από την πίεση των προβλημάτων το ΤΕΦΑΑ, όπως δήλωσαν στο "Ρ" οι φοιτητές - μέλη των ΠΚΣ

Η ζωή του μεγάλου κομμουνιστή αγωνιστή Ν. Μπελογιάννη - παράδειγμα για τη νεολαία, που χτες παρακολούθησε την εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ