Τρίτη 1 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανυπόταχτα για το μεγάλο στόχο

Εκδήλωση τιμής στον Νίκο Μπελογιάννη έκανε χτες στη Νομική η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας, με κεντρικό ομιλητή τον Δ. Γόντικα

"Σαράντα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη, ακολουθούμε τα βήματά του αγωνιστικά, αισιόδοξα, ανυπότακτα". Με αυτά τα λόγια η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ απευθύνθηκε προς τους φοιτητές, καλώντας τους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης στον μεγάλο αγωνιστή του κομμουνιστικού κινήματος Ν. Μπελογιάννη, την οποία πραγματοποίησε χτες το απόγευμα στο αμφιθέατρο "Τριανταφυλλόπουλου" στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Και πολλοί ήταν οι φοιτητές εκείνοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό, δείχνοντας ότι τα οράματα, οι αξίες και τα ιδανικά του Ν. Μπελογιάννη δεν έχουν σβήσει, συνεχίζουν μέχρι σήμερα να συγκινούν και να εμπνέουν τους νέους και τις νέες της χώρας μας.

Ομιλητής στη χτεσινή εκδήλωση ήταν ο Δημήτρης Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος εισερχόμενος στο αμφιθέατρο έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης, που επαναλάμβαναν το σύνθημα "Οκτώ δεκαετίες αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία".

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Δ. Γόντικας τόνισε πως ο Ν. Μπελογιάννης δεν είναι απλά ένα ιστορικό πρόσωπο, μια ηρωική μορφή του παρελθόντος του κομμουνιστικού κινήματος, όπως αρκετοί θέλουν να τον παρουσιάζουν.

"Η ιστορία του, συνέχισε, η δράση του, η θυσία του, οι ιδέες του συμβολίζουν τον τιτάνιο αγώνα του λαού μας με τους εκμεταλλευτές του, ντόπιους και ξένους. Εναν αγώνα που οι ρίζες του χάνονται βαθιά στο 1821 και συνεχίζεται ως την πλήρη δικαίωσή του. Συμβολίζουν το βαθύ πόθο του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη, λευτεριά και κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής και καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Αντιπροσωπεύουν έναν καινούριο κόσμο δίχως πολέμους και πείνα. Η δε στυγερή δολοφονία του θα συμβολίζει για πάντα το αποκρουστικό, καταπιεστικό και ξενόδουλο πρόσωπο της άρχουσας τάξης απέναντι στο λαό και τη νεολαία".

Ο Δ. Γόντικας έκανε μια σύντομη αναδρομή στη ζωή του Ν. Μπελογιάννη, τονίζοντας, αναφερόμενος στη σκηνοθετημένη δίκη και εκτέλεση του Μπελογιάννη, ότι "η αμερικανοκρατία επιδίωξε να τρομοκρατήσει το λαό. Να συκοφαντήσει και να απομονώσει το ΚΚΕ από τις πιο πλατιές λαϊκές μάζες. Να ανοίξει το δρόμο για την πιο γρήγορη και πιο ολοκληρωτική εισβολή της αμερικανικής πολιτικής στην Ελλάδα".

"Ο Ν. Μπελογιάννης, συνέχισε, στην ομιλία του, νίκησε γιατί δε θεώρησε τον εαυτό του ούτε για μια στιγμή κατηγορούμενο, αλλά κατήγορο της αμερικανοκρατίας και της ντόπιας αντίδρασης. Ο κομμουνιστής υπέρτατο και μοναδικό κριτή έχει το κόμμα του και το λαό και μόνο στο κόμμα του και στο λαό λογοδοτεί.Νίκησε, γιατί συνδεόταν αδιάσπαστα με το λαό και ήταν σάρκα από τη σάρκα του, πίστευε ακλόνητα στις ακατανίκητες αξίες του λαού και ήταν αταλάντευτη η πίστη του στα ιδανικά του σοσιαλισμού, πίστη που πήγαζε από τη βαθιά γνώση των νόμων της κοινωνικής εξέλιξης. Ηταν σίγουρος για τις ιδέες του και βέβαια πάλευε για την πιο δίκαιη υπόθεση".

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δ. Γόντικας κάλεσε κάθε μέρα να βάζει ο καθένας το δικό του πετραδάκι για "να φτάσουμε μια μέρα πιο γρήγορα στο μεγάλο αυτό στόχο" και ευχήθηκε στα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης καλή επιτυχία στις φοιτητικές εκλογές.

Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησε η προβολή της ταινίας "Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο". Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμάμε τον Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του συνεχίζοντας πιο ικανοί στον αγώνα για τον σοσιαλισμό(2021-04-06 00:00:00.0)
Διδασκόμαστε από τους ήρωες κομμουνιστές, γινόμαστε καλύτεροι στην οργάνωση της ταξικής πάλης(2017-04-07 00:00:00.0)
Δεν αποχαρακτηρίζεται!(2017-03-30 00:00:00.0)
Τιμή στους ήρωες κομμουνιστές αγωνιστές(2012-04-06 00:00:00.0)
Στο μήνυμά του μένουμε σταθεροί και βαδίζουμε σαν κομμουνιστές(2008-04-12 00:00:00.0)
ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΝΙΚΗΤΟ Οι κομμουνιστές της Αθήνας και του Πειρα(1998-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ