Τρίτη 1 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ
Ανοδος 20% για την "Πανεπιστημονική"

Σημαντική η πτώση των παρατάξεων Λιάσκα και ΝΔ, ενώ πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΠΑΣΚ

Σημαντική επιτυχία σημείωσε η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών" κατά τις προχτεσινές εκλογές για την ανάδειξη νέων κεντρικών διοικητικών οργάνων στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αφού αύξησε τη δύναμή της κατά 20%. Οι μηχανικοί ισχυροποίησαν τη θέση της "Πανεπιστημονικής",αναδεικνύοντάς τη σε τέταρτη δύναμη στο ΤΕΕ, ενώ κατά τις προηγούμενες εκλογές, που είχαν γίνει το 1994, κατείχε την έκτη θέση. Συγκεκριμένα, η "Πανεπιστημονική" έλαβε 1.812 ψήφους (ποσοστό 5,1%), έναντι 1.473 ψήφων που είχε το 1994 (ποσοστό 4,3%).

"Η "Πανεπιστημονική" θέλει να ευχαριστήσει τους συναδέλφους που την τίμησαν με την ψήφο τους και να τους διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει αταλάντευτα και με συνέπεια να υπερασπίζει και να διασφαλίζει από καλύτερες θέσεις το ρόλο του μηχανικού και του ΤΕΕ, μακριά από συμβιβασμούς και συναινετικές αυταπάτες", δήλωσε στο "Ρ" η εκπρόσωπος της παράταξης Ρούλα Ξαρχάκου.

Από καλύτερες θέσεις

"Στις εκλογές του ΤΕΕ - τονίζει η Ρ. Ξαρχάκου - διατηρήθηκε σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα η αποχή, σε σχέση με τα υπαρκτά προβλήματα των μηχανικών. Την ευθύνη έχουν οι ηγετικές ομάδες των παρατάξεων που διοικούν τα τελευταία χρόνια το ΤΕΕ και που το έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή αδράνεια και το έχουν αποξενώσει από τους μηχανικούς και ιδιαίτερα από τους νέους.

Η "Πανεπιστημονική" ενίσχυσε τις δυνάμεις της και σε ψήφους και σε ποσοστά και πιστεύει ότι από καλύτερες θέσεις στα όργανα του ΤΕΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στην υποβάθμιση των μηχανικών, για την ανάπτυξη της χώρας, για την ανόρθωση και την αναβάθμιση του κύρους του ΤΕΕ.Με τη συλλογική μας δράση, τον ενωτικό - αποφασιστικό μας αγώνα στο πλάι των άλλων εργαζομένων, μαζί με όλους όσοι πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική του προγράμματος "σύγκλισης", θα συμπορευτούμε με τις δυνάμεις εκείνες που αγωνίζονται ενάντια στην ανεργία, στην επαγγελματική ανασφάλεια, στους αναξιοπρεπείς όρους εργασίας, στους αντιασφαλιστικούς νόμους, στη συναλλαγή και τις πελατειακές σχέσεις.

Θα αντισταθούμε στην υποβάθμιση του επαγγέλματός μας και σε συνεργασία με τους συλλόγους και κάθε ζωντανό κύτταρο του μαζικού κινήματος, θα διεκδικήσουμε αγωνιστικά λύσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, την ανεργία, τις αμοιβές, την αναβάθμιση των γνώσεων και των προγραμμάτων σπουδών μας".

Σημαντική αποχή

Κατά τις προχτεσινές εκλογές ψήφισαν 36.905 διπλωματούχοι μηχανικοί της χώρας (περίπου 2.300 περισσότεροι από ό,τι το 1994), ωστόσο και πάλι η αποχή κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 45% των εγγεγραμμένων μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Την πρώτη θέση κατέκτησε "πάνω στο νήμα" και για πρώτη φορά η ΠΑΣΚ με ποσοστό 29,7%,θέση που κατείχε ως τώρα η "Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών" (πρόσκειται στη ΝΔ) και η οποία έλαβε τελικά το 28,9% των ψήφων, σημειώνοντας πτώση κατά 2% περίπου.

Σημαντική πτώση κατά 2,3% είχε και η παράταξη "Ενότητα Μηχανικών" του σημερινού προέδρου του ΤΕΕ, Κ. Λιάσκα, συγκεντρώνοντας το 16% των ψήφων.

Την πέμπτη θέση κατέλαβε η ΔΕΜ (του πρώην προέδρου του ΤΕΕ Ν. Δεσύλλα) με 4,8%,την έκτη η "Συσπείρωση" με 4,6%,ενώ ακολουθούν οι "Μηχανικοί της Εκπαίδευσης" με 3,5%,οι "Ελεύθεροι Επαγγελματίες" με 2,8% και η παράταξη της ΠΟΛ.ΑΝ "Πορεία στο Αύριο",που καταποντίστηκε παίρνοντας το 1,9%.

Η νέα διοίκηση του ΤΕΕ θεωρείται απίθανο να έχει εκλεγεί μέχρι το Πάσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ