Τρίτη 1 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλλού έθιμο εδώ "έξις"

Πρωταπριλιά σήμερα και το ψέμα έχει την τιμητική του ανά την υφήλιο. Αυτό το παλιό έθιμο όμως, δεν ξέρω τι ιδιαιτερότητα μπορεί να έχει στον τόπο μας, όπου καθώς είναι γνωστό, το ψέμα δεν έχει ανάγκη την έλευση της 1ης του Απρίλη για να βασιλεύσει. Εδώ, δυστυχώς, ζει και βασιλεύει όλες τις μέρες του χρόνου ως πρακτική και μεθοδολογία του δημόσιου βίου της χώρας. Συνήθεια, λοιπόν, βαθιά ριζωμένη η ψευδολογία, και εξαίρεση η ειλικρίνεια, σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Και το κράτος - Μυγχάουζεν "παρών" καθημερινά να εξαπατά με χίλιους δυο τρόπους τους πολίτες του και να κλονίζει έτσι ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη τους προς αυτό. Και επιπλέον, να τους δημιουργεί την έφεση, την τάση, να πληρώσουν και αυτοί με το ίδιο νόμισμα την αναξιόπιστη πολιτεία. Φαύλος κύκλος, δηλαδή, και μοιραία κατάληξη αυτού του ολέθριου πλέγματος είναι να αλληλοϋποβλέπονται πολίτες και κράτος και να καταντά ουτοπική κάθε συνεργασία μεταξύ τους προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της προόδου της χώρας.

Πρακτική και μεθοδολογία, λοιπόν, το ψέμα στο δημόσιο βίο, πλήθος οι "ψευτοθόδωροι" της πολιτικής και μικρή μειοψηφία οι ειλικρινείς του χώρου. Και ο λαός παγιδευμένος πάντοτε από τους άθλιους. Αυτούς που καταχρώνται ασύστολα οράματα, πόθους και ελπίδες. Αυτούς που δίνουν κάλπικα ονόματα σε ιδέες και μασκαρεύουν κατάλληλα τα προγράμματά τους και τις διακηρύξεις τους. Αυτούς που πλασάρονται με ψευδεπίγραφες ταμπέλες και προωθούν την αρχομανία τους και τους ευτελείς σκοπούς τους με ακατάσχετες υποσχέσεις, τις οποίες λησμονούν και απαρνούνται όταν καταλαμβάνουν την αρχή.

Περιττόν ίσως να θυμίσω ότι τρομακτική έξαρση των μυθολόγων της πολιτικής παρατηρείται κάθε φορά που στήνονται οι κάλπες. Τότε αφηνιάζουν κυριολεκτικά όλοι τους, σαν τα... "πράσινα άλογα" που αμολάνε από τις εξέδρες και τα μπαλκόνια για να εξαπατήσουν τους ψηφοφόρους. Παχυλές αυξήσεις μισθών, χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, φτηνά ΙΧ, κατασκευή δρόμων και πλατειών στις συνοικίες και παντός είδους ελκυστικές προσφορές ρίχνονται στη "μάχη", όχι βέβαια των εκλογών, αλλά της υποκλοπής των ψήφων. Κλασικό έχει μείνει επί του προκειμένου το ανέκδοτο με ήρωα έναν πολιτικάντη, που για να μαζέψει ψήφους είχε πάει σε ένα χωριό και υποσχόταν δρόμους, γεφύρια και σχολεία. Και όταν οι χωρικοί του είπαν ότι ελάχιστα παιδιά σχολικής ηλικίας είχαν μείνει στο χωριό, ο πολιτικάντης δε δίστασε να αναφωνήσει: "Θα σας κάνουμε και παιδιά"!

Πρωταπριλιά λοιπόν σήμερα και το έθιμον απαιτεί να ενθρονίζεται αυτή τη μέρα το ψέμα και να τιμάται δεόντως. Εδώ όμως το έθιμο έγινε "έξις" και "δευτέρα φύσις" γι' αυτούς που μας κυβερνούν και η διαρκής Πρωταπριλιά καλά κρατεί!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2012-04-05 00:00:00.0)
Ο... ρατσιστής Αϊ - Βασίλης(2001-12-20 00:00:00.0)
Αντε και του χρόνου, κ. Λαλιώτη(2000-04-01 00:00:00.0)
Η Μέρα των Εγκαινίων(1999-09-04 00:00:00.0)
Ψέματα Πρωταπριλιάς, ιστορικής καταισχύνης(1999-04-01 00:00:00.0)
Καρναβάλι(1998-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ