ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΠΛΟΙΑ
"Πίστωση χρόνου" συζητά τώρα η ΠΝΟ!

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Για νέα "πίστωση χρόνου" στους εφοπλιστές που δρομολογούν ανασφάλιστα πλοία στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει για την εφαρμογή της νομοθεσίας, κάνει τώρα λόγο η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας!Αυτό, όταν και χτες από έλεγχο που έκανε κλιμάκιο της ΠΝΟ στην Πάτρα, διαπιστώθηκε ότι η συμφωνία δεν τηρείται!

Την "πίστωση χρόνου" ζήτησαν οι εφοπλιστές, ενώ ο Καλογεράτος ιδιοκτήτης του "Αρίωνα" και ο Αγούδημος ιδιοκτήτης του "Καπετάν Αλέξανδρου", αρνούνται έτσι και αλλιώς να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα. Στο μεταξύ χτες αναβλήθηκε και προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ του ΝΑΤ, που είχε ως θέμα τη συζήτηση των αιτήσεων για την ασφάλιση πλοίων!

Αναφερόμενος στην κατάσταση που προέκυψε ο Σάββας Τσιμπόγλου, γραμματέας της ΠΕΜΕΝ και μέλος του κλιμακίου της ΠΝΟ στην Πάτρα δήλωσε: "Η ΠΝΟ πρέπει άμεσα να αναλογιστεί τη σοβαρότητα του προβλήματος, να προχωρήσει σε κινητοποίηση, σε ασφάλιση των πλοίων και σε αποκατάσταση των παρανομιών. Δε δικαιολογείται άλλη αναβολή, άλλη κωλυσιεργία. Ζητάμε να γίνει έκτακτο ΔΣ του ΝΑΤ, για να ασφαλιστούν τα ανασφάλιστα πλοία. Οσα πλοία δεν εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα, πρέπει να ακινητοποιηθούν και να αποβληθούν από τα ελληνικά λιμάνια. Δεν μπορούμε να μιλάμε για νέα χρονικά περιθώρια. Οι πλοιοκτήτες τα έχουν υπερβεί κατά δύο χρόνια. Η τελευταία απόφαση του Γενικού Συμβουλίου έλεγε πως στις 31 του Μάρτη θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Ζητάμε την πρόσληψη εν ενεργεία Ελλήνων ναυτεργατών και την ασφάλιση των πλοίων στο ΝΑΤ. Ζητάμε από την κυβέρνηση και το ΔΣ του ΝΑΤ να προχωρήσουν στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Εμείς πιέζουμε να γίνει έκτακτο ΔΣ στο ΝΑΤ και παράλληλα καλούμε την πλειοψηφία της ΠΝΟ να υλοποιήσει την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου".

Οι οικοδόμοι σπάνε το "λοκ άουτ" των κατασκευαστών
  • Αγωνιστικός πυρετός σ' όλη τη χώρα ενόψει και της πανοικοδομικής απεργίας
  • Αύριο πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων στην Αθήνα

Στη μάχη για την απόκρουση των εκβιασμών των κατασκευαστών για μείωση του συντελεστή υπολογισμού των ενσήμων στις οικοδομές και του παράνομου "λοκ άουτ" που επιχειρούν να επιβάλουν, έχουν ριχτεί με όλες τους τις δυνάμεις Ομοσπονδία και Συνδικάτα Οικοδόμων σε όλη τη χώρα. Με σύνθημα, "Υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις μας, παλεύουμε για τη διεύρυνσή τους, απαιτώντας σύνταξη στα 55",προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 9 Απρίλη.

Εξορμήσεις στα γιαπιά πραγματοποίησαν χτες και προχτές συνδικαλιστές, καλώντας τους οικοδόμους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Την περασμένη Κυριακή, εξάλλου, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα περιφερειακών συσκέψεων που είχε αποφασίσει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Στο μεταξύ, αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί πραγματοποιείται πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων στα γραφεία του Συνδικάτου Αθήνας και στη συνέχεια στη 1μμ οι συνδικαλιστές θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.

Ελάχιστα είναι τα γιαπιά που έκλεισαν στην περιοχή της Αττικής, λόγω του παράνομου "λοκ άουτ". Οπως θα πει ο Α. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας, "οι ισχυρισμοί του προέδρου των κατασκευαστών για τα ποσοστά συμμετοχής στο "λοκ άουτ" στην περιοχή της Αττικής μοιάζουν με πρωταπριλιάτικο αστείο. Τα στελέχη της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων Αθήνας και Πειραιά συνεχίζουν τις περιοδείες στους χώρους δουλιάς. Καλούμε τους συναδέλφους να επαγρυπνούν και να έρχονται αμέσως σε επαφή με τα συνδικάτα στην περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα".

Στο 20 - 25% κυμαίνεται η συμμετοχή στο "λοκ άουτ" στην περιοχή της Πάτρας και όπως θα επισημάνει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Α. Αντωνόπουλος,"στις περισσότερες περιπτώσεις που έκλεισαν οικοδομές, οι συνάδελφοι μεταφέρθηκαν από τους εργολάβους σε άλλα γιαπιά και δούλεψαν. Σε αρκετές οικοδομές, που επιχειρήθηκε από τους κατασκευαστές να κλείσουν, για παράδειγμα στου Βούλγαρη, στου Τραβασάρου, στου Λαδόπουλου, στου Κούστακ.α., τα συνεργεία με την παρότρυνση του Συνδικάτου, μπήκαν στα γιαπιά και εργάστηκαν κανονικά, σπάζοντας το "λοκ άουτ" στην πράξη".

Στον Πύργο,όπως θα πει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Π. Σταθάς,"οι οικοδομές ήταν ανοιχτές. Στην πόλη υπάρχουν περίπου 5 - 6 μεγάλοι κατασκευαστές που μέχρι στιγμής δε συμμετέχουν στο "λοκ άουτ"".

Στη Θεσσαλονίκη,ο Β. Αξής,πρόεδρος του Συνδικάτου, θα πει: "Στο κέντρο της πόλης, όλες οι μεγάλες οικοδομές είναι ανοιχτές. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις δυτικές συνοικίες και κυρίως στον Εύοσμο. Κάναμε εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς και θα συνεχίσουμε σε καθημερινή βάση, καλώντας τους οικοδόμους να πηγαίνουν κανονικά στη δουλιά και να διεκδικούν τα μεροκάματά τους".

Στη Λάρισα,όπως θα μας πει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Θ. Βάιος,"στις οικοδομές που έκλεισαν δουλεύουν περίπου 300 οικοδόμοι και εκτός από λίγες εξαιρέσεις, οι περισσότεροι διοχετεύτηκαν σε άλλες οικοδομές που πραγματοποιούν εργασίες οι ίδιοι εργολάβοι".

Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Οικοδόμων Χαλκίδας καταγγέλλει "την προκλητική απόφαση των κατασκευαστών".

Για ένα σωστό... ξεπούλημα

Τους όρους τους για το "σωστό" ξεπούλημα της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας (ΤΚΕ) διατυπώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η ΟΤΟΕ και ο Σύλλογος Εργαζομένων της τράπεζας, τονίζοντας ότι "ειδικά για την ΤΚΕ, που είναι κερδοφόρα επιχείρηση μέσα στον όμιλο της ΑΤΕ, έχουμε καταθέσει σημαντικές προτάσεις για τον προσανατολισμό και το "μάνατζμεντ" αυτής της επιχείρησης"...

Οι δυο συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώνουν ότι είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πώληση της τράπεζας, αλλά επειδή προχωρά η διαδικασία πώλησης επισημαίνουν ότι η τράπεζα "υποχρεωτικά θα πρέπει να αγοραστεί από επενδυτή που να ανήκει στο χρηματοπιστωτικό τομέα, να μην έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τον Δούκαρη, να πληρεί τα κριτήρια που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδας και να καταθέσει επιχειρηματικό πλάνο".

Εκφράζεται επίσης η πρόθεση των δυο οργανώσεων να αντιδράσουν "με όσα μέσα διαθέτουν"... "αν η λύση που θα προταθεί δεν έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά"!

"Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας" προτείνει η ΓΣΕΕ

Τη δημιουργία "Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας" ζητά η ΓΣΕΕ, η οποία επανέρχεται στο αίτημα για επαναφορά των Επιθεωρήσεων Εργασίας στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τους αρμόδιους υπουργούς, προτείνοντας σειρά μέτρων για την καλύτερη λειτουργία τους και υπογραμμίζοντας τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την υπαγωγή τους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Η ΓΣΕΕ προτείνει κατ' αρχάς να εξαιρεθεί, με νομοθετική ρύθμιση, η υπαγωγή των Επιθεωρήσεων Εργασίας στις κατά τόπους νομαρχίες.

Προτείνει επίσης να συσταθεί Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στο υπουργείο Εργασίας, αποτελούμενο από αυτούς που υπηρετούν σήμερα στις Επιθεωρήσεις και ειδικούς επιστήμονες. Το Σώμα να έχει διοικητική αυτοτέλεια και να υπάγεται απευθείας στον έλεγχο του υπουργείου Εργασίας. Να εξασφαλιστεί η μονιμότητα όσων απαρτίζουν τη νέα υπηρεσία. Να εξασφαλιστεί με νομοθετική ρύθμιση η σύμπραξη του Σώματος με άλλες κρατικές υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες θα πρέπει να εκπροσωπούνται σε αυτό.

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση οι οικοδόμοι
Συνέλευση

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής,την Κυριακή 6 Απρίλη στις 9.30 το πρωί, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων (Ζήνωνος 7 - 8). Θέματα της συνέλευσης είναι: Κοινωνική ασφάλιση και εργασιακές σχέσεις. Πορεία της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Και Αστυνομία στη ΧΑΡΤ - ΕΛΛΑΣ!

Αστυνομική κάλυψη (!) ζήτησε η χαρτοβιομηχανία, ΧΑΡΤ-ΕΛΛΑΣ,για να την"προστατεύσει" από τους εργαζόμενούς της και την απεργία τους. Σήμερα οι απεργοί θα συγκεντρωθούν μπροστά στο εργοστάσιο στις 9π.μ. και στη συνέχεια, με πορεία θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα γίνει τριμερής συνάντηση.

Αμεση ήταν η ανταπόκριση της Αστυνομίας. Περίπου 15 αστυνομικοί εμφανίστηκαν χτες το πρωί, μπροστά στην πύλη του εργοστασίου, αλλά μπροστά στην αντίδραση του σωματείου, απομακρύνθηκαν στο απέναντι πεζοδρόμιο...

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις συνεχιζόμενες απολύσεις, καθώς και στην προκλητική η πρόταση της εργοδοσίας για αυξήσεις... 2,5%.

Εργολάβοι στην ΕΚΟ

Ανοιξε ο δρόμος για την εργολαβοποίηση του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η εταιρία προχωρά στην προκλητική ενέργεια της κάλυψης οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού μέσω εργολάβων.

Σε ανακοίνωση της Ενωσης Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων ΕΚΟ ΑΒΕΕ Β. Ελλάδος επισημαίνεται πως είναι παράλογο από τη μία η υπουργός Ανάπτυξης να καλεί τους εργαζόμενους να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους ώστε να συμβάλουν στη μείωση των ελλειμμάτων της εταιρίας (3,6 δισ.) και παράλληλα να μην αξιοποιείται όλο το διαθέσιμο προσωπικό και να παίρνει εργολάβους, ανεβάζοντας προκλητικά το έλλειμμα.

Τέλος, οι εργαζόμενοι προειδοποιούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις αν δεν μπει φρένο σ' αυτή την απαράδεκτη τακτική.

Στη Βουλή το θέμα της ΡΑΞΤΑ

Το πρόβλημα του χειμαζόμενου κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας - ένδυσης φέρνουν, με Ερώτησή τους, στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και Στρατής Κόρακας,με αφορμή την ανακοίνωση της πλεκτοβιομηχανίας ΡΑΞΤΑ ΑΕ ότι θα απολύσει - μόνο για αρχή - ομαδικά 30 εργαζομένους.

Ο υπουργός Εργασίας ερωτάται αν προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει επιτέλους μέτρα για να σταματήσουν οι απολύσεις στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας - ένδυσης, καθώς και να αντιμετωπιστεί η ανεργία που μαστίζει τους εργαζόμενους στον κλάδο. Επίσης, ερωτάται τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την προστασία των εργαζομένων στην επιχείρηση ΡΑΞΤΑ, ώστε να μην οδηγηθούν και αυτοί στην ανεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ