ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενιαίο μέτωπο η απάντησή μας

Η ανάγκη να συνδεθούν οι αγώνες της νεολαίας με τους αγώνες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων τονίστηκε στη χτεσινή εκδήλωση των ΠΚΣ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η ανάγκη να συνδεθούν άμεσα οι αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, ώστε από καλύτερες θέσεις να μπορούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους στην εργασία και στις σπουδές,τονίστηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα "Φοιτητικό και λαϊκό κίνημα".

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Βαγγέλης Μπούτας,βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα, ο Μάκης Ξυδιάς,πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη "ΝΑΥΣΙ", ο Γιώργος Θεοδώρου,μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και ο Κυριάκος Ιωαννίδης,μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι σήμερα εξελίσσεται μια σφοδρή επίθεση από πλευράς κυβέρνησης με τη συνεπικουρία όλων των φιλομααστριχτικών κομμάτων, με στόχο την αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων του λαού, σε κάθε τομέα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. "Εμείς οι φοιτητές, τόνισε, βιώνουμε αυτήν την επίθεση καθημερινά, με την ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση των σπουδών μας, τα σταδιακά βήματα από πλευράς κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ, την αβεβαιότητα για το αύριο. Η ίδια πολιτική, που έχει βάλει στο στόχαστρό της - συνέχισε - τα δικαιώματα των φοιτητών, προσπαθεί να αφαιρέσει ένα προς ένα τα δικαιωμάτων των εργαζομένων και των μικρομεσαίων στρωμάτων".

Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Θεοδώρου, είπε πως αυτό που πάνω απ' όλα τρέμει η άρχουσα τάξη είναι "η συνένωση των δυνάμεών μας και κάνουν το παν για να μην επιτευχθεί". Εκεί, συνέχισε, εντάσσεται και το νομοσχέδιο για το ηλεκτρονικό φακέλωμα, η βιομηχανία νομοσχεδίων και διαταγμάτων, με στόχο την απαγόρευση των εργατικών συγκεντρώσεων και την ποινικοποίηση των λαϊκών κινητοποιήσεων. "Ωστόσο, είπε, υπάρχει και η πάγια συνταγή του "κοινωνικού διαλόγου", με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει έγκριση για την αντιλαϊκή της πολιτική".

"Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια για τους εργαζόμενους και η οποία αν δεν αντισταθούμε άμεσα όσο πάει και θα χειροτερεύει, οφείλεται στις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων",είπε ο Μ. Ξυδιάς, παίρνοντας το λόγο και συνέχισε: "Προσπαθούν σήμερα να πάρουν τη ρεβάνς από τους εργαζόμενους και με σταθερά και συντονισμένα βήματα σε παγκόσμιο επίπεδο το κεφάλαιο ενωμένο αφαιρεί τα κεκτημένα των λαών". Ο Μ. Ξυδιάς ήταν απόλυτος: Οπως ενιαία το πολυεθνικό κεφάλαιο επιτίθεται στα λαϊκά στρώματα, έτσι κι εμείς πρέπει να αντισταθούμε και να αντεπιτεθούμε, σχηματίζοντας ένα ενιαίο μέτωπο πάλης, νεολαίας, εργαζομένων, συνταξιούχων. Στην ομιλία του ο Β. Μπούτας αναφέρθηκε στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι εκτός από κάποιες μικρές παροχές που απέσπασαν από την κυβέρνηση οι κινητοποιήσεις αυτές είχαν δύο πολύ σημαντικά κέρδη: Την ενότητα στη βάση των αγροτών, αλλά και την κατανόηση από σημαντικό τμήμα της αγροτιάς του ποιος είναι ο πραγματικός υπεύθυνος των προβλημάτων τους. ""Καλά μας τα λέγατε εσείς οι κομμουνιστές για το τι σημαίνει ΕΟΚ", μας έλεγαν απλοί αγρότες που υποστήριζαν διαφορετικά κόμματα ο καθένας", είπε ο Β. Μπούτας. Το αγροτικό πρόβλημα, συνέχισε ο Β. Μπούτας, είναι η χαρακτηριστική περίπτωση για να καταλάβει κάποιος τι σημαίνει Συνθήκη του Μάαστριχτ, Παγκόσμια Συνθήκη Εμπορίου και Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αυτοί που τα συνέταξαν και αυτοί που τα αποδέχονται στη χώρα μας και τα ακολουθούν στην πολιτική τους ευθύνονται για τη μείωση της αγροτικής παραγωγής, των αγροτικών δαπανών, για τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού. "Ο κόσμος φοβάται, συνέχισε, για το τι θα γίνει αν επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Οταν η ανεργία φουντώνει στις πόλεις, ποια προοπτική θα έχουν οι χιλιάδες ξεριζωμένοι αγρότες".

Καταλήγοντας ο Β. Μπούτας είπε πως τα μπλόκα των αγροτών, οι απεργίες των ναυτεργατών και των καθηγητών ανέδειξαν ένα σημαντικό στοιχείο: Την ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους τα διάφορα λαϊκά στρώματα που μέχρι σήμερα αγωνίζονται αποκομμένα το ένα από το άλλο. "Μόνο με τον ενωμένο αγώνα μπορεί ο λαός να νικήσει. Και θα νικήσει", κατέληξε.

Εκδηλώσεις των ΠΚΣ

Συνεχίζεται ο αγώνας της ενημέρωσης των φοιτητών και σπουδαστών πάνω στις θέσεις και τις προτάσεις των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας σε θέματα που απασχολούν καθημερινά τη σπουδάζουσα νεολαία, με τις πολυθεματικές εκδηλώσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, που διοργανώνει καθημερινά η παράταξη. Οι ΠΚΣ στέλνουν μήνυμα αντίστασης και πανσπουδαστικής αντεπίθεσης μαζί με το λαό και καλούν τους φοιτητές και σπουδαστές, στις 9 Απρίλη να επιλέξουν και με την ψήφο τους το δρόμο αυτό.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης των φοιτητών και σπουδαστών, οι ΠΚΣ έχουν προγραμματίσει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

- Σήμερα,στη 1 μμ στη Νομική Σχολή, στο αμφιθέατρο Σβώλου, με θέμα "Δικαιοσύνη και λαϊκοί αγώνες - Επαγγελματική προοπτική". Θα μιλήσουν ο Λεων. Αυδής,βουλευτής του ΚΚΕ, ο Α. Αντανασιώτης από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, ο Τ. Γαζής,από το Σύλλογο Ασκούμενων Δικηγόρων και η Α. Λιούρδη,καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου.

- Στις 12 μ. στη Σχολή Τεχνολόγων Εφαρμογών του ΤΕΙ Πειραιά, με θέμα "Τριτοβάθμια εκπαίδευση και Μάαστριχτ". Ομιλητές θα είναι ο Ν. Τζιαπάζης,καθηγητής ΣΤΕΦ Πειραιά, ο Α. Ντρέκος,εκπρόσωπος από την Επιτροπή για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ.

Επειδή, όμως, χρειάζεται και η διασκέδαση, σήμερα οι ΠΚΣ γλεντάνε στο ΤΕΙ Αθήνας στις 11 το βράδυ και στη Νομική Σχολή, με ερασιτεχνικά ρεμπέτικα και ροκ συγκροτήματα.

- Τη Δευτέρα,στις 7 Μάρτη στην Πάτρα, στις 11.30 π.μ. στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πάτρας, οι ΠΚΣ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις, με τον βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα.

Την ίδια μέρα οι ΠΚΣ του Πανεπιστημίου Πάτρας διοργανώνουν στις 6.30 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, ανοιχτή συγκέντρωση.

- Επίσης, τη Δευτέρα στην Καλαμάτα, στις 11.30 το πρωί, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συγκέντρωση των ΠΚΣ, με ομιλητή τον Π. Γεωργιάδη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πανσπουδαστικά...

Αφησαν τον αγώνα και πάνε για κουκιά

Παράσταση ενάντια στο νομοσχέδιο για την υγεία είχε αποφασίσει το ΔΣ του Συλλόγου της Ιατρικής Σχολής Αθήνας. Κανένας συνδικαλιστής από άλλη παράταξη, πλην της ΠΚΣ, δε θεώρησε αναγκαίο να παραστεί, με αποτέλεσμα η παράσταση να μην πραγματοποιηθεί. Φαίνεται πως υποκριτική ήταν η... παράσταση που έδιναν όλες αυτές οι παρατάξεις στη γενική συνέλευση του συλλόγου. Οταν μιλούσαν για το κυβερνητικό νομοσχέδιο με παχιά και μεγάλα λόγια, για να ψαρέψουν ψήφους, ενώ στην πράξη υπονομεύουν τον αγώνα και ουσιαστικά στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. Πληροφορίες όμως από τους κύκλους των ψαράδων, λένε ότι οι φοιτητές φέτος δεν... τσιμπάνε εύκολα.

Διαδικασίες... συλλογικές

Εξαιρετική εκτίμηση φαίνεται να τρέφει προς την έννοια του συλλόγου η ΔΑΠ της ΣΤΕΦ Σερρών. Στη γενική συνέλευση θεώρησαν ότι δεν ήταν σκόπιμο να κατατεθούν τα ψηφίσματα και τη δράση του συλλόγου να την καθορίσει ο... νικητής των εκλογών! (αν είναι βέβαια να στείλουμε ψήφισμα για να πάει εκστρατευτικό σώμα στην Αλβανία, τότε το πράμα αλλάζει...)

Εδώ που ήρθαμε... πάμε να φύγουμε

Αλλη τόση εκτίμηση φαίνεται να τρέφουν για το σύλλογο οι παρατάξεις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ των Νηπιαγωγών Ιωαννίνων. Οι οποίοι προσπαθούσαν να πείσουν τους, πάνω από το απαιτούμενο 1/3, φοιτητές που προσήλθαν για συνέλευση ότι δεν υπήρχε απαρτία. Αδίκως όμως, γιατί ως γνωστόν από αριθμητική στις μέρες μας ξέρουν και τα νήπια... πόσο μάλλον οι νηπιαγωγοί!

Κρύωναν τα παιδιά

Οι "αυτόνομοι", "αριστεροί ριζοσπάστες" κλπ "κοινωνικοί αγωνιστές" που λειτουργούν σαν στέκι το ΣΤΕΚΙ του Βιολογικού Θεσσαλονίκης, καταστρέφουν τακτικά τα ταμπλό των ΠΚΣ. Τελευταία, πέρασαν σε πιο δυναμικές μορφές πάλης: τους έβαλαν φωτιά. Ε, βέβαια, εκλογές έρχονται, άρχισαν να... κρυώνουν τα παιδιά. (Παρεμπιπτόντως οι... κρύοι φλερτάρουν με τα ΕΑΑΚ).

Πανικός

Κάποιοι δεν μπορούν να χωνέψουν την αναμενόμενη άνοδο των ΠΚΣ στο Ιστορικό των Ιωαννίνων. Ισως γι' αυτό τελευταία κυκλοφορούν περίεργες φήμες για... μοιρασιά ψήφων μεταξύ ΠΚΣ και... ΔΑΠ. Κρατήστε την ψυχραιμία σας παιδιά!

500 εκατομμύρια υποβαθμίζουν τις σπουδές μας!

Το προηγούμενο διάστημα έντονα συζητήθηκε στις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων των σχολών η μετατροπή των προγραμμάτων σπουδών των σχολών, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα του ΕΠΕΑΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση). Μετατροπή του προγράμματος σπουδών είναι όρος απαράβατος, προκειμένου να χορηγηθούν τα χρήματα από το πρόγραμμα του ΕΠΕΑΕΚ.

Στην τελευταία γενική συνέλευση του τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών συζητήθηκε η καθιέρωση μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών, ώστε να μη μείνει η σχολή μας έξω από τη χρηματοδότηση των ΕΠΕΑΕΚ, που ανέρχεται στο ποσό των 500.000.000 δραχμών. Μια επιχορήγηση που σταματά το 1999, ενώ μετά δεν προβλέπεται τίποτα σε σχέση με την πηγή εσόδων του τμήματος.

Η πρόταση που κατατέθηκε στη συνέλευση είναι να θεσπιστεί ένας μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών, ο οποίος θα δίνει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης ή ακόμα χειρότερα αποδεικτικό μεταπτυχιακής ειδίκευσης. Η ουσία της πρότασης βρίσκεται στο γεγονός ότι η εφαρμογή της θα υποβαθμίσει το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού, βγάζοντας ουσιαστικά την ειδίκευση έξω από από τις προπτυχιακές σπουδές. Αυτό γιατί η θέσπιση μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών κατηγοριοποιεί αυτόματα τους Πολιτικούς Μηχανικούς και ως προς το τι μαθαίνουν, αλλά και ως προς την "ικανότητά" τους να βρούνε δουλιά. Ετσι θα έχουμε πτυχιούχους Πολιτικούς Μηχανικούς, μηχανικούς με δίπλωμα μεταπτυχιακής ειδίκευσης και μηχανικούς με διδακτορικό.

Βέβαια, το ζήτημα δε σταματά εδώ. Αν υπολογίσει κανείς τα νέα μέτρα Αρσένη, που στην ουσία επιβάλλουν μακροχρόνιες σπουδές, καθώς και την επιβολή διδάκτρων στους μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών, καταλαβαίνει ποιος θα έχει τη δυνατότητα να έχει "πρόσβαση" σε ένα αξιοπρεπές δίπλωμα που θα του εξασφαλίζει καλύτερους όρους εργασίας.

Τι γίνεται όταν θα σταματήσει η χορήγηση της σχολής από την ΕΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό; Πού θα εξασφαλίσει η σχολή τούς απαραίτητους πόρους για να επιβιώσει; Θα καταφύγει σε ιδιώτες γι' αυτόν το σκοπό; Μάλλον εύλογη η απορία μας, αφού μέσω του γραφείου διαμεσολάβησης γίνεται εύκολη η "συνεργασία ιδιωτών" με το πανεπιστήμιο. Φυσικά, μια τέτοια συνεργασία θα είναι μονομερής, αφού ο ιδιώτης θα έχει την απαίτηση να προσαρμόσει το πρόγραμμα σπουδών και την ερευνητική διαδικασία σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες να μεγιστοποιήσει το κέρδος του. Το αποτέλεσμα θα είναι η "κατάρτιση" των φοιτητών σε ένα και μόνο αντικείμενο και όχι η ειδίκευσή τους που θα στηρίζεται σε ένα επιστημονικό υπόβαθρο, που θα τους παρέχει την κριτική επιστημονική ικανότητα να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην τεχνολογία και την κοινωνία. Με άλλα λόγια το πτυχίο που θα παρέχεται θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ιδιώτη και όχι στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις του φοιτητή, αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Εν ολίγοις, η σχολή μας μπαίνει μέσα στα 500.000.000 δρχ. παρέχοντας στον ιδιώτη το απαραίτητο άψυχο άψυχο και έμψυχο υλικό, αφήνοντας έξω τους φοιτητές από τις σπουδές τους και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Διεκδικούμε αγωνιστικά:

- Μόρφωση - ειδίκευση για όλους μέσα στις προπτυχιακές σπουδές μας.

- Το ποσοστό για την παιδεία να φτάσει στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

- Κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

- Το κλείσιμο του γραφείου διαμεσολάβησης.

- Τη δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση για όλους τους φοιτητές.

Νίκος ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΟΣ

Εκπρόσωπος των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας των Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας

Παραλήρημα Τζουμάκα

Σε νέες προκλήσεις κατά των αγροτών, αλλά και του συνόλου της εργατικής τάξης κατέφυγε ο ανεκδιήγητος υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΠΑΣΠ Γεωπονίας, με θέμα την "αγροτική παραγωγή και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας". Ο υπουργός για άλλη μια φορά προκάλεσε το κοινό αίσθημα, αφού χωρίς ντροπή ισχυρίστηκε και πάλι πως για τα προβλήματα στη γεωργία ευθύνονται όλοι πλην της εκσυγχρονιστικής πολιτικής του νέου ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής της ΕΕ. Ούτε λίγο ούτε πολύ είπε: Φταίνε οι αγρότες, φταίει το προηγούμενο ΠΑΣΟΚ, φταίει η Αριστερά με την ανούσια και χωρίς προτάσεις "ξύλινη" συνθηματολογία, φταίει ο λαός που θέλει μορφωμένα τα παιδιά του, φταίει ο άνεργος γιατί είναι επιλεκτικά άνεργος και θέλει μια θέση γραφείου και όχι μια θέση εργασίας, φταίει και ο αλλοδαπός που δουλεύει! Με μια επικίνδυνη σοφιστεία προσπάθησε να μας πείσει πως φταίμε για την ανεργία. Πώς; Μα έχουμε 450.000 άνεργους (σσ "επιλεκτικά άνεργους" κατ' αυτόν) ενώ αντίστοιχα στη χώρα μας υπάρχουν 500.000 πρόσφυγες και όλοι δουλεύουν.

Αυτός που σύμφωνα με τον Τζουμάκα δε φταίει είναι ο ιμπεριαλισμός, ο διεθνής ανταγωνισμός και το πολυεθνικό κεφάλαιο. Αυτοί υπάρχουν, είναι τα δεδομένα και πρέπει να τα δεχτούμε. Να πούμε ότι έτσι είναι και να προσαρμόσουμε την πολιτική μας και τους στόχους μας, ώστε να καταφέρουμε να επιβιώσουμε. Ομως για να γίνει αυτό πρέπει να μειωθεί η γεωργία, να συνταξιοδοτούμαστε στα 65, να μειωθούν οι ώρες εργασίας παράλληλα με τις αποδοχές και την ασφάλιση, να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες του κράτους. Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός και οι φοιτητές που τόλμησαν να πάνε να τον ακούσουν έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Γιατί αυτό που είπε ο υπουργός με λίγα λόγια είναι: Δεν πρέπει να απαιτείτε το δικαίωμα στη ζωή, στη δουλιά και τη μόρφωση, γιατί δεν το επιτρέπουν οι όροι της παγκόσμιας αγοράς, του διεθνούς ανταγωνισμού των πολυεθνικών. Σκύψτε το κεφάλι και αφήστε σε μας να σας γονατίσουμε τελείως...

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για το 7ο Συνέδριο, σήμερα,στις 7 το απόγευμα, στην παλιά Φιλοσοφική. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σοφιανός.

- Η ΝΟ Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει τις εξής εκδηλώσεις:

Αύριο, Σάββατο 5 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο Κορωπίου, με θέμα "ναρκωτικά και νεολαία". Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Λ. Μυλωνάς,μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και θα συμμετάσχουν στη συζήτηση εκπρόσωποι του ΕΣΥΝ, θεραπευτικών κοινοτήτων και μαζικών φορέων της περιοχής. Η εκδήλωση περιλαμβάνει συναυλία με ροκ και ρεμπέτικα τραγούδια. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Την ίδια μέρα, στις 6.00 μ.μ. στα Μέγαρα, στα γραφεία της Οργάνωσης, η ΚΝΕ καλεί τους νέους της περιοχής σε εκδήλωση γνωριμίας με τις θέσεις της, για να συζητήσουν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και τις αναζητήσεις της νέας γενιάς. Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση θα είναι η Ρ. Νικολαϊδου,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Ναυπηγοί χωρίς ναυπηγεία;

Το μήνυμα ότι εργάτες και σπουδαστές πρέπει να δώσουν κοινό αγώνα ενάντια στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης για το μέλλον της Ναυπηγικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα δόθηκε χτες το μεσημέρι στα ΤΕΙ της Αθήνας, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας με θέμα "Ναυπηγεία και το εργασιακό μέλλον των αποφοίτων της σχολής Ναυπηγών".

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Αντώνης Χοροζάνης εργαζόμενος - συνδικαλιστής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ο Θανάσης Βλότζος,εργαζόμενος - συνδικαλιστής στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ο Μιχάλης Αργυρόπουλος απόφοιτος της σχολής Ναυπηγών.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Μ. Αργυρόπουλος, ο οποίος μίλησε για την εκπαίδευση μέσα στα ΤΕΙ και την εργασιακή πραγματικότητα στον κλάδο με τη μεγάλη ανεργία. "Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Α. Χοροζάνης από την πλευρά του αναφέρθηκε στο τι συμβαίνει στο χώρο εργασίας και στη συνολικότερη πολιτική που έχει ακολουθηθεί στη Ναυπηγική Βιομηχανία. Επισήμανε επίσης τη μεγάλη ανάγκη κοινού μετώπου εργατών - σπουδαστών για την αντιμετώπιση των σχεδιών που υπάρχουν για τη διάλυση της Ελληνικής Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Ο Θ. Βλότζος από την πλευρά του τόνισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις των Ναυπηγείων που έγιναν, είχαν σαν στόχο τη συρρίκνωσή τους και το κλείσιμο κάποιων από αυτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ