Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
500 εκατομμύρια υποβαθμίζουν τις σπουδές μας!

Το προηγούμενο διάστημα έντονα συζητήθηκε στις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων των σχολών η μετατροπή των προγραμμάτων σπουδών των σχολών, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα του ΕΠΕΑΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση). Μετατροπή του προγράμματος σπουδών είναι όρος απαράβατος, προκειμένου να χορηγηθούν τα χρήματα από το πρόγραμμα του ΕΠΕΑΕΚ.

Στην τελευταία γενική συνέλευση του τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών συζητήθηκε η καθιέρωση μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών, ώστε να μη μείνει η σχολή μας έξω από τη χρηματοδότηση των ΕΠΕΑΕΚ, που ανέρχεται στο ποσό των 500.000.000 δραχμών. Μια επιχορήγηση που σταματά το 1999, ενώ μετά δεν προβλέπεται τίποτα σε σχέση με την πηγή εσόδων του τμήματος.

Η πρόταση που κατατέθηκε στη συνέλευση είναι να θεσπιστεί ένας μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών, ο οποίος θα δίνει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης ή ακόμα χειρότερα αποδεικτικό μεταπτυχιακής ειδίκευσης. Η ουσία της πρότασης βρίσκεται στο γεγονός ότι η εφαρμογή της θα υποβαθμίσει το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού, βγάζοντας ουσιαστικά την ειδίκευση έξω από από τις προπτυχιακές σπουδές. Αυτό γιατί η θέσπιση μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών κατηγοριοποιεί αυτόματα τους Πολιτικούς Μηχανικούς και ως προς το τι μαθαίνουν, αλλά και ως προς την "ικανότητά" τους να βρούνε δουλιά. Ετσι θα έχουμε πτυχιούχους Πολιτικούς Μηχανικούς, μηχανικούς με δίπλωμα μεταπτυχιακής ειδίκευσης και μηχανικούς με διδακτορικό.

Βέβαια, το ζήτημα δε σταματά εδώ. Αν υπολογίσει κανείς τα νέα μέτρα Αρσένη, που στην ουσία επιβάλλουν μακροχρόνιες σπουδές, καθώς και την επιβολή διδάκτρων στους μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών, καταλαβαίνει ποιος θα έχει τη δυνατότητα να έχει "πρόσβαση" σε ένα αξιοπρεπές δίπλωμα που θα του εξασφαλίζει καλύτερους όρους εργασίας.

Τι γίνεται όταν θα σταματήσει η χορήγηση της σχολής από την ΕΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό; Πού θα εξασφαλίσει η σχολή τούς απαραίτητους πόρους για να επιβιώσει; Θα καταφύγει σε ιδιώτες γι' αυτόν το σκοπό; Μάλλον εύλογη η απορία μας, αφού μέσω του γραφείου διαμεσολάβησης γίνεται εύκολη η "συνεργασία ιδιωτών" με το πανεπιστήμιο. Φυσικά, μια τέτοια συνεργασία θα είναι μονομερής, αφού ο ιδιώτης θα έχει την απαίτηση να προσαρμόσει το πρόγραμμα σπουδών και την ερευνητική διαδικασία σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες να μεγιστοποιήσει το κέρδος του. Το αποτέλεσμα θα είναι η "κατάρτιση" των φοιτητών σε ένα και μόνο αντικείμενο και όχι η ειδίκευσή τους που θα στηρίζεται σε ένα επιστημονικό υπόβαθρο, που θα τους παρέχει την κριτική επιστημονική ικανότητα να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην τεχνολογία και την κοινωνία. Με άλλα λόγια το πτυχίο που θα παρέχεται θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ιδιώτη και όχι στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις του φοιτητή, αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Εν ολίγοις, η σχολή μας μπαίνει μέσα στα 500.000.000 δρχ. παρέχοντας στον ιδιώτη το απαραίτητο άψυχο άψυχο και έμψυχο υλικό, αφήνοντας έξω τους φοιτητές από τις σπουδές τους και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Διεκδικούμε αγωνιστικά:

- Μόρφωση - ειδίκευση για όλους μέσα στις προπτυχιακές σπουδές μας.

- Το ποσοστό για την παιδεία να φτάσει στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

- Κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

- Το κλείσιμο του γραφείου διαμεσολάβησης.

- Τη δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση για όλους τους φοιτητές.

Νίκος ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΟΣ

Εκπρόσωπος των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας των Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ