Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κλειστή η χωματερή των Χανίων

Συνεχίζουν τον αποκλεισμό της οι κάτοικοι της Κοινότητας Κουρουπητού

Αποκλεισμένη μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα είναι η χωματερή στον Κουρουπητό Χανίων από κατοίκους της περιοχής. Οι τελευταίοι αντιδρούν με τη λειτουργία της παράνομης αυτής χωματερής, που υποδέχεται το μεγαλύτερο όγκο των απορριμμάτων του νομού, και τονίζουν την ανάγκη εύρεσης άλλου κατάλληλου χώρου. Ωστόσο, ο μόνος εναλλακτικός χώρος για τη διάθεση των απορριμμάτων, που προβάλλεται ως ο επικρατέστερος από τη Νομαρχία Χανίων, έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός από την Αρχαιολογική Υπηρεσία!

Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση της Επιτροπής Αγώνα, που έχουν συστήσει οι κάτοικοι της Κοινότητας Κουρουπητού Χανίων, προχωρούν σήμερα στη δεύτερη μέρα του τετραήμερου αποκλεισμού της χωματερής. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν, οι αρμόδιοι φορείς του νομού δέχονται μεν ότι πρέπει να σταματήσει η λειτουργία αυτής της χωματερής, αλλά δεν προχωρούν στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να ανευρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος. Να σημειωθεί ότι η παράνομη χωματερή του Κουρουπητού υπολογίζεται ότι υποδέχεται τα απορρίμματα του βόρειου άξονα του Νομού Χανίων ή αλλιώς των 2/3 του πληθυσμού του.

Οι νεότερες εξελίξεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων των Χανίων ξεκινούν από τις 25 του Φλεβάρη. Τότε, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνος ειδοποίησε πολλούς νομάρχες της χώρας (ανάμεσά τους και τη νομάρχη Χανίων) ότι όσες νομαρχίες δε φροντίσουν για το κλείσιμο των παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών στα όρια ευθύνης τους, θα καταβάλλουν πρόστιμα πάνω από 8 εκατομμύρια δραχμές ημερησίως.

Ειδικά για τα Χανιά υπάρχει ήδη τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας θα πρέπει να πληρώνει ημερησίως το ποσό των 8,5 εκατομμυρίων, αφού δεν τηρούνται σχετικές οδηγίες της Κοινότητας για τη διαχείριση των απορριμμάτων και η χωματερή που λειτουργεί στον Κουρουπητό είναι παράνομη.

Στη συνέχεια και μετά την επιβολή του προστίμου των 8 εκατομμυρίων ημερησίως, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων προχώρησε στην έγκριση περιοχής, για την κατασκευή εργοστασίου κομποστοποίησης και χώρου υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Η περιοχή αυτή, όμως, γνωστή με το όνομα Στρογγυλό Κεφάλι Ακρωτηρίου, έχει χαρακτηριστεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία αρχαιολογικός χώρος. Αυτό, πάντως, δεν εμπόδισε τη νομάρχη Χανίων Αλ. Μαρκογιαννάκη να δηλώσει πρόσφατα ότι οι σχετικές διαδικασίες χωροθέτησης "προχωρούν με γοργούς ρυθμούς".

Με την επιλογή της θέσης αυτής αντιδρούν κάτοικοι, περιβαλλοντικοί, οικολογικοί και εξωραϊστικοί σύλλογοι, καθώς βρίσκεται και αυτή, όπως και ο Κουρουπητός, στην περιοχή του Ακρωτηρίου, που κατά τους ίδιους κινδυνεύει να εξελιχτεί σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο. Συμπληρώνουν, ακόμα, πως το Στρογγυλό Κεφάλι είναι αρχαιολογικός χώρος. Σε σχετική επιστολή που έστειλαν, πάντως, στον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ αυτός απάντησε πως "για την ίδρυση του εργοστασίου στην περιοχή υπάρχει ήδη προέγκριση του έργου".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσφυγή και για τη χωματερή στο «Μεσομούρι» (2000-07-19 00:00:00.0)
Προκαλεί τους Χανιώτες η κυβέρνηση! (2000-07-06 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση μεταθέτει πρόστιμο και ευθύνες στους κατοίκους! (2000-07-05 00:00:00.0)
Αγώνας δρόμου για το πρόστιμο! (2000-06-15 00:00:00.0)
Νέα παραπομπή της χώρας για τα σκουπίδια (1998-07-01 00:00:00.0)
Αρχισαν τα πρόστιμα! (1997-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ