Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ασύδοτοι αφήνονται οι καπνέμποροι

Ο υπουργός Γεωργίας τούς κάλεσε να... τηρήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει

Ανενόχλητους να συνεχίσουν την τακτική εκβιασμού σε βάρος των καπνοπαραγωγών, αφήνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, τους καπνεμπόρους. Ετσι λίγες βδομάδες πριν λήξει η τρέχουσα εμπορική περίοδος, οι καπνέμποροι μπορούν να συνεχίζουν να αθετούν τα συμβόλαια που υπέγραψαν και να εκβιάζουν τους καπνοπαραγωγούς, προκειμένου να τους αναγκάσουν να πουλήσουν μισοτιμής τα καπνά.

Σε σύσκεψη που έγινε προχτές βράδυ στο υπουργείο Γεωργίας, με αφορμή την καθυστέρηση που υπάρχει στις αγοραπωλησίες καπνών (έχει πουληθεί μόνο το 37% της παραγωγής, ενώ η εμπορική περίοδος λήγει στις 15 Μάη) ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, κάλεσε τους καπνεμπόρους να τηρήσουν τα συμβόλαια. Σε διαφορετική περίπτωση, είπε στη σύσκεψη, όποιος καπνέμπορος δεν τηρήσει τους όρους των συμβολαίων, θα μπει σε "μαύρη λίστα" και δε θα του δοθεί η δυνατότητα να αγοράσει καπνά την... επόμενη χρονιά. Από την άλλη, ο αρμόδιος υφυπουργός Δ. Σωτηρλής ζήτησε ευγενικά από τους καπνεμπόρους να βρουν μια "χρυσή τομή" με τους παραγωγούς, δηλαδή εννοούσε να πουλήσουν οι καπνοπαραγωγοί σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που συμφώνησαν, για να μη μειωθούν τα κέρδη των καπνεμπόρων.

Η ουσία πάντως είναι ότι οι δηλώσεις του Τζουμάκα δε διασφαλίζουν σε τίποτα τους καπνοπαραγωγούς, αφού στη σύσκεψη δεν ανακοινώθηκε κανένα συγκεκριμένο μέτρο που να βάζει φρένο στις ορέξεις των καπνεμπόρων. Οι καπνέμποροι ποντάρουν πλέον και στο γεγονός ότι οι παραγωγοί θα υποκύψουν τελικά, αφού κινδυνεύουν να μην πάρουν το κοινοτικό πριμ, αν δεν πουληθούν τα καπνά μέχρι τις 15 του Μάη. Οι καπνέμποροι, επίσης θα μπορούν απερίσπαστοι να συνεχίζουν να πιέζουν τους παραγωγούς να υπογράψουν ότι έχουν εισπράξει προκαταβολή - που στην πραγματικότητα ποτέ δεν εισέπραξαν - για να δώσουν τελικά μικρότερη εμπορική τιμή. Το βασικότερο όμως είναι ότι οι καπνέμποροι θα συνεχίσουν να υποβαθμίζουν αυθαίρετα την ποιότητα των καπνών για να "ρίξουν" έτσι την τιμή. Και μέσα σε όλα αυτά ενόψει της υπογραφής συμβολαίων για τη νέα εμπορική περίοδο, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στους καπνεμπόρους, να πατήσουν στο λαιμό τους καπνοπαραγωγούς και να κατεβάσουν σε εξευτελιστικά επίπεδα τις εμπορικές τιμές στα καπνά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ