Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Αγωνιστικό μέτωπο κατά κυβέρνησης νομάρχη

Συγκέντρωση σήμερα το μεσημέρι, με αίτημα τις ολικές αποζημιώσεις των πληγέντων

Δριμύ "κατηγορώ" κατά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, και του νομάρχη Κορινθίας Αγ. Μανωλάκη εξαπέλυσε με ανακοίνωσή της η "Συντονιστική Επιτροπή Πλημμυροπαθών Κορίνθου", καταγγέλλοντας τις εξευτελιστικές αποζημιώσεις της κυβέρνησης για τους πλημμυροπαθείς του νομού, καθώς και τη στάση του νομάρχη, τον οποίο κατηγορούν ότι υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική, προσπαθώντας να αποτρέψει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των πληγέντων.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της κυβέρνησης και των τοπικών παραγόντων, οι πλημμυροπαθείς πραγματοποιούν σήμερα στη 1:30 το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Κορίνθου, με κύριο αίτημα την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων για την αποκατάσταση των ζημιών, που υπέστησαν από την καταστροφική πλημμύρα του περασμένου Γενάρη. Παράλληλα, καλούν τους πλημμυροπαθείς να καταθέσουν ενστάσεις κατά των "απαράδεκτα χαμηλών αποζημιώσεων".

Η Συντονιστική Επιτροπή στην ανακοίνωσή της καταγγέλλει ευθέως την τακτική του νομάρχη Κορινθίας Αγ. Μανωλάκη, ο οποίος σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή, 28 Μάρτη, επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες για τις χαμηλές αποζημιώσεις σε υπαλλήλους των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Επιτροπών Ελέγχου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι σ' εκείνη τη σύσκεψη ο νομάρχης είπε πως, "τα μικρά ποσά των αποζημιώσεων οφείλονται στα λάθη των πρωτοβάθμιων επιτροπών". Ωστόσο, η συντονιστική επιτροπή υπενθυμίζει ότι "είναι γνωστό πως οι πρωτοβάθμιες επιτροπές έβγαλαν ένα συνολικό ποσό αποζημίωσης της τάξης των 15 δισ. δρχ. καταγγέλλοντας μάλιστα ότι τα κριτήρια δεν ήταν ξεκάθαρα".

Ο νομάρχης

Σε μια προσπάθεια να ανασκευάσει πολλά από τα λεγόμενά του κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της περασμένης Παρασκευής, ο νομάρχης Κορινθίας Αγγ. Μανωλάκης έστειλε επιστολή προς τον "Ρ" με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 1ης Απρίλη με τίτλο "Αποζημιώσεις - κοροϊδία".

Στην επιστολή του ισχυρίζεται ότι το ρεπορτάζ "περιέχει πολλές ανακρίβειες" και αναρωτιέται "με βάση ποια στοιχεία αποδεικνύεται ότι το μέγεθος αυτών των ζημιών ανέρχεται στα 30 δισ. δρχ.". Επισημαίνεται ότι, το στοιχείο αυτό έχει δημοσιευτεί κατ' επανάληψη και στον τοπικό Τύπο και σε ανακοινώσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Πλημμυροπαθών και προκύπτει από τα δικαιολογητικά που έχουν υποβάλει οι πλημμυροπαθείς, κάτι που επιβεβαιώνει και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κορίνθου του ΚΚΕ Θ. Παπαδόπουλος με δήλωσή του στο "Ρ".

Στη συνέχεια ο νομάρχης αναφερόμενος στη φράση του ρεπορτάζ "ο νομάρχης επιχείρησε να αποδώσει ευθύνες στους υπαλλήλους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης", σημειώνει ότι: "ποτέ δεν είπα ότι οι υπάλληλοι έχουν την ευθύνη". Ωστόσο, ο γραμματέας της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ Θ. Παπαδόπουλος,ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη επιβεβαίωσε με δήλωσή του στο "Ρ", ότι ο νομάρχης επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες σε υπαλλήλους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που συμμετείχαν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Επιτροπή, με το αιτιολογικό ότι παρουσίασαν μειωμένες τις ζημιές. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία καταγγέλλει την προσπάθεια του νομάρχη να ρίξει τις ευθύνες στις πλάτες άλλων και τον κατηγορεί ότι "πασχίζει να μη γίνουν κινητοποιήσεις".

Υπενθυμίζεται ότι, τα κύρια αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής είναι:- Η διεκδίκηση και καταβολή ολικών αποζημιώσεων για τις ζημιές.

- Η παράδοση των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν από δωρεές στις οικογένειες των αδικοχαμένων και η δημοσιοποίηση του συνολικού ποσού που συγκεντρώθηκε και,

- η άμεση εκπόνηση μελετών και η έναρξη εκτέλεσης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων μέσα στο 1997.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ