Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΕΙΟ
Ολιγωρούν τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ - Πολιτισμού

Την προστασία του Ολυμπιείου μέσω της ανάκλησης του διατάγματος που επιτρέπει την οικοδόμηση τμήματος του αρχαιολογικού χώρου, ζητάει το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS).Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, οι εκπρόσωποί του καταλόγισαν ευθύνες στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, επειδή ολιγωρούν τη στιγμή που το Ολυμπιείο κινδυνεύει από τις μπουλντόζες.

"Το περασμένο καλοκαίρι το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΥΠΠΟ μας διαβεβαίωναν ότι η υπόθεση αυτή θα σταματούσε. Δεν έγιναν όμως και πολλά πράγματα από τότε", τόνισε ο πρόεδρος της ICOMOS Νίκος Αγριαντώνης.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος που θέλει να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του σε βάρος του αρχαιολογικού χώρου, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητά την άρση των περιορισμών δόμησης στην περιοχή.

"Είναι μια πράξη θράσους" υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αγγελος Γαβαλάς."Υπήρχε πέρσι ρητή διαβεβαίωση του Κώστα Λαλιώτη ότι η υπόθεση αυτή έχει τελειώσει. Το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να ζητήσει από το ΣτΕ αναβολή της διαδικασίας και να προωθηθούν οι διαδικασίες για τη ρύθμιση αυτού του προβλήματος". Επίσης πρόσθεσε ότι χρειάζεται η αναστολή εφαρμογής του ΠΔ μέχρι αυτό να ανακληθεί.

Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι το ΠΔ είναι παράνομο σε σχέση με τον αρχαιολογικό νόμο και ότι το ΣτΕ θα έπρεπε να ασχοληθεί με αυτή την παρανομία.

Αλλωστε και η οικοδομική άδεια είναι παράνομη, αφού παραποιήθηκε το τοπογραφικό, όσον αφορά την έκταση για τον υπολογισμό της δόμησης, τόνισε η Ρένα Λευκαδίτου. Ενώ στο διάταγμα αναφέρεται επιφάνεια 3.020 τετραγωνικών μέτρων, στην άδεια υπολογίζεται όλος ο χώρος, δηλαδή 12.320 τετραγωνικά μέτρα.

"Η περιοχή όπου βρίσκονται το Ολυμπιείο και οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι από το 1960" είπε η προϊσταμένη της Γ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, Γιάννα Παρλαμά. Η περιοχή αυτή περικλείνεται από τους δρόμους Βασ. Ολγας, λεωφόρο Αμαλίας, Αρδηττού και Αθ. Διάκου. "Το Ολυμπιείο δεν είναι μόνο αρχαιολογικός χώρος που έχει κηρυχτεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Αποτελεί σημαντικό ιστορικό χώρο".

Με ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή συλλόγων και κινήσεων της Αθήνας για την προστασία των ελεύθερων χώρων και την ποιότητα ζωής διαμαρτύρεται για την ανεπίτρεπτη ολιγωρία του ΥΠΕΧΩΔΕ να ακυρώσει το Προεδρικό Διάταγμα του 1988, που επέτρεπε την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων δίπλα από το Ολυμπιείο.

Την ερχόμενη Τρίτη το Δ' τμήμα του ΣτΕ θα εκδικάσει την προσφυγή του ΕΓΣ. Στόχος του συλλόγου είναι να ανεγερθούν στην περιοχή δυο κλειστά γήπεδα πάλης με εξέδρες, γήπεδο βόλεϊ - μπάσκετ, δυο κλειστές πισίνες, γραφεία, αποδυτήρια και χώρους υγιεινής. Το συνολικό εμβαδόν των εγκαταστάσεων - σύμφωνα με μελέτη του 1985 - ξεπερνά τα 5.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το ύψος του φτάνει τα 15 μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ