Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΥΡΟΥΠΗΤΟΣ
Αγώνας δρόμου για το πρόστιμο!

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εγκρίθηκε χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο και προβλέπει τη χωροθέτηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης, η κυβέρνηση προσπαθεί με χαρακτηριστική καθυστέρηση να επιλύσει το πρόβλημα της παράνομης χωματερής του Κουρουπητού Χανίων, που λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια.

Η κυβέρνηση, ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έχουν εκδοθεί από το 1992. Είναι, άλλωστε, γεγονός ότι η ανακοίνωση των κυβερνητικών αυτών μέτρων έρχεται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν τη δημοσίευση της οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με το οποίο θα καταδικάζεται η χώρα μας με πρόστιμο 7 εκατομμυρίων δραχμών την ημέρα (και μάλιστα αναδρομικά από το 1992) για παράβαση των νόμων περί οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων με αφορμή την περίπτωση του Κουρουπητού. Εάν, πάντως, η κυβέρνηση δεν πείσει με τη χτεσινή κίνησή της - και κυρίως με την προσωρινή λειτουργία χωματερής πριν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ - την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τότε η χώρα μας θα είναι η πρώτη χώρα - μέλος της ΕΕ που θα καταδικαστεί για παράβαση της νομοθεσίας για θέματα περιβάλλοντος...

Η κυβέρνηση βέβαια, τόσο με δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, όσο και με ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, προσπαθεί να επιρρίψει όλες τις ευθύνες για την τρομακτική καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος του Κουρουπητού στους κατοίκους και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Χανίων. Το ερώτημα, όμως, που ανακύπτει είναι: Γιατί τόσον καιρό, τόσο αυτή, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση παρέμεναν απαθείς (χωρίς να εκπονήσουν σοβαρές και πειστικές μελέτες κλπ.) και παίρνουν αυτά τα μέτρα λίγο πριν την οριστική καταδίκη της χώρας;

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Η χωροθέτηση της Μονάδας Μηχανικής Ανακύκλωσης (Μηχανική διαλογή, κομποστοποίηση απορριμμάτων), καθώς και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων στη θέση Κορακιά Ακρωτηρίου Χανίων, με αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης 236 στρεμμάτων.
  • Η χωροθέτηση της Μονάδας Συμπίεσης - Δεματοποίησης και Προσωρινής Αποθήκευσης των απορριμμάτων στη θέση Μεσομούρι Ακρωτηρίου, με απαλλοτρίωση 52 στρεμμάτων, η οποία θα λειτουργήσει μέχρι την έναρξη λειτουργίας του Εργοστασίου Ανακύκλωσης και του ΧΥΤΑ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ