Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Να τους χαλάσουμε τα σχέδια και τις φιέστες»

«Να τους χαλάσουμε τα σχέδια και τις φιέστες». Αυτήν την προτροπή απευθύνει στους φοιτητές και τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, με αφορμή τα εγκαίνια του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου του Ομίλου Αποστολόπουλου, που θα γίνουν το Σάββατο 17 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, παρουσία υψηλότατων καλεσμένων (Κουσνέρ, Γκορμπατσόφ, Χριστόδουλος, Αβραμόπουλος, Ουστίνοφ κλπ.).

Με ανακοίνωσή της η ΠΚΣ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που, μπροστά στην τρομακτική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, προχωρά στη συνεχή υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, στρώνοντας το χαλί στους ποικίλους επιχειρηματίες για αυγάτισμα των κερδών τους πάνω στις πλάτες των ασθενών. Ενας τέτοιος είναι και ο κ. Αποστολόπουλος που μέσα στο 1999 μόνο από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών παρουσίασε κέρδη 16,5 δισ. δραχμές (αυξημένα κατά 162,3% σε σχέση με το 1998) και για το 2000 τα κέρδη του αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ.

Τα σχέδια του μεγαλοεπιχειρηματία στο χώρο της υγείας ανησυχούν τους εργαζόμενους, αλλά και τους φοιτητές. Ιδιαίτερα στέκονται στην προσπάθειά του να ελέγξει και το χώρο της εκπαίδευσης των γιατρών με τη δημιουργία σχολής μέσα στο Διαβαλκανικό Κέντρο. Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ καταδικάζει, με απόφασή του, το γιγάντωμα των κερδών ιδιωτών, μέσα από την ίδρυση τέτοιων κέντρων και δηλώνει πως το δικαίωμα στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και Υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο. Διεκδικεί αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναβάθμιση της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας, άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία.

Ολοι οι παραπάνω φόβοι, καθώς και ο κίνδυνος μονοπώλησης του χώρου της Υγείας σε ορισμένες βαλκανικές χώρες, επιβεβαιώνονται μέσα από τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος ο κ. Αποστολόπουλος σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Οπως είπε: «Καταργούνται τα σύνορα για την υγεία, με τη δημιουργία του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου». Και αυτό επιτυγχάνεται με την τηλεϊατρική σύνδεση του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου με τα διαγνωστικά κέντρα που έχει ιδρύσει ο Ομιλος στα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη, με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία των βαλκανικών χωρών, καθώς και με επιλεγμένα νοσοκομεία της Ευρώπης και της Αμερικής.

Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, 365 ημέρες το χρόνο. Διαθέτει 445 κλίνες, μονάδες εντατικής θεραπείας 60 κλινών, με ειδική πρόβλεψη για πολυτραυματίες, εγκαυματίες, περιστατικά παρατεταμένης νοσηλείας και ασθενείς σε αιμοκάθαρση. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, περισσότεροι από 70 χιλιάδες ασθενείς από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμένεται ότι θα προσέρχονται ετησίως για νοσηλεία. Ηδη πριν λίγες μέρες υπογράφηκε συμφωνία με την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, για την κάλυψη των καρδιοχειρουργικών περιστατικών της γειτονικής χώρας, ενώ άμεσα θα δρομολογηθούν οχήματα για τη μεταφορά ασθενών από τη Σόφια και την ΠΓΔΜ.

Δεν έγινε βλέπεται τυχαία η επένδυση 30 δισ. δραχμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ