Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόσχημα για ένταση της αστυνομοκρατίας οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Τον κίνδυνο να «ολισθήσουν» τα μέτρα ασφάλειας και η δημιουργία μηχανισμού εθελοντών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε μέτρα ενίσχυσης του κρατικού αυταρχισμού και του κράτους - «ασφαλίτη» έθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή των άρθρων του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004».

Για το θέμα των εθελοντών η Λιάνα Κανέλλη έθεσε το ερώτημα: «με τι κριτήρια μια Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, που έχει τον επιτελικό σχεδιασμό και το συντονισμό των εμπλεκομένων, θα επιλέξει μέσα από έναν κατάλογο 50.000 εθελοντών; Αν υποθέσουμε ότι ισχύει ο κατάλογος και δεν προκηρύξουμε την ανάγκη ενός καινούριου καταλόγου γιατί μπορεί και οι άνθρωποι, οι οποίοι υπέβαλαν τότε το αίτημα να γίνουν εθελοντές και να λειτουργήσουν ως εθελοντές να ήταν πολλοί νέοι, να μεγάλωσαν και να έχουν πιάσει δουλιά. Με τι κριτήρια ασφάλειας θα γίνει αυτό; Θα περάσουμε σε κάποιου είδους φακέλωμα;». Παράλληλα, αναφερόμενη στο θέμα των όρων ασφάλειας που προβλέπονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναρωτήθηκε: «Ο ειδικός εξοπλισμός σε ζητήματα ασφάλειας, είτε αυτός που θα χορηγηθεί σε αστυνομικούς σε οπλίτες, είτε σε μέλη ιδιωτικών εταιριών που θα επιστρατευτούν γι' αυτή την ιστορία αν θα περιλαμβάνει μηχανισμούς, όπως για παράδειγμα κάμερες, ειδική πρόσβαση στο Ιντερνετ παντός συμμετέχοντος, ενδεχομένως έλεγχο λίγο παραπανίσιας ασφάλειας σε ό,τι αφορά θέματα του curiculum vitae, τα βιογραφικά ακόμα και των εθελοντών. Μηχανισμούς δηλαδή για τους οποίους ρητά να διαβεβαιωθούμε ότι θα καταργηθούν μετά και δε θα απομείνουν στις περιοχές, για να χρησιμοποιηθούν στην παρακολούθηση πολιτών».

Οι τοποθετήσεις αυτές, προκάλεσαν την αντίδραση του Θ. Πάγκαλου, που ανταπάντησε, λέγοντας ότι «η αστυνομία για να κάνει αυτά τα πράγματα πρέπει να έχει ένα θεσμικό πλαίσιο, πρέπει να υπάρχει ένας νόμος. Είμαστε κράτος του νόμου και της δημοκρατίας», ενώ επισήμανε ότι οι κάμερες που υπάρχουν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας «βοηθούν την καθημερινή ζωή στην Αθήνα και δεν μπορούν να μετατραπούν σε όργανα παρακολούθησης». Οταν η Λιάνα Κανέλλη επισήμανε στον υπουργό φαινόμενα και καταγγελίες παρακολούθησης διαδηλώσεων ο Θ.Πάγκαλος τόνισε ότι «το πώς παρακολουθούνται οι διαδηλώσεις από την αστυνομία είναι πλήρως νομοθετημένο και βεβαίως στη διάρκεια των διαδηλώσεων υπάρχουν πράξεις βιας περί των οποίων πρέπει να υπάρχει μαρτυρία». «Οχι όμως και στις συνεδριάσεις των συνδικάτων, αυτό δεν είναι θεσμοθετημένο» ανταπάντησε η Λιάνα Κανέλλη.

Στη συζήτηση των άρθρων παρενέβη χτες και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης αναφερόμενος στο θέμα της πρόσληψης αρχαιολόγων που ορίζεται με το συζητούμενο νομοσχέδιο. Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε: «θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε μια άμεση προκήρυξη αυτού του διαγωνισμού με έναν πολύ ταχύ τρόπο, ώστε να έχουμε εγκαίρως το νέο προσωπικό των αρχαιολόγων». Παράλληλα, επισήμανε ότι ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών στη χώρα λόγω Ολυμπιακών Αγώνων θα ενδιαφερθεί για τους αρχαιολογικούς χώρους, σημειώνοντας ότι «δεν προβλέπονται σαφείς παρεμβάσεις από εδώ και πέρα για τη βελτίωση των αρχαιολογικών χώρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ