Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ιδιωτικοποιούν» και τις παραλίες!

Κάρυστος. Μια μικρή κωμόπολη πέντε περίπου χιλιάδων κατοίκων στο νοτιότερο άκρο του Νομού Ευβοίας, στο ακρωτήρι του Κάβο-Ντόρο. Μια κωμόπολη που απέχει μόλις 21 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Ραφήνας.

Εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι της Καρύστου, παραμελημένοι από την πολιτεία (όπως άλλωστε και όλοι όσοι ζουν στην ελληνική επαρχία) προσπαθούν να ζήσουν από τις λίγες πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου τους. Εξορύσσουν πέτρα (τη γνωστή άλλωστε πλάκα Καρύστου), καλλιεργούν τη γη, καταφεύγουν στην αλιεία και προσπαθούν να αξιοποιήσουν τουριστικά τις υπέροχες παραλίες με τις οποίες προίκισε η φύση τον τόπο τους.

Κάθε χρόνο, ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων των Αθηνών, λόγω και της κοντινής απόστασης, επιλέγουν την περιοχή της Ν. Ευβοίας για να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους και να χαρούν τις όμορφες αμμουδιές της. Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια με την ανοχή και ευθύνη των αρμοδίων αρχών, κάποιοι ιδιοκτήτες φράζοντας τα παράκτια οικόπεδά τους, κάνουν απροσπέλαστες αυτές τις ακτές από τους παραθερίζοντες εκεί. Μεθοδεύουν, έτσι, να ιδιοτικοποιήσουν και τις παραλίες και να γίνουν αποκλειστικοί χρήστες τους!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια από τις ομορφότερες παραλίες, στα ανατολικά της Καρύστου, προς το ακρωτήρι "Μπούρος", στη θέση "Κάβος". Ιδιοκτήτης οικοπέδου, απ' όπου έπρεπε να περάσει κάποιος λουόμενος για να προσεγγίσει την παραλία, όχι μόνο έκλεισε την είσοδο του μονοπατιού που διέσχιζε το οικόπεδό του, αλλά σήκωσε και τοίχο από πέτρες στο διπλανό ρέμα, αποκλείοντας κάθε πρόσβαση προς την παραλία! Κι όλα αυτά συνέβησαν χωρίς την παραμικρή παρέμβαση των αρμοδίων αρχών της περιοχής... Απλώς, όταν το πρόβλημα αναδείχτηκε σε τοπικό έντυπο, παρενέβη το Πολεοδομικό Γραφείο Καρύστου. Αλλά ο ιδιοκτήτης «δέχτηκε» να ελευθερώσει τη δίοδο προς την παραλία από το ποτάμι, ενώ παράλληλα, ενίσχυσε το φράκτη του οικοπέδου του με συρματόπλεγμα!

Δίπλα σ' αυτό το οικόπεδο έχει κτιστεί βίλα «οχυρωμένη» με τσιμεντένιο τοίχο που επίσης αποκλείει την πρόσβαση στην παραλία. Και αν συνεχιστεί, ανεξέλεγκτα, αυτή η εξέλιξη σε λίγο διάστημα το πρόβλημα θα γίνει αξεπέραστο. Ετσι, είναι ανάγκη, επιτέλους, Πολεοδομία και Δήμος Καρύστου, να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο που απειλεί να αποκλείσει την πρόσβαση σε κάθε σπιθαμή αμμουδιάς του όρμου της Καρύστου. Κι αυτό πρέπει να γίνει τώρα, πριν είναι αργά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ