Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ιστορίες καλοκαιρινής τρέλας

Τα μάτια μου τσούζουν. Η κίνηση είναι μηχανική, ενστικτώδης. Τα κλείνω και τότε με πονούν ακόμη περισσότερο. Ο ιδρώτας που τρέχει ασταμάτητα τα κάνει και καίνε. Ωστόσο, δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο, διανύοντας την απόσταση για τη δουλιά με τον ηλεκτρικό. Ακροβατώ, μία πραγματική ισορροπία τρόμου, μία σκηνή ένα μεσημέρι που καίγεται στους 36 βαθμούς.

Η σκηνή είναι καθημερινή και συνηθισμένη και διά τούτο άκρως τρελή. Ισορροπώ, πιασμένη με το ένα χέρι σε κάποια τυχαία λαβή του βαγονιού και με μία αποκαμωμένη θεία να έχει πέσει πάνω μου και να κρατιέται από το μοναδικό χέρι που είναι ελεύθερο. Ακριβώς στο ύψος της μύτης μου μία μασχάλη με κάνει να θέλω να δημιουργήσω έργα αφηρημένης τέχνης στο χώρο με το περιεχόμενο του στομαχιού μου. Εχω μουδιάσει και σιγά σιγά νιώθω να παραλύω. Αρχίζω να έχω παραισθήσεις από την αναδυόμενη «μασχαλίνη» ή τέλος πάντων να χάνω τις αισθήσεις μου. Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά βιώνω μία παντελώς εξωσωματική εμπειρία μέσα σε μία λασπερή ιδρωτίλα, ακούγοντας μία φωνή να διαπερνά τον προσωρινό μαύρο μου τάφο και να αναδεύει μέσα από τα κατάβαθα της ζωής μου, μίαν ατροφική ελπίδα: «Ζέστη στην Αθήνα. Ενα καμίνι. Δύσκολα ξεφεύγει κανείς από μία τέτοια στρίγκλα. Κουράγιο...».

Ξανανοίγω τα μάτια μου... Το κορμί κολυμπάει στον ιδρώτα. Το πόδι μου πονάει και είναι μουδιασμένο από τα ζαρζαβατικά και τα φρούτα που έχει ακουμπήσει η γνωστή θεία πάνω στο πόδι μου! Αντε να πας στη δουλιά τώρα... Εφτασα επιτέλους στην πολυπόθητη στάση, προσπαθώ να κατέβω και ενώ απεγκλωβίζομαι η πόρτα κλείνει και μου πιάνει την τσάντα. Αλαλαγμός. Κάποιοι καλοί συμπολίτες φωνάζουν και ο μηχανοδηγός ανοίγει και πάλι τις πόρτες του βαγονιού και καταφέρνω να αποσπάσω την τσάντα από το πλήθος, αλλά έχοντας κοκκινίσει εντελώς και νιώθοντας την πίεση που έχει ανέβει να είναι έτοιμη να μου βγει από τα αυτιά. Σέρνοντας το πόδι προσπαθώ να κατέβω τις σκάλες της στάσης για να ξεκινήσω το δεύτερο γολγοθά, του λεωφορείου αυτή τη φορά. Δουλιά που πήγα και βρήκα και εγώ! Στην άκρη του κόσμου...

Αναμένοντας την άφιξη του λεωφορείου ακούω αχνά και μακρινά τις συζητήσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές. Θα πάμε εκεί, κάνει τόσο το δωμάτιο, θα έχει κόσμο, δε θα έχει κόσμο. Μπλέξαμε σκέφτομαι... ελπίζω να μη ρωτήσει κανένας εμένα, γιατί, τι να του πω. Δεν ξέρω; Απλώς θέλω να βγάλω τη μέρα, και το μοναδικό που θέλω είναι να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα και να πάρει το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου η Γιουγκοσλαβία.

Επιτέλους, φθάνω στη δουλιά και πάνω που λέω ότι τώρα είμαι ασφαλής, ένα απολυτίκιο που ακούγεται από την τηλεόραση με χτυπά πισώπλατα. Αποκαμωμένη κάθομαι στην καρέκλα, κλείνω τα μάτια και εύχομαι να τελειώσει αυτός ο καθημερινός καλοκαιρινός γολγοθάς. Εύχομαι η αυριανή μέρα να είναι καλύτερη, λιγότερο επεισοδιακή ή τουλάχιστον να φυσήξει λιγάκι, γιατί αλλιώς δε θα αντέξω να το βγάλω και αυτό το καλοκαίρι...


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ