Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
«Ανάπηρη» Πρόνοια

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ σε Ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες

Ιδρύματα της Μαγνησίας για άτομα με ειδικές ανάγκες, επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον βουλευτή Νίκο Γκατζή, τον Χάρη Χουρδάκη, μέλος του Τμήματος Πρόνοιας της ΚΕ και μέλη της ΝΕ Μαγνησίας του Κόμματος. Συγκεκριμένα, επισκέφτηκε το Ειδικό Νηπιαγωγείο για νήπια με ειδικές ανάγκες, το Παράρτημα Μαγνησίας του ΕΛΕΠΑΠ για άτομα με πνευματική και σωματική αναπηρία, την «Παιδούπολη» όπου στεγάζονται παιδιά των φαναριών και ανήκει στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας, το Ιδρυμα «Ασπρες Πεταλούδες» για άτομα με ειδικές ανάγκες, τον αθλητικό σύλλογο «Αργοναύτες» για αθλητές - άτομα με ειδικές ανάγκες, που έχουν επιδείξει πολλές επιτυχίες στον αθλητισμό.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που συναντήθηκε με άτομα με ειδικές ανάγκες, με διοικήσεις Ιδρυμάτων, συλλόγους εργαζομένων και γονέων διαπίστωσε, για μια ακόμα φορά, το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα, λόγω των χαμηλών κρατικών κονδυλίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως επισημάνθηκε, οι επιχορηγήσεις καλύπτουν μόνο το 30% του προϋπολογισμού των Ιδρυμάτων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της λειτουργίας τους να βασίζεται στη φιλανθρωπία κι ένα άλλο μέρος να πληρώνουν τα ταμεία.

Η έλλειψη κρατικών κονδυλίων έχει ως αποτέλεσμα τα Ιδρύματα να στερούνται επιστημονικού προσωπικού για τη στήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως για εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία, γυμναστική κ.ά. Επίσης, δάσκαλοι και καθηγητές τις απογευματινές ώρες δεν υπάρχουν, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό (τραυματιοφορείς, νοσοκόμοι κ.ά.).

Ελλιπής είναι και η κτιριακή υποδομή των Ιδρυμάτων. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Ιδρύματος «Ασπρες Πεταλούδες», όπου έχει κτιστεί νέα Πτέρυγα, αλλά δε λειτουργεί, λόγω ελλείψεως πιστώσεων για μηχανολογικό και άλλο εξοπλισμό, ενώ ο αθλητικός σύλλογος «Αργοναύτες» δεν έχει αίθουσα για τις συνεδριάσεις του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Στην «Παιδούπολη» υπάρχουν πάνω από 30 Αλβανάκια και Τσιγγανόπουλα, τα οποία, ενώ είναι όλα αναλφάβητα, ο χωρισμός τους για το αν θα παρακολουθήσουν Δημοτικό Σχολείο ή Γυμνάσιο, γίνεται με κριτήριο την ηλικία.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στα πλαίσια των συναντήσεων που είχε, επισήμανε ότι αυτά τα Ιδρύματα πρέπει να έχουν δημόσιο χαρακτήρα, υπογραμμίζοντας την υποχρέωση της κράτους να παρέχει τα κονδύλια, ώστε να καλύπτονται πλήρως όλες οι ανάγκες των ατόμων με ειδικές ανάγκες και να παρέχεται η δυνατότητα να εντάσσονται ομαλά στην κοινωνία, με εργασία κ.λ.π. Τόνισε, δε, ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί, μέσα και έξω από τη Βουλή, για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ