Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στόχος, η δημόσια υγεία

Τους ευσεβείς πόθους των Ελλήνων κεφαλαιοκρατών για «μια θέση στον ήλιο», στη λαφυραγώγηση των γειτονικών και παραβαλκανικών χωρών του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού έρχεται να τονώσει η επικείμενη φιέστα του αυτοαποκαλούμενου «Διαβαλκανικού Ιατρικού Κέντρου».

Το πλήθος των επισήμων προσκεκλημένων δεν εντυπωσιάζει με την πολιτική του μονομέρεια τόσο, όσο με την τριτοκοσμική του καταγωγή. Ο επαρχιωτισμός των διοργανωτών αναδεικνύεται με την παρουσία του Μ. Γκορμπατσόφ, καταστροφέα του σοβιετικού μοντέλου υγείας, εκ των γεννητόρων του Μεσαίωνα στη Ρωσία. Ο Μπερνάρ Κουσνέρ σκυλευτής των λαών του Κόσσοβου και τοποτηρητής των κατοχικών του δυνάμεων, ο Βουγιαντίνοβιτς, εκπρόσωπος του Μαυροβουνίου και σημερινός πρωθυπουργός του, διάφοροι ανώνυμοι υπάλληλοι φαρμακευτικών βιομηχανιών ως «υπουργοί» υγείας, ντόπιοι μαϊντανοί, ακαδημαϊκοί με ρόδες και κάποιοι άλλοι.

Απουσιάζει, απαξιωμένος, ο θεσμικός φορέας του ιατρικού κόσμου, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ας διαβάσουμε το επίσημο πρόγραμμά τους:

Χαιρετισμός του προέδρου της επιχείρησης κ. Αποστολόπουλου, ευλογίες από τον κ. Χριστόδουλο, επίσημος (official clown) κλόουν ο κ. Γκορμπατσόφ.

Θέματα προς συζήτηση: «Παγκοσμιοποίηση, ειρήνη και υγεία» το ένα, «Προς μια νέα Ιατρική» το άλλο.

Αν με τον όρο παγκοσμιοποίηση εννοούν την ανταλλαγή ηθικών και υλικών αξιών ανάμεσα στους λαούς, και όχι την ασυδοσία του χρηματιστικού κεφαλαίου, τότε προκαλούν βάναυσα και όχι μόνο τους λαούς της γείτονος Γιουγκοσλαβίας, που δοκιμάζονται σκληρά, από το ΝΑΤΟικό και ελληνικό εμπάργκο.

Η Ειρήνη δε βομβαρδίστηκε μόνο στην τρίμηνη επιδρομή, αλλά πυροβολείται καθημερινά στο Κόσσοβο. Οσο για την υγεία, αν περιοριστούμε μόνο στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος στη Β. Ελλάδα από τις αμερικανικές βόμβες με ουράνιο, είναι σίγουρο ότι η καρκινοπαθής πελατεία του Κέντρου θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Κι όμως, αυτό που πάει να κρύψει αυτή η αλλόκοτη συνάθροιση, είναι ότι το βασικό στόχο του ψευδεπίγραφου «Διαβαλκανικού Ιατρικού Κέντρου» αποτελεί η αγορά υγείας της πόλης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιφέρειάς της, ως «πρωτεύουσας των Βαλκανίων».

Κύριος σύμμαχος σ' αυτήν την προσπάθεια, που θα οριοθετήσει τη «νέα τάξη» στο χώρο της Υγείας, αποτελεί η πρακτική της Πολιτείας, απέναντι στα δημόσια νοσοκομεία που καταγράφουν το συγκλονιστικά χαμηλό ποσοστό πληρότητας κάτω του 65%, την ώρα που στα εφημερεύοντα νοσοκομεία βαριά πάσχοντες ασθενείς νοσηλεύονται στους διαδρόμους, στα ράντζο. Σ' αυτήν λοιπόν, τη βαριά ατμόσφαιρα του δημοσίου νοσοκομείου η εικόνα της μοντέρνας τεχνολογίας, της απαστράπτουσας υποδομής και της άψογης εξυπηρέτησης θα κρύψει σε πολλούς την εμπορευματοποίηση της υγείας, γεγονός που σε συνδυασμό με την απαξίωση τα ασφαλιστικού συστήματος υγείας, θα αποτελέσει οδυνηρό πλήγμα, και όχι μόνο, για τα κατώτερα οικονομικά εισοδήματα.


Μιχάλης ΞΥΛΑΚΗΣ
Γιατρός


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ