Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ
Αρχισαν τα πρόστιμα!

Επιστολή του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ με αποδέκτες τους νομάρχες, στις περιοχές των οποίων λειτουργούν τέτοιες χωματερές

Πρόστιμα πάνω από 8 εκατομμύρια δραχμές ημερησίως θα πληρώνουν όσες νομαρχίες δεν πάρουν άμεσα μέτρα για τον τερματισμό της λειτουργίας των παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών. Αυτό τονίζει σε επιστολή του στις 25 Φλεβάρη, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνος με αποδέκτες πολλούς νομάρχες της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτοί της Κορίνθου, της Πρέβεζας, των Χανίων, της Θεσσαλονίκης και της Μαγνησίας.

Μάλιστα, για τα Χανιά υπάρχει ήδη τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας θα πρέπει να πληρώνει ημερησίως το ποσό των 8,5 εκατομμυρίων, αφού δεν τηρούνται σχετικές οδηγίες της Κοινότητας για τη διαχείριση των απορριμμάτων! Συγκεκριμένα, η περιοχή του Κουρουπητού στα Χανιά δέχεται όλα τα σκουπίδια του νομού και αποτελεί παράνομη χωματερή. Είναι βεβαίως ευνόητο ότι τα "σπασμένα" θα πληρώσουν και πάλι οι δημότες, αφού για τους αρμόδιους αποτελούν την πιο εύκολη και πρόσφορη πηγή εσόδων...

Επισημαίνεται ότι η περίπτωση των Χανίων αποτελεί μόνο την αρχή, αφού σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν χιλιάδες ανεξέλεγκτες και κορεσμένες χωματερές και τα πρόστιμα - όπως φαίνεται - θα συνεχίσουν να πέφτουν "βροχή" τους επόμενους μήνες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της χωματερής των Ανω Λιοσίων, αφού από τον ερχόμενο Οκτώβρη, ο ήδη υπερκορεσμένος χώρος απόθεσης των απορριμμάτων της Αττικής δε θα μπορεί να δεχτεί ούτε μία σακούλα σκουπιδιών. Ετσι, για όποιο χώρο της Δυτικής Αττικής θα δέχεται τα σκουπίδια και παράλληλα δε θα πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, η Νομαρχία Δυτικής Αττικής θα πληρώνει ημερησίως πάνω από 8 εκατομμύρια δραχμές. Κάτι πολύ πιθανό, αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος, ενώ μόλις την περασμένη βδομάδα δόθηκε η εντολή από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη για τη σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών όρων για την περιοχή που βρίσκεται δίπλα στη σημερινή χωματερή. Και είναι γνωστό ότι τα έργα, ακόμα κι αν ξεκινήσουν αύριο, δε θα έχουν ολοκληρωθεί πριν απ' τον ερχόμενο Σεπτέμβρη!

Τις εξελίξεις αυτές προσπαθεί να προλάβει ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Δ. Φράγκος,ο οποίος κάλεσε σε σύσκεψη δημάρχους και κοινοτάρχες του νομού, την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να επιλέξουν δύο χώρους για τη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων και να αποφύγουν το πρόστιμο της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ