Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιδού η Ρόδος...

Τη δεύτερη τακτική συνάντηση είχαν στη Ρόδο το τριήμερο 27, 28 Φλεβάρη και 1 Μάρτη οι φοιτητικοί σύλλογοι του πανεπιστημίου Αιγαίου. Κεντρικό θέμα στη συνάντηση ήσαν οι επερχόμενες πρυτανικές εκλογές στο πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ακόμα συζητήθηκαν σκέψεις και πολιτιστικές δραστηριότητες των συλλόγων, αλλά και για την έναρξη επαφών με τους φοιτητές του Ege University της Σμύρνης.

Οι δύο υποψήφιοι Πρυτάνεις, καθηγητές Θ. Λέκκας και Ν. Μάργαρης, που είχαν προγραμματίσει συνάντηση με τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους στα ΠΤΔΕ και ΠΤΝ της Ρόδου έσπευσαν να συναντηθούν και με τους εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων. Μεγάλα λόγια και ακόμη μεγαλύτερες υποσχέσεις δόθηκαν από τους υποψηφίους χωρίς, όμως, να γίνει καμία νύξη για τις αιτίες που γεννούν τα οξυμένα προβλήματα του πανεπιστημίου. Καμιά αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης, την πολιτική των Βρυξελλών, στο ξεπούλημα της παιδείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οι δύο υποψήφιοι, που έχουν δώσει προ πολλού δείγματα γραφής με τη στάση τους σε παλιότερες κινητοποιήσεις των φοιτητών, έσπευσαν αυτή τη φορά να παρουσιαστούν "διεκδικητικοί" προς το υπουργείο. Φυσικά δεν μπήκαν στον κόπο να προτείνουν συγκεκριμένους τρόπους, με τους οποίους θα υλοποιήσουν αυτά που έταξαν, όταν μάλιστα δε θέλουν να συγκρουστούν με την κυβερνητική πολιτική που υπονομεύει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τον ενιαίο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας είχαν ήδη προειδοποιήσει πως οι φοιτητές δεν πρόκειται να δεχτούν να γίνουν διαχειριστές της μιζέριας. Πως έχουμε να αντιπαλέψουμε μια ολόκληρη πολιτική και καλούσαν σε αγωνιστική επαγρύπνηση για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων. Τη θέση αυτή υιοθέτησε και ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, παίρνοντας σαφή θέση καταψήφισης και των δύο υποψηφίων και προτείνοντας συγκεκριμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα προβλήματα.

Το κλίμα οξύνθηκε τη δεύτερη μέρα της συνάντησης, όταν ο εκπρόσωπος των ΠΚΣ έθεσε προς συζήτηση την πρόταση του Συλλόγου Φοιτητών Κοινωνικής Ανθρωπολογίας σχετικά με τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη συνάντηση φοιτητών από το πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ege University της Σμύρνης. Η πρόταση αυτή δεν έγινε τυχαία. Πηγάζει από τη σταθερή θέση των ΠΚΣ για την ανάγκη ανάπτυξης των σχέσεων, της προσέγγισης και της φιλίας των νέων της Ελλάδας και της Τουρκίας, σε μια περίοδο που τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τα Βαλκάνια ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ από το ΠΤΔΕ της Ρόδου και του συνδικαλιστή της ΔΑΠ από το Μαθηματικό Τμήμα της Σάμου δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από πολεμικά ανακοινωθέντα! Σε πλήρη αντίθεση με τα φιλειρηνικά αισθήματα των φοιτητών, αντέδρασαν με φράσεις όπως "Το Ege University δεν υφίσταται, γιατί το Πανεπιστήμιο είναι ένα και Ελληνικό" (!), ή ότι "σε μια συνάντηση των Ελλήνων και Τούρκων φοιτητών θα αποδειχτεί ότι αυτά που τους χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που τους ενώνουν" (!). Φυσικά αυτές οι απόψεις αποδοκιμάστηκαν από τους υπόλοιπους εκπροσώπους των άλλων τμημάτων.

Αποφασίστηκε ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Ανθρωπολογίας να διερευνήσει τις οικονομικές δυνατότητες, τον κατάλληλο χρόνο, αλλά και τη διάθεση των Τούρκων συναδέλφωντους για μια τέτοια συνάντηση. Η οριστικοποίηση της πρωτοβουλίας θα γίνει στην επόμενη συνάντηση των συλλόγων, στις 21 Μάρτη, μέρα των Πρυτανικών εκλογών.

Νίκος ΣΑΛΤΟΣ

ΠΚΣ Μυτιλήνης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ