Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Αστείρευτο κουράγιο
  • Υπερψηφίζεται η πρόταση για 8η βδομάδα απεργίας
  • Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα με τη συμμετοχή καθηγητών, φοιτητών, μαθητών και γονιών στην πλατεία Κάνιγγος στις 12 το μεσημέρι

Με πείσμα κόντρα στην αδιάλλακτη και αλαζονική στάση της κυβέρνησης, ακατάβλητοι από τις πάσης φύσεως πιέσεις που δέχονται, οι καθηγητές συνεχίζουν το μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα τους για έβδομη βδομάδα, ενώ ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΛΜΕ της χώρας ψήφιζαν μέχρι αργά το βράδυ μέσα από μαζικότατες γενικές συνελεύσεις υπέρ της συνέχισης της απεργίας και για 8η βδομάδα.

Παράλληλα, σήμερα οι καθηγητές πραγματοποιούν νέο απεργιακό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Καλούν να πάρουν μέρος σ' αυτό τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους μαθητές, τους γονείς και όλους "όσοι αγωνιούν για την πορεία της δημόσιας δωρεάν Παιδείας". Να σημειωθεί ότι η σημερινή κινητοποίηση θα έχει χαρακτηριστικά ευρύτερα της παναττικής, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες για να προσέλθουν μαζικά γειτονικές προς την Αττική ΕΛΜΕ.

Στην εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ προς τις τοπικές Ενώσεις τονίζεται ότι είναι απαραίτητο τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να απευθυνθούν με όλους τους δυνατούς τρόπους στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και να τους ζητήσουν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.

Να υπάρξει δέσμευση

Στο κείμενο της εισήγησης υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου, ισχυριζόμενη ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια του προϋπολογισμού. Σε ό,τι αφορά την πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι "η συγκρότηση μιας επιτροπής χωρίς συγκεκριμένες κυβερνητικές δεσμεύσεις για το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα λειτουργήσει δεν μπορεί να θεωρηθεί από μόνη της θετική εξέλιξη". Απαιτεί να δεσμευτεί τώρα η κυβέρνηση για διαμόρφωση νέου μισθολογικού καθεστώτος για τους καθηγητές που θα ισχύσει από 1 Γενάρη '98. Στην εισήγηση επισημαίνεται επίσης ότι το συνταξιοδοτικό παραπέμπεται προς εξέταση στην επιτροπή χωρίς σαφή δέσμευση για την αντιμετώπισή του.

Σε ό,τι αφορά τα θεσμικά αιτήματα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ εκτιμά κατ' αρχήν ως θετικό βήμα την απάντηση του υπουργείου για 3.000 διορισμούς, επισημαίνοντας πως η ΟΛΜΕ επιμένει ότι απαιτούνται 6.000 διορισμοί. Στο θέμα της μείωσης μαθητών ανά τμήμα επισημαίνεται ότι στο κείμενο απαντήσεων που έστειλε ο υπουργός στην ΟΛΜΕ δεν αναφέρεται τίποτα,ενώ για τα υπόλοιπα θεσμικά αιτήματα του κλάδου τονίζεται πως δε δόθηκε καμιά συγκεκριμένη απάντηση από την κυβέρνηση.

Η παραπάνω εισήγηση υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των γενικών συνελεύσεων των τοπικών ΕΛΜΕ και αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα από την Ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ, που ξεκινά στις 10 το πρωί στο ξενοδοχείο "Αμαλία". Πάντως εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αρκετές γενικές συνελεύσεις η ΠΑΣΚ εμφανίστηκε με διαφοροποιημένη πρόταση από αυτή του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Κατά περιοχή η ΠΑΣΚ εμφανιζόταν με πρόταση για να εξουσιοδοτηθεί "εν λευκώ" το ΔΣ της ΟΛΜΕ να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση πάνω σε ένα νέο μίνιμουμ πλαίσιο αιτημάτων (ΕΛΜΕ Πειραιά) και έφτανε μέχρι και πρόταση για αναστολή της απεργίας (ΕΛΜΕ Α Αθήνας). Χαρακτηριστικό όμως της αποφασιστικότητας που διέκρινε τις χτεσινές γενικές συνελεύσεις για συνέχιση της απεργίας και για όγδοη εβδομάδα, ήταν το ότι αυτές οι προτάσεις σε πολλές περιπτώσεις δεν έφταναν καν μέχρι τη ψηφοφορία.

Η στάση που τήρησαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ κατά τις χτεσινές γενικές συνελεύσεις δεν είναι άσχετη από τη γενικότερη στάση που κρατά η ΠΑΣΚ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Αλλωστε πριν ακόμη ξεκινήσει η απεργία, η ηγεσία της ΠΑΣΚ είχε διαφοροποιήσει τη θέση της από τις εισηγήσεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ, προβάλλοντας διαφωνίες σε μια σειρά "διαδικαστικά" ζητήματα. Ισως το ότι οι καθηγητές ανεξάρτητα από τα φιλοκυβερνητικά ή όχι αισθήματά τους συμμετέχουν μαζικά στην απεργία εφτά βδομάδες μετά την έναρξή της να είναι αυτό που δεν έχει σπρώξει την ηγεσία ανοιχτά ενάντια στην απεργία.

Η ΔΕΕ

Μιλώντας στο "Ρ" ο Δ. Σταματελάτος,στέλεχος της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών και μέλος της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής των καθηγητών, τόνισε: "Πρέπει να εξασφαλιστεί στις συνειδήσεις του κόσμου η αναγκαιότητα της ανάπτυξης μαζικών αγώνων, γιατί το μέλλον έρχεται και μαζί του έρχονται και τα νέα κυβερνητικά αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Είναι ανάγκη ο μεγαλειώδης αυτός απεργιακός αγώνας των καθηγητών, που συνεχίζεται, να πείσει για την ανάγκη ανάπτυξης ενός παλλαϊκού μετώπου για την υπεράσπιση της Παιδείας, με ακόμα μεγαλύτερη πολιτικοποίηση των αιτημάτων που θα ξεγυμνώνουν την ουσία της πολιτικής που δημιουργεί τα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ